Dilemma: ‘Zullen we wel of niet proberen zwanger te worden?’

Persoonlijk Wilma Groothuis 3 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Christel* (26) haar dilemma voor: “Zullen we wel of niet proberen zwanger te worden?”

“Mijn vriend en ik zijn vier jaar samen. We hebben het hartstikke fijn samen en ik ben oprecht heel gelukkig met hem. Het is altijd al mijn wens geweest om moeder te worden. Gelukkig wil mijn vriend ook graag kinderen en we fantaseren al een tijdje over hoe het zou zijn.

Volgende stap

In de afgelopen vier jaar hebben we het dus heus wel over kinderen gehad, maar dat was vaak nog een beetje in het algemeen. Ja, we willen graag kinderen, dat weten we van elkaar, maar hoe we het echt persoonlijk voor ons zagen, daar hebben we het laatst pas echt een beetje voor het eerst over gehad. Ik vind namelijk dat we na vier jaar wel klaar zijn voor een volgende stap.

Alleen toen ik het er laatst met mijn vriend over had, merkte ik dat hij er wel een beetje makkelijk over denkt. We hadden het bijvoorbeeld over de combinatie van werk en gezin. Hij wil graag fulltime blijven werken, misschien een dag minder om wat meer bij het kind te zijn. Dat vind ik prima, ik vind het helemaal goed om parttime te werken. Ik wil graag, juist die eerste jaren, veel bij mijn kind zijn.

Huishouden

Alleen ik merkte door hoe hij erover praatte, dat hij er wel vanuit gaat dat ik het meeste doe met het kindje en het huishouden. Ik zei toen: ‘Prima als jij aan het werk bent, maar daarna is het allemaal ook jouw verantwoordelijkheid.’ Hij zei toen: ‘Hoezo, je bent letterlijk de hele dag thuis, waarom zou je niet aan alles toekomen? Je zit heus niet de hele dag met de baby op schoot.’

Toen dacht ik: volgens mij heb je echt geen idee hoe het er straks uitziet als we een kindje hebben. Tuurlijk zit ik niet de hele dag met ons kind op schoot, maar zorgen voor je kindje is echt wel een grote verantwoordelijkheid, dat doe je niet even een beetje tussendoor. Het gaat me niet om het feit dat hij verwacht dat ik ook het huishouden doe onder zijn werktijd, want dat is logisch, maar het kwam gewoon een beetje makkelijk over. Zo van: een kindje doen we er even bij.

Vrijheid inleveren

Het was niet alleen deze opmerking waar ik mijn vraagtekens bij had. Toen ik vroeg hoe hij het vond dat we dan wel een stukje van onze vrijheid moeten inleveren, snapte hij dat ook niet helemaal. Hij zag niet in dat het moeilijker wordt om uit te gaan, af te spreken met vrienden of familie, verre reizen te maken of te sporten. ‘We zijn met z’n tweeën, we doen het om de beurt of we nemen de baby mee.’

Ik vraag me nu af of het gewoon een beetje ‘maneigen’ is dat mannen niet zo snel ergens problemen in zien of dat hij echt niet doorheeft dat ons leven weldegelijk gaat veranderen als we een kindje krijgen en hij er te makkelijk over denkt. Nu twijfel ik dus over het zwanger worden. Niet dat ik het niet met hem wil, maar is het misschien nog te vroeg voor ons? Ik ben erg benieuwd of andere ouders dit herkennen en advies hebben voor mij.”

* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Wat als zwanger worden niet lukt en jullie daardoor uit elkaar groeien? Relatietherapeut geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen