Deze vijf dingen wil jij doen in het eerste jaar van je moederschap

Algemeen Valéry de Voijs 22 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Als kersverse moeder is het soms moeilijk om de controle los te laten, of erop te vertrouwen dat het allemaal wel goed komt. Je bent super beschermend over je baby en dat is natuurlijk compleet normaal. Toch zul je zien dat hoe sneller je dingen uit handen kan geven, hoe gemakkelijker het moederschap wordt (vooral op de lange termijn). Deze dingen lijken in het eerste jaar misschien wat moeilijk, maar wil jij vast aan wennen.

Je wilt het allemaal zo goed mogelijk doen, maar vergeet niet dat je niet zo streng voor jezelf hoeft te zijn. Je doet het allemaal veel beter dan je denkt!

Doe deze dingetjes in het eerste jaar

Dit zijn natuurlijk tips. Als jij je nog niet prettig voelt om je kind mee te nemen naar dat restaurantje, moet je dat vooral niet doen. Alles lekker op je eigen tempo

1. Op een date gaan zonder je kind

Je bent verliefd op je kleintje en wilt er het liefst de hele dag naar kijken. En aanraken. En knuffelen. Toch is het belangrijk om jezelf af en toe niet te vergeten. Het is dus belangrijk dat jij en je partner tijd met elkaar spenderen – zonder je kind. Het zal misschien even wennen zijn, maar hoe sneller jullie dit inplannen, hoe makkelijker het is.

2. Met je kind naar een restaurant

Niet alleen leuk om met z’n tweetjes op date te gaan, maar het is net zo gezellig als jullie zoon of dochter mee kan. Hoe sneller jij je kind meeneemt, hoe sneller jullie eraan gewend raken en hoe gemakkelijker het uiteindelijk zal gaan.

3. Neem je baby mee naar de winkel

Als je dit uitje in zijn/haar eerste jaar overleefd, zul je je onoverwinnelijk voelen. Je zult misschien wat angst of stress voelen als je eraan denkt om met je kleintje door die winkel te moeten gaan, inclusief buggy, boodschappen en winkelmand, maar geloof me: hoe sneller jij dit uitje plant, hoe zelfverzekerder jij je voelt.

4. Deel je frustraties met iemand

Omdat jij net mama bent geworden, betekent het niet dat je niet mag klagen. Trek jij het gehuil niet meer? Of zou je er alles voor over hebben om gewoon één nacht door te kunnen slapen? Daar mag je – vooral ook in je eerste jaar – best eerlijk over zijn. Af en toe je gevoelens delen kan heel fijn zijn.

5. Laat vaders lekker helpen

We get it: vooral in het begin ben jij over-beschermend over je zoon of dochter en zul je het moeilijk vinden om je baby toe te vertrouwen aan iemand anders. Dat jij je kind niet zomaar naar je buren brengt, is begrijpelijk, maar door meteen al de verantwoordelijkheden te delen, zul je zien dat het je leven op de lange termijn heel wat makkelijker maakt.

Zo laat je je baby wennen aan zijn of haar eigen bedje

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Paisley and Sparrow

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme