Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 7 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

5 totaal verschillende ontbijtjes met havermout in de hoofdrol

Havermout is gezond, lekker en super veelzijdig. Je kunt er alle kanten mee op en het ingrediënt past in enorm veel recepten. Om dat te bewijzen, delen we hieronder vijf verschillende ontbijtrecepten. Zo heb je voor elke doordeweekse dag een ontbijt met havermout, dat toch gevarieerd is. Winning.

De recepten hieronder zijn in samenwerking met ons culinaire zusje Culy, want daar vonden we alle onderstaande gerechten.

5 x ontbijten met havermout

havermout recept klassiek
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Maandag: Klassieke havermout

We beginnen de week met een klassieke havermout. Er zijn zó veel toppings mogelijk, dat het misschien nog lastig kiezen wordt. Ga je voor havermoutpap met gekaramelliseerde banaan, deze variant met grapefruit & pompoenpitten of toch voor deze frisse (en roze!) versie met frambozen, kokos en amandel?

Pak die zak maar uit de kast! 5 redenen waarom havermout goed voor je is

havermout recept overnight oats met koffie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dinsdag: Overnight oats

Overnight oats zijn hét ontbijt als je ‘s morgens niet veel tijd hebt. Je maakt dit koude ontbijtje namelijk de avond van tevoren al. Zo hoef jij ‘m ‘s morgens alleen nog maar uit het potje te lepelen. Favoriet op de Famme-redactie: deze overnight oats macchiato.

havermout recept koffie smoothie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Woensdag: Koffiesmoothie met havermout

Kan jij halverwege de week wel een kickstart gebruiken, dan is dit recept voor een koffiesmoothie jouw go to recept. De ingrediënten zijn onder andere havermout, een bevroren banaan (niet vergeten om die dus alvast even in te vriezen!), pindakaas, een sterke espresso en melk. Als je plantaardige melk gebruikt, is de smoothie helemaal vegan.

Zoveel kopjes koffie mag je per dag drinken volgens onderzoek

havermout recept gebakken havermout
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Donderdag: Gebakken havermout

De kans is groot dat je nog niet van gebakken havermout gehoord hebt. Dit gerecht is namelijk wat minder populair, maar minstens net zo lekker als alles wat hierboven staat. Daar durven we onze hand voor in het vuur te steken.

Een extra voordeel van dit ontbijt is dat je ‘t 3 dagen lang kunt bewaren in de koelkast, mocht je het willen maken voor meerdere dagen. Het recept vind je hier: gebakken havermout uit de oven met pindakaas en kaneel.

havermout recept havermoutkoekjes
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vrijdag: Havermout koekjes

Het is bijna weekend en dat schreeuwt om koekjes. Deze gezonde havermoutkoekjes zijn zo lekker dat we ze eigenlijk elke dag als ontbijt zouden willen eten. Koekjes als ontbijt, wie zegt daar nou nee tegen?

Ben je écht in een feeststemming, ga dan voor deze Zweedse havermoutkoekjes met chocolade. Misschien iets minder gezond, maar wel ontiegelijk lekker. Maak meteen een hele batch, dan heb je nog genoeg om in het weekend te snacken. Als ze het redden, want deze goddelijke koekjes zijn eigenlijk direct op. Zo lekker zijn ze.

9 dingen die je óók kunt doen met havermout

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme