Baby altijd thuis laten slapen of meenemen? ‘Zet je leven niet in de ijskast’

Baby en slapen Sofie Obbens 6 jul 2024
Leestijd: 5 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Pauline (35). Het dilemma luidde: “Zal ik de baby altijd thuis laten slapen of gewoon lekker meenemen?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Thuislaten of gewoon lekker meenemen?

“Mijn zoontje is vier weken en ik moet erg wennen aan het moederschap. Waar ik vroeger kon gaan en staan waar ik wilde, is dat nu met een baby ineens wat moeilijker. Of hij slaapt of ik moet hem voeden. Toch wil ik wel vaker naar buiten. Volgens mijn schoonmoeder en man moet ik onze zoon altijd thuis laten slapen en zijn rust en regelmaat voor een baby het allerbelangrijkste. Mijn vriendinnen noemden mijn schoonmoeder direct ouderwets. Zij namen hun kinderen ook altijd mee als ze iets sociaals gingen doen. Ik heb geen zin in gedoe in ons kersverse gezin, maar ik ben ook wel weer toe aan een beetje vrijheid. Dus: zal ik de baby altijd thuis laten slapen of gewoon lekker meenemen?”

Zet je leven niet in de ijskast

“Vooropgesteld ga je niet iedere dag op pad en daar komt nog eens bij dat je man ook best eens kan oppassen als jij met vriendinnen uitgaat, toch? Zet je leven niet in de ijskast en neem hem gerust eens mee. Daar is helemaal niets mis mee. Tijden veranderen. Vroeger zorgde de man voor het inkomen en was de vrouw thuis. Tegenwoordig niet meer. Zeker als je zelf ook een baan hebt, maar sowieso heb je ontspanning nodig.” – Joke.

Wennen aan geluiden

“Mijn kinderen sliepen als baby overal. Zij waren gewend aan geluiden. Als je vanaf het begin steeds zegt: ‘Sst, de baby slaapt’, dan went de baby niet aan geluiden. Ik ging zelfs hun kamer stofzuigen als zij lagen te slapen en zij sliepen gewoon door. Als je geen geluid durft te maken, dan wordt je baby van elk geluid wakker. Die van ons sliepen overal doorheen.” – Sina.

Wij gaan niet weg

“Als ze heel klein zijn kunnen ze in de kinderwagen slapen, maar eerlijk gezegd gaan wij ‘s avonds ook niet weg. Tenzij we een oppas hebben. Overdag leg ik hem nog weleens in de kinderwagen om even te wandelen of een boodschap te doen. Laatst zijn we overdag voor het eerst naar vrienden geweest, maar die kleine van ons is al een stukje ouder, vijf maanden. De eerste twee maanden heb ik alleen een klein stukje gewandeld met hem.” – Sharona.

Rust, ritme en regelmaat

“Ik hanteer heel klassiek de drie R’s: Rust, Ritme en Regelmaat. Dit doet mijn kinderen goed. We plannen om de slaapjes heen. Wat lukt, dat lukt. Zo niet, dan niet. Relatief gezien is het maar een korte periode. Doe wat goed voelt en het komt wel goed. En ook gewoon lekker uitproberen en niks zomaar aannemen. Als het goed uitpakt, is dat mooi meegenomen.” – Kubra.

Niet alles kan doorgaan

“Voor de baby is rust het allerbelangrijkste. Breng hem op gezette tijden naar bed. Je weet dat je je moet aanpassen wanneer je een kind krijgt, niet alles kan gewoon doorgaan. Tegenwoordig zitten er nog laat op de avond schreeuwende kinderen in restaurants. Wat heb je er zelf dan aan? Kinderen worden dan vervelend. En dan heb ik het nog niet eens over andere gasten die lekker een avondje uit zijn en waarvan je hun avond totaal verpest.” – Agnes

In Portugal is het anders

“Ik zie echt veel reacties waarbij een ‘jankend kind’ als vervelend wordt gezien en als iets wat je maar thuis moet doen. Wij wonen in Portugal en hier is het zo anders! Mensen zijn dol op kinderen, alles is kindvriendelijk en mensen nemen hun kind overal mee naartoe. We leven vooral buiten en onze tweeling slaapt altijd heerlijk op het strand in hun wagen. Huilt je baby? Mensen komen je altijd steunen, laten je voor in de rij of geven je een bemoedigend knikje. Als ik in Nederland ben, verbaas ik me altijd om de kilheid van onze cultuur. Wat dat betreft kunnen we qua tolerantie en steun voor ouders nog wel wat leren van het zuiden.” – Anouk.

Zelf aangeven

“Ik denk dat je kind dat heel goed zelf kan aangeven. Zijn ze lekker vol en moe en slapen ze overal doorheen? Neem ze dan lekker mee. Zijn ze overprikkeld en rusteloos als je ze meeneemt? Dan slapen ze liever thuis. Wij hebben twee kinderen: een thuisblijvertje en een die graag altijd mee ging.” – Jessy

Vroeger waren de kinderen overal bij

“Regelmaat is goed, maar is het je derde kind, dan is er vaak weinig keuze: zwemclubjes, op en neer naar school, speelafspraken, etc. Neem ze ook gerust mee naar verjaardagen, zij horen er ook bij. In de jaren negentig waren kids altijd overal bij: mensen accepteerden meer van elkaar en maakten veel minder een probleem van een jengelend kind of een moeder die borstvoeding gaf. Nu plaatsen we kinderen in een gouden kooi en raken ze van slag als het eens anders loopt. Het is onze taak om ze wereldwijs te maken, anders krijgen ze het later zwaar. Wij hebben zelf kinderen met ‘stempeltjes’, maar ook die leren we om te gaan met de grote, boze wereld. Al is het vaak met uitdagingen.” – Demelza.

Draagzak

“Laat je man oppassen als je weggaat. Mijn eerste kind was prikkelgevoelig, die liet ik zoveel mogelijk thuis. De tweede sliep heerlijk in de kinderwagen. Mijn dochter gebruikt nu zelf bij haar kinderen vaak een draagzak, daarin komen ze altijd tot rust.” – Tollina.

Nina (33): ‘Mijn baby wil niet naar buiten’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen