Dilemma: ‘Zal ik de baby altijd thuis laten slapen of gewoon lekker meenemen?’

Baby Vera Guldemeester 29 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we vragen van lezers van Famme over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Pauline (35) haar dilemma voor: “Zal ik de baby altijd thuis laten slapen of gewoon lekker meenemen?” 

“Ik ben net vier weken geleden moeder geworden van een lief jongetje en wat is het moederschap toch mooi. Niet alleen mooi trouwens, maar ook moet ik wennen aan mijn nieuwe rol. Waar ik vroeger kon gaan en staan waar ik wilde, is dat nu met een baby ineens wat moeilijker. Even een boodschap doen gaat opeens een stuk moeilijker. Of hij slaapt of ik moet hem voeden. 

De hort op

Toch wil ik wel vaker naar buiten, want nu ik vier weken met hem bijna alleen maar thuis zit, wil ik ook wel weer eens de hort op. Lekker lunchen met vriendinnen, een rondje markt wat ik vroeger altijd deed of ergens in de avond een hapje eten. Toen ik vorige week bij mijn man en schoonouders opperde dat ik ons kind dan gewoon mee wilde nemen, kreeg ik direct gekke reacties. 

Rust en regelmaat 

Volgens mijn schoonmoeder en man moet ik onze zoon altijd thuis laten slapen. Rust en regelmaat zou voor een baby het allerbelangrijkste zijn. En ik als moeder zou dan thuis moeten zijn, zei mijn schoonmoeder. Ik had toch voor het moederschap gekozen? Dan zou ik de eerste jaren ook rekening moeten houden met zijn slaapjes. Wat mij boos maakte, was dat ze mijn man hier helemaal buiten liet. Alsof hij er ook niet voor ons kind moet zijn? 

Niet te ingewikkeld

Toen ik dit besprak met mijn vriendinnen moesten ze lachen en noemden ze mijn schoonmoeder direct ouderwets. Mijn man zei alleen maar na, wat zijn moeder er bij hem had ingeprent. Mijn vriendinnen namen hun kinderen ook altijd mee, als ze gingen lunchen met vriendinnen of iets anders sociaals gingen doen. Waarom niet? Het leven met een kind hoefde echt niet zó ingewikkeld te zijn, volgens hen. 

Dilemma

Ik heb geen zin in gedoe in ons kleine gezinnetje, maar ik ben ook wel weer toe aan een beetje vrijheid. Wat moet ik doen? De baby altijd thuis laten slapen? Of gewoon lekker meenemen naar restaurants en andere dingen. Ik weet niet waar ik goed aan doe, dus heb ik advies nodig van andere ouders.” 

Dilemma: Zal ik mijn buurmeisje (13) op mijn baby en peuter laten passen?  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen