12 dingen die je moet onthouden als je partner een workaholic is

Lifestyle Els van Asseldonk 13 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Je moet zeuren of hij een beetje op tijd thuis is, een vakantie plannen is altijd weer lastig en hij kan in het weekend maar moeilijk ontspannen. Beter gezegd: je partner is een workaholic.

Het kan ongelofelijk lastig zijn, een workaholic, want soms wil je gewoon even quality time met je lief. Ruzie maken over dit onderwerp zorgt voor alleen maar meer stress, onthoud daarom onderstaande twaalf punten.

1. Hij is verslaafd aan werken

En zo moet je het ook zien, als een verslaving. Als hij niet werkt dan wordt hij ontzettend onzeker. De reden waarom iemand zijn toevlucht zoekt in werk, is vaak diep weggestopt en moet eerst opgelost worden voordat hij normaal met werk kan omgaan.

2. Hij krijgt een kick van werken

Ook al is het slecht voor zijn gezondheid, hij wordt er blij van. Zonder die boost adrenaline voelt hij zich nutteloos.

3. Hij raakt in paniek van vakanties

Aan de ene kant wil hij natuurlijk graag met jou op vakantie, maar de gedachte ‘wat moet ik dan met mijn werk’ zorgt voor stress.

4. Hij heeft het nooit over: ‘als ik met pensioen ben…’

We moeten nog lang werken voordat we met pensioen gaan, maar de meesten van ons denken nu al regelmatig aan hoe heerlijk het is om niet te hoeven werken. Tenzij het niet anders kan vanwege zijn gezondheid, heeft jouw workaholic geen plannen om te stoppen.

5. Hij heeft moeite met sociale activiteiten

Niet omdat hij het niet gezellig vindt, maar omdat hij heel veel moeite heeft privé en werk gescheiden te houden. Voordat hij er erg in heeft, zit hij op die verjaardag alweer zijn mail te checken of pleegt hij toch nog een telefoontje. Het is vaak een automatisme, dus praat erover.

6. Hij heeft meestal geldige redenen om over te werken.

Omdat hij zo hard werkt, bestaat de kans dat minder productieve collega’s misbruik van hem maken. Belangrijk om hem dan te laten inzien: iedereen is vervangbaar. Ook hij. Een stapje extra zetten wordt gezien door je baas, drie stappen niet.

7. Hij heeft een sterke motivatie

Je kunt zeggen wat je wilt over workaholics, maar je gaat waarschijnlijk niemand vinden die een grotere passie heeft voor zijn werk. En hoewel ‘workaholic’ een negatieve bijsmaak heeft, mag dat positieve punt ook wel eens gezegd worden. Er is niemand die zich zo inzet en zo toegewijd is.

8. Hij is een perfectionist

Dit is de grootste drijfveer van jouw workaholic. Hij werkt snoeihard om aan zijn eigen verwachtingen te voldoen.

9. Hij relaxt op een andere manier dan jij

Jij kan echt genieten van een pyjamadag, terwijl hij de grootste moeite heeft om stil te zitten. Als hij niet aan het werk is, plant hij zijn dag graag helemaal vol met activiteiten. Dan is hij helemaal tevreden.

10. Hij heeft een hele andere kijk op gelukkig zijn en geld

Jij hebt zoiets van: ‘al moet je in een kartonnen doos wonen, als je maar samen met je familie bent’. Voor hem is een goed inkomen, voor zijn familie zorgen en een succesvolle carrière heel belangrijk om gelukkig te zijn. Maar uit talloze onderzoeken blijkt maar weer: geld maakt niet gelukkig.

11. Even een berichtje sturen naar je? Dat vindt hij heel moeilijk

Hij gaat zo op in zijn werk dat hij het gewoon vergeet. Niet omdat hij niet van je houdt, maar gewoon omdat hij het zó druk heeft dat hij er niet meer aan denkt.

12. Hij kan de controle niet loslaten

Het moet geen verrassing voor je zijn, maar workaholics zijn ongelofelijke controlfreaks. Hij kan moeilijk delegeren en doet het liefst alles zelf, zodat hij zeker weet dat het voor elkaar komt. Die controle betekent ook dat zijn telefoon werkelijk overal mee naartoe gaat. Stel je voor dat hij gebeld wordt omdat er een probleem is en hij niet opneemt, waardoor mensen zonder hem beslissingen gaan nemen… Nee, dat is geen optie.

Waarschijnlijk wist je dit alles al, probeer te accepteren dat je hem niet kunt veranderen. Misschien dat je hem zo ver krijgt om eens met iemand te gaan praten, maar jij kunt niets anders doen dan achterover leunen en wachten tot hij zich realiseert dat ‘je werkt om te leven’ en niet andersom.

Misschien ben jij wel degene dit teveel werkt: vijf tekenen dat je te hard werkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen