Liggen op mijn buik en draaien in bed: 7x dingen na mijn zwangerschap waar ik naar uitkijk

Zwanger Wilma Groothuis 7 jul 2024
Leestijd: 5 minuten

Een zwangerschap is mooi en uniek, zeker omdat je weet dat het helaas niet voor iedereen is weggelegd. Toch brengt een zwangerschap ook kwaaltjes en beperkingen met zich mee, voor de één meer dan voor de ander. En soms besef je dan pas hoe je eerder bepaalde dingen voor lief nam.

Vanzelfsprekend

En nee, dan heb ik het niet zozeer over het drinken van een wijntje of het eten van een biefstuk. Dat zijn dingen waarvan de meeste mensen wel weten dat je dat negen maanden even links moet laten liggen. Ik heb het over bepaalde dingen die je gedurende je zwangerschap gaat missen, maar waar je eerder helemaal niet zo bij stilstond en wat altijd vanzelfsprekend voor je was voordat je zwanger raakte.

Nogmaals, ook al ben je hartstikke blij dat je zwanger bent en voel je je super bevoorrecht, het is echt niet erg om toe te geven dat je uitkijkt naar een aantal dingen na de zwangerschap. Uiteraard dat je een baby in je armen hebt en de meeste zwangerschapskwaaltjes over zijn, maar ook de kleinere dingen kunnen erg prettig zijn om naar uit te kijken.

Dingen na de zwangerschap waar ik naar uitkijk

Niet iedereen ervaart een zwangerschap hetzelfde of heeft last van dezelfde kwaaltjes, daarom is misschien niet alles voor iedereen herkenbaar. Maar ik kijk in ieder geval enorm uit naar de volgende dingen na mijn zwangerschap:

1. Op mijn buik liggen

Hoewel ik niet eens een buikslaper ben (of was), vond ik het altijd heerlijk om eventjes op mijn buik te liggen voordat ik in slaap viel. Aan het begin van de zwangerschap kon dat nog wel, maar nu gaat dat al een tijdje niet meer en stiekem mis ik dat best wel. Ik kan soms heel erg de behoefte voelen om op mijn buik te liggen en dat dat dan niet kan, vind ik best frustrerend.

2. Mezelf uitrekken in bed

Ik heb geen idee of andere zwangere vrouwen dit herkennen of niet, maar ik heb al een hele tijd dat als ik me maar een beetje uitstrek in bed, de kramp in mijn kuit er gelijk in schiet. Als ik wakker word, moet ik er dus echt bij nadenken dat ik me niet ga uitrekken, hoewel dat altijd zo’n lekker gevoel is. Ik hoop dat dit na de zwangerschap weer over is en ik me weer heerlijk kan uitstrekken als ik wakker word.

3. Mezelf scheren

Oké, niet dat ik dit normaal gesproken nou zo’n leuke activiteit vind, maar nu het toch echt zomer is en ik ondertussen al puffend en kreunend mijn onderbenen probeer te scheren, mis ik toch de tijd dat dit nog wat makkelijker ging. Dit geldt voor alles waarbij ik moet bukken trouwens: sokken/schoenen aantrekken, iets oprapen wat is gevallen en de wc schoonmaken (niet dat ik dit zo leuk vind, maar het gaat om het idee).

4. Geen zorgen meer om je buik

‘Waarom voelt mijn buik opeens zo gespannen?’ ‘Waarom voelt dit plekje als een blauwe plek, maar zie ik geen blauwe plek?’ ‘Waarom beweegt de baby opeens niet meer zoveel als normaal?’ Deze en nog veel meer vragen zijn de afgelopen maanden door mijn hoofd gespookt. Ik snap dat als de baby er eenmaal is, je allerlei andere zorgen krijgt, maar dat je niet meer bij elk pijntje in je buik opschrikt, lijkt me wel fijn.

5. Draaien in bed

Misschien had ik van mezelf al hele slappe buikspieren, maar nu ze door de zwangerschap nog veel slapper zijn geworden, merk ik hoe fijn het is als je zonder gedoe je gewoon om kan draaien in bed. En niet alleen in bed, soms heb ik al moeite met gewoon overeind komen van de bank. Ik heb dan ook al meerdere keren mijn man als steunpilaar gebruikt bij het opstaan. Geen grap!

6. Leuke kleren aantrekken en shoppen

Ik mis het ook dat je niet hoeft na te denken over welke kleding je gaat aantrekken. Een leuk jurkje uit je kast met bijpassende schoenen? Het moet passen en ook nog eens leuk staan. En dat valt vaak tegen. Ook naar het shoppen van nieuwe kleding kijk ik uit: dat je weer dingen kunt kopen die je leuk en mooi vindt, in plaats van dat het comfortabel moet zitten en je twijfelt of je het tijdens je laatste weken ook nog aan kan.

7. Niet meer nadenken over wat je eet

Iedereen weet dat als je zwanger bent je geen rauw vlees en rauwe vis mag eten en geen alcohol mag drinken. Maar tegenwoordig lijkt bijna al het eten opeens iets te bevatten wat niet verstandig is om te nemen tijdens je zwangerschap. Hoe vaak ik wel niet de ZwangerHap-app erbij heb gehaald om te checken of ik iets wel of niet mocht. Heerlijk als ik straks weer alles kan eten en drinken wat ik maar wil.

Marleen (30) verliest vriendinnen na zwangerschap: ‘Ik kreeg een tikkie na het babysitten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen