Jane (29): ‘Omdat de vorige zwangerschap zo zorgelijk was, geniet ik nu extra’

Hoe ben jij zwanger? Sofie Obbens 5 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap en de aankomende bevalling.

Deze week Jane (28), die 33 weken zwanger is.

Naam: Jane
Leeftijd: 29
Hoeveel weken zwanger: 33
Samen met: Rob
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Onderwijsadviseur

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Bij de eerste duurde het een jaar voordat ik zwanger was. We zouden net gaan starten met vruchtbaarheidsonderzoeken en toen bleek ik zwanger te zijn. We dachten dat het nu weer lang zou duren, want ik was na mijn bevalling van de eerste niet meer ongesteld worden. En dat terwijl onze oudste al 2,5 jaar is.

Ik had een afspraak gemaakt bij de huisarts en had de avond van tevoren voor de zekerheid een zwangerschapstest gedaan. Dat vragen ze altijd bij de huisarts, dus dan kon ik die in ieder geval afvinken. En toen bleek ik ineens zwanger te zijn. De afspraak bij de huisarts heb ik toen maar afgebeld.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Toen ik de eerste keer zwanger was, had ik het pas na acht of negen weken door. Ik had het zo laat door, omdat ik nooit ongesteld was. Nu was ik dat weer niet, maar omdat ik die test moest doen voor mijn huisartsafspraak, wist ik het al met drie weken. Omdat ik ook nooit ongesteld was, had ik nu weer niet door dat ik zwanger was.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger, omdat mijn eerste zwangerschap zo zorgelijk was. Mijn placenta werkte niet goed, vanaf 30 weken moest ik vaak naar het ziekenhuis. Het was elke week spannend of we haar moesten gaan halen. De afwijking bleek ook nog genetisch, dus de kans dat ik weer zo problematisch zwanger zou worden was groot. Ik sta onder controle, maar bij ieder bezoek ziet alles er goed uit. Ik geniet heel erg van deze zorgeloze zwangerschap.

In het begin was ik een beetje misselijk, maar ik kon alles nog doen. Ik ben ook wel moe, maar ook dat is niets vergeleken met de vorige zwangerschap. Doordat mijn vorige zwangerschap niet vanzelf ging, kan ik nu prima leven met deze gebruikelijke kwaaltjes.”

Zoet of hartig?

“Zoet. Voor mijn zwangerschap hield ik veel meer van hartig, maar bij beide zwangerschappen houd ik meer van zoet. Ze zeggen dat dat meer met een meisje te maken heeft, dit klopt in ons geval beide keren.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Allebei niet, ik voel me niet anders wat betreft emoties. Mijn vriend zegt dat hij het getroffen heeft met mij als hij andere zwangere vrouwen ziet. Ik heb geen last van hormonen, ik voel me juist erg gelukkig dat het zo goed gaat en dat ook eens mag ervaren.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Ik heb vrij lang gewacht met de voorbereiding, maar een paar weken geleden begon ik het benauwd te krijgen. Bij de eerste had ik alles met twintig weken al op orde, nu bedacht ik met dertig weken dat ik weleens mocht beginnen. Ik ben de laatste weken als een gek aan de gang gegaan. De oudste was er al met 37 weken, dat is nu al over vier weken. Inmiddels hoeft er niet veel meer te gebeuren, alleen nog de puntjes op de i, zoals de vluchtkoffer inpakken en de eerste kleertjes uitzoeken.

Interieur is mijn hobby. Nadat de babykamer verbouwd werd, heb ik de kamer ingericht. Ik ben erg perfectionistisch wat betreft interieur. Alle kleuren moeten gematcht, de cosleeper moet passen bij het ledikant en in de lades liggen de doekjes en luiers perfect geordend. Ik heb nieuw beddengoed gekocht, omdat het vorige niet de juiste kleur had.”

Jane
Bron: Eigen beeld

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Na de 20-weken echo hebben we een gender reveal party gehad en toen bleek het een meisje te zijn. Ik was niet verrast, want ik dacht het al gezien te hebben op de 13-weken echo. Mijn vriend dacht dat het een jongetje was, omdat de zwangerschap nu zo anders voelt. Dat was wel even schakelen voor hem.”

Babyshower of gender reveal party?

“De babyshower is de vorige keer niet doorgegaan, omdat hij vrij laat gepland was en ik eerder ben bevallen. Ik hoop stiekem dat er nu wel iets georganiseerd is.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Vorige keer toen ik zwanger was, moest ik mijn rust pakken voor de gezondheid van het kindje, terwijl ik me lichamelijk goed voelde. Omdat ik me nu zo goed voel, ga ik zo lang mogelijk door. Ik wil het schooljaar afmaken op werk en alles wat lukt zo lang mogelijk blijven doen.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Thuis, de vorige keer was het een medische bevalling en was er veel paniek. Nu wil ik bevallen met zo min mogelijk mensen en zoveel mogelijk rust. Dat zal een hele andere ervaring zijn. Mijn vriend staat er anders in, maar dat is puur vanwege de troep!”

Hoe ben jij zwanger? ‘Liever zwanger met antidepressiva dan zwanger en depressief’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen