Dilemma: ‘Zal ik wel of niet een zwangerschapscursus doen?’

Zwanger Wilma Groothuis 13 feb 2024
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Sanne (26) haar dilemma voor: “Zal ik wel of niet een zwangerschapscursus doen?”

“Ik ben momenteel 20 weken zwanger van ons eerste kindje. Mijn man Pieter en ik zijn dolblij, we kunnen niet wachten tot we straks met z’n drietjes zijn. De zwangerschap gaat tot nu toe gelukkig redelijk goed. Ik heb echt wel wat kwaaltjes gehad, maar ik weet dat het veel erger kan, dus ik mag absoluut niet klagen.

Vooruit kijken

Met 20 weken zit ik nu dus op de helft en daarmee begin ik ook steeds meer vooruit te kijken. De laatste tijd ben ik bezig geweest met spullen voor de babykamer inkopen, ik wil dat niet op het eind allemaal nog moeten doen. Daarnaast merk ik dat ik ook steeds meer behoefte krijg om me voor te bereiden op wat er nog komen gaat: de bevalling.

Ik zie daar namelijk best wel tegenop. Door alle verhalen die je online kan lezen en de ervaringen van vriendinnen ben ik er niet geruster op geworden. Nu heb je dus zwangerschapscursussen die je daarbij kunnen helpen, maar ik twijfel of ik er eentje moet volgen of niet. Ik denk namelijk dat het me zeker wel gerust kan stellen als ik wat tips en adviezen krijgt, maar ik heb ook andere verhalen gehoord.

Niks aan gehad

Zo hebben twee van mijn vriendinnen ook een zwangerschapscursus gedaan, waarbij je ademhaling centraal staat. Zij hebben er alleen helemaal niks aan gehad zeiden ze. De één vond het uiteindelijk maar niks om dat in een groep te doen, terwijl het om zoiets intiems gaat en de ander had achteraf een bevalling waarbij ze niks kon toepassen van wat ze had geleerd. Ze vond het achteraf zonde van haar tijd en geld.

Omdat er dus ook kosten aan verbonden zijn en je er tijd in moet steken, vraag ik me nu gewoon af of het wel de moeite waard is. Maar omdat ik best wel tegen de bevalling op zie, is het zeker nog wel een optie voor mij, als ik er ook daadwerkelijk wat aan heb. Mijn man is juist de nuchterheid zelve en zegt dat je op het moment zelf ook echt wel goed begeleidt wordt in het ziekenhuis en door je verloskundige.

Nu twijfel ik dus of ik wel of niet een zwangerschapscursus moet doen om mij voor te bereiden op de bevalling. Ik ben dan ook benieuwd wat andere vrouwen hebben gedaan en of ze mij hierin advies kunnen geven.”

Welke zwangerschapscursus past bij mij? Een handig overzicht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen