12 manieren waarop je lichaam je ‘frenemy’ wordt na je 30ste

Body Redactie 6 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Het mooie van ouder worden, is dat we meer zelfvertrouwen kweken. Alhoewel, we weten ook dat ons lichaam niet meer zo is als toen we achttien waren. We moeten het accepteren, maar die rimpels en verzakkingen beginnen wel steeds meer op te vallen. Je lichaam word je frenemy; we zijn nog steeds bevriend, maar tegelijkertijd vinden we haar ook best ingewikkeld.

Frenemy

Keeps your friends close, but your enemies closer Daarom zijn we maar gewoon aardig voor ons lichaam en nemen we de veranderingen voor lief. Toch vonden we het wel vreemd dat die billen opeens waren verdwenen na de zwangerschap, maar dat die buik zo zacht als pudding bleef. Dit zijn de tien manieren waarop je lichaam je frenemy wordt, na je dertigste.

Gezicht

Je huidstructuur verandert en ook de vochtbalans verandert. Het lijkt wel, hoe ouder je wordt, hoe droger je huid. En dat terwijl je gewoon netjes twee liter water per dag drinkt en je helemaal suf smeert met hydraterende crèmes. Wat me wel opvalt, is dat een pukkeltje hier en daar zich toch laat zien. Oh en heel irritant: spider naevus, die rode puntjes.

Haar

Fifty shades of grey. En niet alleen op je hoofd. Dat is helemaal erg. Daarbij wordt ons haar steeds doffer lijkt wel.

Ogen

Ook je ogen worden je frenemy; En dan vooral die oogleden. Als we naar foto’s van onze ouders en grootouders kijken, zien we dat de ogen eigenlijk altijd hetzelfde zijn gebleven. Alleen die hangende oogleden, die krijg je er gratis bij.

Neus

Je neus schijnt door te groeien – net als je oren overigens – en dat zie je. Kijk maar eens naar mensen op leeftijd, je ziet nooit een bescheiden neusje.

Borsten

Of je het nu wil of niet, ze gaan hangen. De zwaartekracht roept. Of eigenlijk: schreeuwt. De enige dag zijn het je grootste bff’s, de andere dag je frenemy.

Decolleté

Daar onze borsten graag op de grond willen liggen, rekt de huid gezellig mee. Gevolg? Rimpels. Vooral als we de borstpartij netjes in een stevige bh proppen, dan krijg je een soort uitgedroogd woestijneffect.

Buikspieren

Misschien wel de grootste frenemy van allemaal. Elke tien jaar wordt er ons één ontnomen. Tenzij je Madonna heet, natuurlijk.

Ellebogen en knieën

Als oudere vrouwen kleding kopen, willen ze dat de rok over de knie valt en dat de ellebogen niet zichtbaar zijn. En dat is niet voor niks. Plus we hebben er nog een schoonheidscomplex bij: de kninkles (knees en wrinkles, niet te verwarren met cankles*, hierover later meer) zijn geboren. Rond de ellebogen en knieën zit iets meer huid om bewegingsvrijheid mogelijk te maken. Als de huid gaat hangen, worden deze plekken er dus niet mooier op. Oplossing? Een paar kilo aankomen, aangezien het vet de boel een beetje opvult.

Bovenarmen

En dan voornamelijk die ‘kipfilets’. Of je nu in een pan staat te roeren of je haar afdroogt, je voelt iets bewegen. Of nee: je ziet iets bewegen.

Billen

Billen gaan hangen en daar kan geen squat tegenop. Helaas. Het betekent niet dat we dan ook gelijk moeten stoppen met trainen. Nee, nee, keep your enemies closer.

Voeten

Hoi droge voeten, eksterogen en meer eelt dan ooit. Wel reden om vaker naar de pedicure te gaan. Sowieso hebben we redenen genoeg om vaker naar de schoonheidsspecialist te gaan. Heerlijk, toch?

Handen

Iemand zei laatst tegen mij: witte amandelen lijken op nagels van oudere mensen. Sindsdien kijk ik nooit meer normaal naar witte amandelen (en jij ook niet meer). Nu zijn kalknagels niet aan de orde op deze leeftijd – tenminste, liever niet -, maar je handen worden oud.

*cankles: dit is het geval wanneer je kuit (calf) overloopt in je enkel (ankle). Veel vrouwen hebben hier last van en vinden dit dan ook niet per se mooi.

Lees ook hoe deze merken het onrealistische lichaamsbeeld de wereld uit helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme