Dansend de kamer door: de dingen die we doen zodat we jong blijven

Body Muriel Oonincx 6 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Jong blijven. We (lees eind dertig, begin veertigers) doen er alles aan. Nee geen botox ofzo, maar al het andere niet-medische passeert de revue. Hoeveel vink jij eraf?

40…shit nee dat was vorig jaar alweer. 41 staat er bij mij op de teller. En ergens ben ik blijven hangen bij 34. Ik weet niet wat het is. Ik voel me ook echt 34 en soms lijk ik bijna 34… Als ik uitgeslapen ben bijvoorbeeld (bijna nooit) of de make-up tips van zusje Beautify heb opgevolgd (grrr, wat zijn die meiden…jong). Toch doet de zwaartekracht steeds meer zijn genadeloze werk.

Jong blijven

Rimpels, pimpels en putjes ten spijt, we doen er alles aan om jong te blijven. Gelukkig hebben we daar ons kroost, waar we ons aan kunnen laven. En al ‘t andere wat wij ‘oudjes’ doen om jong te blijven.

1. We dansen in de kamer

Hier in huis hebben we een robotje en die kan vanalles. Dansen doet ‘ie ook en als je in je handen klapt gaat hij op de muziek swingen. En dan doe ik mee. Met de kids en die vinden het tot nu toe nog leuk. Nog wel. Laatst maakte de man er een filmpje van. Ik heb hem gesmeekt het alsjeblieft niet tegen me te gebruiken. ‘Die gaat dus niet op Facebook, hoor je me!’

2. We glijden, rijden en sjeesen in pretparken

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ga dus regelmatig naar Speelpark Oud Valkeveen. I Love It. En de kids ook. Klein, overzichtelijk en met leuke attracties waar je meestal vanaf een afstandje al foto’s maken naar kunt kijken. Neem vooral eigen eten en een picknickkleed mee, want iets lekkers valt er niet te krijgen. Maar hier komt ‘t. Er is dus 1 ding. Ik noem het een blauwe vulkaan. Een soort klimmuur. Niet ongevaarlijk voor te kleine kinderen. En als je dus drie jongens hebt waarvan eigenlijk alleen de oudste het kan, dan hang je dus als moeder in die blauwe berg. Wat die jongste van mij die moet en zal omhoog (om dan van een gevaarlijk steile glijbaan naar beneden te komen sjeesen. Afijn, lang verhaal kort: aan het eind van zo’n pretpark dagje kun je alleen nog maar denken aan een bad, een bank met op grijpafstand een afstandsbediening, een glas wijn en een zak zouts van het een of ander.

3. We springen op de trampoline

Je weet dat het geen goed idee is en toch doe je het. ‘Kom nou mama, het is zooo leuk. Spring met ons mee.’ En dan besef je je dat je na drie natuurlijke geboortes na één sprong al je blaascontrole verliest, je oude rugblessure weer opspeelt en je ook nog eens totaal geen elegante gevoel hebt voor het maken van mooie sprongen. Maar hé, ik heb ‘t geprobeerd.

4. We kruipen en knielen op vloeren

Duplo torens bouwen we, Lego kastelen en wagenparken, we puzzelen en we spelen. Al kruipend en knielend, want dit zijn de momenten waarop je samen met je kinderen geniet van het samenzijn. Ze mogen paardje op je rug rijden en je bent nooit te beroerd om verstoppertje met ze te spelen en opgevouwen in een kast te zitten. De volgende morgen bellen we de fysio en kraker… Je moet er wat voor over hebben om jong te blijven.

5. We spelen games op de Ipad

Om ze in de gaten te blijven houden spelen we de games met ze mee, en eigenlijk is het ook leuk. In het begin ben je nog beter en laat je ze winnen. Maar dan komt het omslagpunt en word je genadeloos ingemaakt en dan ga je proberen echt te winnen. Lukt niet.

6. We gebruiken de woorden die onze kinderen gebruiken

Lauw, in mijn tijd was het lauw. Nee niet hot, heet of chill. Lauw. Wat evenzoveel betekent als al die andere. Kom er nu niet mee aan. Vet? Als ik het al probeer kijkt de jeugd me meesmuilend aan. ‘Ze probeert ons na te doen, tssss.’

7. We doen ons best bij te blijven met Taylor Swift, Kate Perry en de rest

‘Cause the players gonna play, play, play, play, play. And the haters gonna hate, hate, hate, hate, hate. Baby, I’m just gonna shake, shake, shake, shake, shake. I shake it off, I shake it off.’ Je ziet ze kijken. Oh wee, als je er ook nog een punt 1 bij gaat doen. Dan ben je echt mijn mama niet meer.

8. We doen mee met de laatste trends

We kleuren ons haar volgens de laatste trends en laten zelfs een nonchalant veertje tussen onze haren vlechten. we plakken hippe gouden tattoos op onze armen en volgen de fashion trends op de voet. Vervolgens worden we afgestraft met de opmerking: ‘Mam, is dat rokje niet te kort voor je… ajjj.

9. We doen gekke dingen

We maken grootse plannen om de nieuwste sporten te volgen. Zumba, boksen, de nieuwste Yoga hype en sluiten ons aan bij een vrouwen wieler clubje, we plannen stapavonden in, maar als de vrijdag dichterbij kruipt kunnen we alleen nog maar denken aan de bank, de afstandsbediening en een avond ‘binge watching’ Netflix. De zakken chips en plakken chocola sporten we er morgen wel weer af. Toch?

10. We blijven laat op met oud & nieuw

Gaap, ja hoor. We hebben het weer geprobeerd. Lekker laat opblijven met O&N, hapjes erbij, champagne paraat. Maar hoe hard ik het ook probeer. Tenzij je me naar een party sleurt lukt het me om wakker te blijven. Ga er maar eens aanstaan met kleine kinderen. Vind maar een oppas voor de 31ste. Ok, misschien heb jij een opa en oma op speeddial staan, maar de meesten niet. Dus gaan we het gezellig thuis maken. Ergo, om 10 uur liggen we te ronken bij Youp.

Vond je dit verhaal leuk? Lees dan ook even dit artikel: Hoe erg (leuk) is het om MILF genoemd te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme