Sanne (26) wil bevallen op gevoel: ‘Ons lichaam is ervoor gemaakt’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 31 mei 2024
Leestijd: 5 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap en de aankomende bevalling.

Deze week Sanne (26), die 34 weken zwanger is.

Naam: Sanne
Leeftijd: 26
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Henk
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Eigen kapsalon

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“We hebben het geluk gehad dat het vrij snel is gelukt! Ik heb een hele onregelmatige cyclus van meestal 8, 9 of 10 weken en toen we samen hadden besloten om het te gaan proberen, konden we ook niet goed bijhouden wanneer ik mijn vruchtbare dagen had.

Gelukkig waren we er beiden heel relaxt onder en hadden we zoiets van: we zien het wel. Hierdoor was ik er ook niet elke maand mee bezig en had ik het ook niet gelijk in de gaten toen ik daadwerkelijk zwanger bleek te zijn. Toen ik steeds vaker misselijk was en ik wat krampen in m’n onderbuik voelde dacht ik: laat ik toch maar een test gaan doen.

Deze heb ik ‘s avonds alleen gedaan, want Henk was bij vrienden en ik wilde hem niet voor niks naar huis laten komen. Maar al na één seconde gaf de test twee streepjes aan en heb ik Henk met een smoesje naar huis weten te lokken. Toen hij eenmaal thuis was, heb ik hem de test gegeven. Dit heb ik ook stiekem gefilmd, het was een heel mooi moment.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ik voel me eigenlijk super goed! Ik heb weinig last van kwaaltjes en ben ook nog steeds heel erg fit. In het begin had ik af en toe last van misselijkheid, dit was ook de reden waarom ik uiteindelijk ben gaan testen.”

Geslacht delen met anderen of pas bij de geboorte?

“Het geslacht is voor ons een verrassing tot aan de geboorte. We hebben beiden geen voorkeur voor het geslacht. We zouden in de toekomst nog wel meer kindjes willen, als het ons gegund is, en ik denk dat we het bij een tweede zwangerschap wel zouden willen weten. Dan heb je van beiden een ervaring hoe het is.”

Hoe ben jij zwanger Sanne
Foto: Eigen beeld

Naam delen of voor jezelf houden?

“We zijn niet heel geheimzinnig over welke namen we leuk vinden. De definitieve naam blijft altijd spannend tot aan de geboorte, omdat je altijd nog van gedachten kunt veranderen. Maar ik vind het ook gewoon leuk om het over namen te hebben met familie en vrienden die dichtbij ons staan.”

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Alles op gevoel! Ik denk ook niet dat je je heel erg kan voorbereiden op een bevalling, iedere bevalling is anders. Ik ben zelf erg nuchter en maak me ook niet te snel druk. Het zal vast pijn doen, maar er is nog nooit eentje blijven zitten, haha.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Volgens m’n vriend heb ik al mijn hele leven nesteldrang, maar nu nesteldrang 2.0, haha.  Laatst kwam m’n vriend thuis en was ik zelfs de koelkast van binnen aan het stofzuigen. Toen keek hij me wel heel raar aan, haha. Dit bedoel ik dus met nesteldrang 2.0.”

Hoe ben jij zwanger Sanne
Foto: RvY Fotografie

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Het liefst beval ik in het ziekenhuis, dat lijkt me fijner en praktischer. Als er iets mis zou gaan, dan ben je gelijk op de juiste plek en hoef je niet nog overhaast naar het ziekenhuis te rijden. En als wel alles goed gaat, dan ben je ook zo weer thuis. Ons voordeel is ook dat we twee ziekenhuizen dichtbij huis hebben. Dus ik hoop dat een van beide wel een plekje heeft tegen die tijd, dat weet je natuurlijk nooit, maar we gaan van het beste uit.”

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“Mijn partner en mijn moeder zijn bij de bevalling. Ik heb een hele hechte band met mijn moeder en ik vind het fijn als ze erbij is. Henk vindt dit gelukkig ook geen probleem.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Mijn voorkeur gaat uit naar geen pijnbestrijding, mits het noodzakelijk is. Een bevalling is iets natuurlijks en ons lichaam is ervoor gemaakt. Ik hoor van veel mensen dat tegen de tijd dat je het niet meer trekt en gaat vragen om pijnstillers, dan meestal het moment is gekomen dat je er bijna bent en mag gaan persen, dus daar houd ik me maar aan vast.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Het liefst borstvoeding. Dat lijkt me een heel mooi, bijzonder en intiem moment samen met je kindje en ik zou dat graag een keer mee willen maken.”

Heleen (33) raakte in een jaar tijd drie keer zwanger: ‘Uitgerekend op dag van miskraam’

Hoe ben jij zwanger Sanne
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen