Zoontjes van Merel uit Festival van de liefde, kregen allebei een donorhart: ‘Dit komt niet goed, dacht ik’

Nieuws Lisa van den Akker 5 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

In Festival van de liefde zetten Anita Witzier en Edson da Graça iedere keer een andere plaats in Nederland centraal. Zij zijn daar op zoek naar de mooiste liefdesverhalen en helpen de liefde ter plekke een handje. In de laatste aflevering vertellen Merel en Bram (allebei 35) over zoontjes Daan (6) en Lev (1,5 jaar) die allebei een donorhart kregen.

Aan de buitenkant zie je niets aan Daan en Lev, toch zijn de jongens heel bijzonder. Allebei kregen ze namelijk vlak na de geboorte een donorhart en Daan was zelfs de eerste baby in Nederland die een donorhartje kreeg. “Het betekent dat ze altijd kwetsbaar blijven”, vertelt moeder Merel aan Edson. “En dat we eigenlijk altijd een leven vol zorg hebben.” Toch zijn de ouders heel gelukkig en dankbaar dat ze een donorhart konden krijgen.

Donorhart door verdikte hartspier

De reden dat de broertjes een donorhart nodig hadden is dat ze allebei ziek zijn geboren. Ze hebben een verdikte hartspier, officieel; hypertrofische cardiomyopathie. Hierdoor is het hart te groot en wordt het bloed niet goed rondgepompt. Bij Daan wordt het direct na de geboorte vastgesteld, waardoor een periode vol onzekerheid aanbreekt voor Merel en Bram, want om te overleven heeft Daan heel snel een nieuw hart nodig.

Gelukkig komt er voor Daan op tijd een donorhart. Wanneer Merel zwanger is van Lev wordt er uitgebreid onderzoek gedaan. Alle controles zijn goed, maar wanneer vlak na de geboorte voor de zekerheid een echo wordt gemaakt, blijkt het toch mis. “‘Potverdorie, hij heeft het ook’, zo zei de arts het”, vertelt Merel. “Ik lag in mijn bed, net een keizersnede gehad en ik begon te gillen. Dit komt toch niet goed, dacht ik.”

Twee donorharten

Toch gebeurt er een wonder, ook Lev krijgt een donorhart. “Daar hebben we heel veel geluk mee gehad”, zegt Merel. Ieder jaar vieren de ouders hun ‘hartendag’, de dag waarop de kinderen hun donorhart kregen. Daarmee willen ze ook de kinderen waarvan de hartjes afkomstig zijn eren. Hoewel de donoren anoniem zijn, willen Merel en Bram de mensen heel erg bedanken die hun kinderen hebben gered. Diggy Dex schreef daarom speciaal voor hen een nummer, als eerbetoon aan de donoren.

Festival van de liefde is sinds 21 augustus iedere zondag vijf weken lang te zien op NPO 1 bij KRO-NCRV om 20:30 uur. 

Manon is zwanger van een kindje met double bubble: ‘Na de geboorte moet ze direct naar de IC’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme