Rosa was zwanger en nipte soms aan een wijntje: ‘Weinig bewegen of ongezond eten is ook slecht’

Persoonlijk Sofie Obbens 29 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Rosa en haar vriend Jonas hebben een groot sociaal leven. Hun grote hobby is restaurants ontdekken, zowel met elkaar als met hun vrienden. Bij een avond tafelen kan voor hen een wijnarrangement niet ontbreken. Ze genieten van een goed fles wijn en het verhaal achter de fles. Toen Rosa zwanger werd, voelde het als een beproeving om van de wijn af te blijven.

Gelegenheidsdrinkers

“We zijn gelegenheidsdrinkers. Doordeweeks drinken we beiden niet, maar in het weekend hoort een goed glas wijn erbij voor ons. Of dat nu ‘s avonds op de bank met een goede film is of wanneer we uiteten zijn, een wijntje staat voor ons voor gezelligheid.

We hadden beiden een grote kinderwens, maar wilden wachten met kinderen totdat de omstandigheden er naar waren. Op het moment waarop we beiden een vaste baan en samen een koophuis hadden, was de keuze gauw gemaakt om aan kinderen te beginnen.

Voedingspatroon verbeteren

Het lukte ons niet meteen om zwanger worden. Toen ik na een jaar nog niet zwanger was, besloten we wat kritischer naar onze leefstijl te kijken. Mijn voedingspatroon was goed en ik sportte twee keer per week. Het enige was we beter konden laten, waren de glazen wijn in het weekend. Ik las dat dat zowel voor de spermakwaliteit als de eicelkwaliteit beter zou zijn en vond het de moeite waard om het te proberen.

Jonas had er moeite mee om de wekelijkse glazen wijn te laten staan. Vaak dronk hij toch een glas wijn bij het eten, al liet hij het dan wel bij één glas. Dat was al een groot verschil, want meestal gingen er bij ons in het weekend één of twee flessen per avond doorheen. Omdat Jonas wel dronk en ik het lastig vond om op te brengen de wijn volledig te laten staan, hield ik het ook bij een glas per avond in het weekend.

Misselijk

Een paar maanden nadat we met onze ‘nieuwe levensstijl’ begonnen waren, was ik zwanger. Het was een droom die uitkwam. Tegelijkertijd besefte ik dat we ik de glazen wijn nu echt moest laten staan. De eerste weken van mijn zwangerschap lukte dat goed, omdat ik erg misselijk was. Ik moest niet denken aan alcohol.

Maar toen ik me beter begon te voelen, kwam de zin in een glas wijn weer terug. We gingen nog steeds graag uiteten en Jonas nam dan vaak een wijntje. Als wijnliefhebber vond ik het steeds lastiger om toe te zien hoe hij genoot van een glas wijn.

Nipje

Toen tijdens een etentje met vrienden bij iedereen de wijn rijkelijk vloeide, kon ik de verleiding niet meer weerstaan. Eerst hield ik het bij ruiken aan het glas. Ik snoof de geur op en het water liep me in de mond. Ik besloot een nipje te nemen. Jonas begreep het, al gaf hij aan dat hij hoopte dat dit de laatste keer was.

Dat is me niet gelukt. Tijdens mijn zwangerschap heb ik een aantal keren genipt aan een glas wijn. Hoewel alcohol tijdens de zwangerschap sterk wordt afgeraden, zag ik niet veel kwaad in af en toe een nipje.

In mijn vriendenkring zijn nog geen zwangeren of ouders, ik denk dat daarom niemand erg aanstoot nam aan dat ene nipje. Ze waren er niet zo mee bezig. Jonas stond er niet achter, maar zag ook hoe moeilijk ik de verleiding kon weerstaan. Met een nipje in de aantal weken kon hij leven.

Gezond kindje

Inmiddels ben ik bevallen van een gezond kindje. Je weet natuurlijk nooit wat nipjes alcohol tijdens de zwangerschap op de lange termijn met je kindje doen. Maar dat geldt voor meer dingen, zoals in de buurt staan van iemand die rookt, weinig bewegen en ongezond eten. Ik ben er niet trots op, bij een eventuele volgende zwangerschap in mijn intentie om de alcohol te laten staan. Maar als me dat teveel moeite gaat kosten, weet ik dat ik het kan beperken tot sporadisch een nipje.”

Lianne (35): ‘De serveerster gaf mij een biertje met alcohol in plaats van een 0.0’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen