Renate (30) houdt de babynaam niet geheim: ‘Al gedeeld met onze ouders en zussen’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 3 mei 2024
Leestijd: 6 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Renate (30), die 34 weken zwanger is.

Naam: Renate
Leeftijd: 30
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Matthew
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Pedagogisch medewerkster

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Wij moesten helaas lang op deze kleine wachten, meer dan drie á vier jaar. Ik ben in het begin al naar het ziekenhuis geweest om een echo te laten maken, omdat ik al snel merkte dat mijn cyclus onregelmatig is. Daar kwam helaas niks uit en bleek alles goed eruit te zien. Toch bleef ik een lange tijd rondlopen met de vraag waarom het ons niet lukte en waarom mijn cyclus onregelmatig bleef. Er moest wat aan de hand zijn.

Toch hoop je dat het op een natuurlijke manier lukt en ben je bang dat er echt wat mis is. Wij besloten dat we het de tijd zouden geven en het eerst zelf gingen proberen. Jaren vlogen voorbij en na de zoveelste teleurstelling die je elke maand ervaart, heb ik toch de huisarts opgebeld en opnieuw een afspraak gemaakt, dit was in november 2022.

Wij werden alle twee goed nagekeken, dit keer gelukkig door een ander ziekenhuis, en toen bleek dat mijn partner twee miljoen zaadjes heeft in plaats van twintig miljoen en dat ik PCOS heb. Hier kwamen wij pas in mei of juni 2023 achter, de checks duurden best lang.

Hoe was dat voor jou?

“Op dat moment stond mijn wereld wel even stil, maar was ik tegelijkertijd ook opgelucht. Na al die jaren wisten we eindelijk wat er mis is en waarom het steeds niet lukte. Maar ik voelde ook angst, omdat ik wist dat wij een IVF-traject in zouden gaan. Vaak vergissen mensen zich in wat het allemaal met je kan doen, ook in je relatie. Toch was kinderwens die wij hadden groter dan de angst en wilden wij ervoor gaan.

Sowieso dachten we dat ik voorlopig nog niet zwanger zou raken, omdat het allemaal via het ziekenhuis moest gebeuren. Tot ik twee á drie weken voor onze afspraak in het ziekenhuis waar we het zouden hebben over wanneer we gingen starten, wat eind oktober gepland stond, erachter kwam dat ik zwanger was en ook nog eens op de natuurlijke manier. We hadden nooit gedacht dat dit zou gebeuren en ik was compleet in shock, maar het was het allermooiste cadeautje dat wij ooit hebben gekregen.”

hoe ben jij zwanger renate
Foto: Mommiesandpearls

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ik mag echt van geluk spreken dat ik best wel een makkelijke zwangerschap heb. Vanaf het begin ben ik niet ziek geweest. In week 9 had ik een week last van wat misselijkheid, maar dat was dan vooral eind van de middag. Ik heb wel last gehad van een tandvleesontsteking, nooit geweten dat je daar last van kan hebben. Verder ging alles wel prima, lichamelijk ook. Alleen vanaf week 26 kreeg ik heel erg last van maagzuur, wat met de week erger werd. Ik slik nu al een tijdje omeprazol en dat helpt goed.

Ook heb ik niet echt huilbuien of moodswings. Nu, in mijn laatste trimester, merk ik wel meer ongemakken, zoals dat ik wat sneller moe en buiten adem ben, aankleden en dingen oppakken wat moeilijker gaat omdat mijn buik meer in de weg zit en heb ik opgezwollen enkels. Ik ben nu wel sneller emotioneel, omdat ik weet dat het steeds dichterbij komt dat wij ons kind gaan ontmoeten. Het idee dat hij voor altijd met ons gaat zijn, maakt mij al emotioneel en trots.”

Geslacht delen met anderen of pas bij de geboorte?

“Wij hebben met 21 weken onze gender reveal party gehouden en het is een jongetje! Wij hebben het gevierd met onze lieve familie en vrienden. Het was de mooiste dag van ons leven.”

Naam delen of voor jezelf houden?

“Zijn naam hebben wij alleen gedeeld met onze ouders en zussen en verder moet iedereen netjes afwachten tot hij geboren is. Al beginnen familieleden al wel te raden, haha.”

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Ik heb zelf een online zwangerschapscursus aangeschaft, zodat wij op ons eigen gemakje het samen kunnen doorlezen en de filmpjes kunnen bekijken. Al moet ik wel zeggen dat het lang heeft geduurd voor ik iets had gevonden, omdat het best lastig is wat je nou moet kiezen. Ik vind het wel fijn om tips te krijgen qua houdingen en wat je het beste kan toepassen op dat moment, maar je kan je nooit helemaal voorbereiden op een bevalling en je moet ook veel op je eigen gevoel afgaan.”

hoe ben jij zwanger renate
Foto: Mommiesandpearls

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Haha, ik ervaar zeker nesteldrang. Ik ben een heel net persoon, maar nu moet alles zeker op tijd af, klaar en schoon zijn, maar dan ook echt tot in de puntjes. Vaak doe ik de dingen zelf, omdat ik het graag zelf wil doen en dan vergeet dat ik al 33 weken zwanger ben. Aan het einde van de avond heb ik dan weer spijt, omdat ik last van mijn onderrug krijg. Maar ik zeg altijd: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Vroeger zei ik altijd dat ik thuis wil bevallen. Het leek mij wel een fijn idee dat je lekker in je eigen omgeving bent, maar de laatste jaren heb ik meer het idee dat ik liever in het ziekenhuis wil bevallen. Mocht er wat gebeuren, dan ben ik al in het ziekenhuis en kunnen ze sneller wat doen. Dus hebben wij gekozen voor het ziekenhuis.”

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“Ik beval zeker met mijn lieve partner erbij, maar ook mijn zus zal aanwezig zijn. Ze is mijn allerbeste vriendin en erg betrokken en ik vind het een mooi idee dat ik zoiets met haar mag en kan delen.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Het liefst beval ik zonder pijnbestrijding, maar ik ga mezelf niks opleggen. Zodra ik het niet meer trek, dan ga ik mijzelf niet kwellen om geen pijnbestrijding te nemen. Een bevalling verloopt meestal altijd anders dan dat je in je hoofd heb, van wat ik tot nu toe allemaal heb gehoord en gelezen. Ik laat het vooral een beetje op mij afkomen.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Ik wil heel graag borstvoeding geven, maar alleen als het lukt. Je weet met dit ook niet van te voren hoe het gaat lopen. Misschien heb ik zo’n erge pijn, drinkt hij helemaal niet goed, heb ik te weinig melk of juist misschien te veel. Maar het liefst doe ik het wel, want het is er niet voor niks.”

Manon (26) gaat de strijd met zichzelf niet weer aan: ‘Kies bewust voor flesvoeding’

hoe ben jij zwanger renate
Foto: Mommiesandpearls

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen