Heleen (33) raakte in een jaar tijd drie keer zwanger: ‘Uitgerekend op dag van miskraam’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 24 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Heleen (33), die 38 weken zwanger is.

Naam: Heleen
Leeftijd: 33
Hoeveel weken zwanger: 38
Partner: Jamie
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Management kinderopvang

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Lastig, het ligt eraan hoe je het bekijkt. Mijn vorige zwangerschappen bleven uit, toen hadden we hulp nodig van het ziekenhuis. Nu ben ik in één jaar tijd maar liefst drie keer spontaan zwanger geraakt, alleen is het twee keer rond de 8 weken mis gegaan. Nu ben ik uitgerekend op de dag dat mijn laatste miskraam op gang kwam. Hoe bijzonder is dat!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Beide! Helaas had ik deze zwangerschap te maken met een flinke longontsteking waar ik niet heel goed van opknapte. En nu blijk ik op de valreep nog zwangerschapsdiabetes te hebben en ben ik opeens medisch met alle controles en ziekenhuisafspraken van dien. Tussendoor heb ik me gelukkig nog wel goed gevoeld!”

Geslacht delen met anderen of pas bij de geboorte?

“Deze zwangerschap heb ik getwijfeld. Het is de laatste keer dat we dit meemaken, zullen we ons laten verrassen? Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor een geslachtsecho: ons gezin is straks compleet met een jongen erbij!”

Naam delen of voor jezelf houden?

“Nee, deze houden we lekker voor onszelf. Tegenwoordig is er al zoveel bekend: het geslacht, de uitgerekende datum, pretecho’s van tevoren… We willen ergens nog iets een verrassing houden. Onze oudste dochter van 7 weet de naam wel en deze weet zij heel goed geheim te houden. Zijn naam is voor nu Sjaak, haha.”

Hoe ben jij zwanger Heleen
Foto: Eigen beeld

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Op gevoel. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik een borstvoedingscursus gedaan, dit weet ik allemaal nog. Daarnaast is dit ons derde kindje; hierdoor weet ik heel goed wat ik wel en niet wil en durf ik meer op mijzelf te vertrouwen dan bij de eerste. Daarbij heb ik een boel kennis vanuit mijn opleiding, wat het soms makkelijk of beter te begrijpen maakt. Dit komt goed!”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Van allebei een beetje. De nesteldrang uitte zich vooral in de kinderkamers klaarmaken. Alle drie de kinderen krijgen een nieuwe kamer, dus het moest ook af. En dan ook écht alles: plinten afkitten en alles netjes geverfd. Uiteraard wil ik dan ook alles zelf doen. Met 34 weken heb ik de kinderkamer van onze jongste dochter nog helemaal geverfd en behangen in één dag tijd. Fijn voor je innerlijke rust, alleen niet altijd voor die dikke buik, haha.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Hoewel ik graag thuis zou willen bevallen, is het nu duidelijk dat ik naar het ziekenhuis moet, omdat ik medisch ben in verband met de zwangerschapsdiabetes. Er is daarentegen wel een kans dat ik heel snel beval, omdat mijn dochter binnen anderhalf uur was geboren. Als het begint, bel ik de eerstelijns verloskundige en beval ik misschien alsnog thuis, omdat er geen tijd is om naar het ziekenhuis te rijden. Het is jammer als ik die thuisbevalling moet laten varen, maar ik kan me daar ook wel bij neerleggen.”

Hoe ben jij zwanger Heleen
Foto: Eigen beeld

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“Samen met mijn partner Jamie. Bevallen is zoiets intiems, puurs en warms, dat wil ik delen met mijn man. Ik heb geen zin in een polonaise aan mijn bed. Natuurlijk moeten we wel oma inschakelen voor de andere twee meiden, maar daar ontkomen we niet aan. Zij gaan lekker met oma mee naar huis als het zover is.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Ik ben er zeker niet op tegen, alleen mijn vorige bevallingen gingen zo snel dat er geen tijd was voor pijnbestrijding. Mocht ik deze keer toch in het ziekenhuis moeten bevallen en valt het tegen, dan vraag ik er wel om. We gaan zien hoe het loopt.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Borstvoeding, dat is zoiets moois en unieks om te doen. Mijn lijf kan ons kindje nog voorzien van voeding nadat hij geboren is, hoe mooi is dat?! Wel wil ik deze keer wat beter op mijzelf letten; mocht het niet gaan, dan krijgt hij gewoon flesvoeding. Goed is goed, voeding is voeding. Het welzijn van mij én ons gezin staat voorop!”

Jeanine (32) wil graag thuis bevallen: ‘Dat was zo veel relaxter dan het ziekenhuis’

Hoe ben jij zwanger Heleen
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen