Drie bijzondere geheimen die relatie-experts je niet vertellen

Columns Redactie 6 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Arnold onthult drie gouden geheimen die je relatie ten goede kunnen komen. 1: ‘Geen enkele relatie is hetzelfde’ 2: ‘Breng bedgeheimen aan het licht’ en 3: Je relatie heeft een houdbaarheidsdatum.

Vanaf minuut één heeft hij een einddatum. Dat kan zijn door het overlijden van een van de partners. Het kan ook zijn dat wat ooit tot bloei is gekomen nu rijp is voor de composthoop (en daarmee dus voeding is voor iets nieuws). Het is nu eenmaal de aard van het bestaan. Het is onvermijdelijk, hoe veel je er ook aan probeert te vertimmeren. Eens komt de dag. En over deze fase heb ik het vandaag even.

Wijzer worden

‘Aan je relatie werken’, ‘bij elkaar blijven voor de kinderen, ‘te oud om opnieuw te beginnen’… Het is allemaal slechts uitstel van executie. En het klinkt misschien hard, volwassen en verantwoordelijk. Maar word je er echt gelukkiger van? In mijn professionele beleving voert het de inwendige druk zo hoog op dat je of een serie gesprekken met me boekt of er ‘nu!’even tussenuit moet – op retraite, weg van alles, je kinderen, je baan maar vooral je vent! Om vervolgens erachter te komen dat het echt niet te lijmen is, dat jij er zelf wijzer van bent geworden, maar dat je een zekere dood niet hebt kunnen verleiden.

Tot de dood…

Wat als we ‘tot de dood ons scheidt’ altijd verkeerd hebben geïnterpreteerd? Misschien is een aantal woorden weggevallen. Was het voorheen: ‘Tot de dood van de relatie ons scheidt.’ Begrijp me goed, dit is geen aanmaning tot echtscheiding. Het is wel erg gemakkelijk om te denken: ‘Ach, het voelt allemaal niet meer zo sexy en fijn als voorheen. Ik had al eerder wat twijfels. Kan het beste er nu maar een einde aan maken. Carpe diem!’ Onder dat mom kan ook veel vroegtijdig uit z’n voegen worden getrokken. Een thema dat hoort bij het fenomeen wegwerpmaatschappij. Consumeren en wegmieteren die hap. Als het effe niet meer smaakt, hop, een nieuwe.

De droom

Nee, ik heb het hier over bewustwording, bewustwording van het feit dat zekerheid en veiligheid in feite niet bestaat. Misschien leek ooit de droom van een man die (financieel) voor je zorgt en je kinderen ‘geeft’ het hoogst haalbare goed. Maar vele vervelende gewoontes en opgebroken nachten later bleken de droom en de realiteit net zover van elkaar verwijderd als jullie in bed. Echt, het scheelt zo veel wanneer één van de twee, of het liefst beiden, reëel wordt, het scheelt niet alleen juridische kosten maar ook emotioneel leed. Hoe langer het deksel erop wordt gehouden, hoe harder we aan onze relatie denken te moeten werken, hoe meer we blijven investeren in de wankele steigers van ons relatiehuis, hoe groter de kans dat we elkaar pijn doen, en daarmee de kinderen.

Heb je over seks gedroomd? Dit is wat het betekent

Voor de kinderen

En dit is het ironische van alles: ‘We blijven voor de kinderen bij elkaar’…? Ieder kind dat ik ooit heb mogen begeleiden heeft maar één wens: dat z’n ouders gelukkig zijn, met of zonder elkaar. ‘Ik wou dat ze eerlijk tegen elkaar waren.’ ‘Ik heb ze echt wel horen ruziën beneden.’ ‘Opeens doen ze alsof er niets aan de hand is, maar ik voel het wel.’ Als je echt iets voor je kinderen wil doen… get real, get honest, be true. Dat komt meteen een andere belangrijke relatie ten goede: die met hen! En het zet de deuren open voor een frisse wind. Wie weet wat voor spannends je huis binnenwaait?

Te oud om opnieuw te beginnen? Uit eigen (niet praktijk) ervaring kan ik melden dat er genoeg mannen zijn die oudere, sorry, ervaren en wijze vrouwen met kinderen ontzettend sexy kunnen vinden. Maar voordat ik mijn bedgeheimen ga prijsgeven moeten we eerst maar eens aan onze relatie werken… waarom kom je niet naar een van onze retraites in Spanje?

Lees hier ook deel 1 en deel 2 van Arnolds relatiegeheimenserie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen