Manon (26) gaat de strijd met zichzelf niet weer aan: ‘Kies bewust voor flesvoeding’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 26 apr 2024
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Manon (26), die 34 weken zwanger is.

Naam: Manon
Leeftijd: 26
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Marco
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Secretaresse in een fysiopraktijk

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Wij mogen van geluk spreken dat het ons weer ontzettend snel gegeven was dat ik zwanger was van ons tweede wonder. Eind juni ben ik gestopt met de pil en 29 september hadden we een positieve zwangerschapstest in onze handen.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger! Ik had mij ingesteld op een zware eerste 12 weken, want bij mijn eerste zwangerschap was ik onwijs moe en misselijk en stond ik ‘s ochtends te spugen voordat ik moest werken. Ik dacht en las overal dat het dan bij een tweede zwangerschap nog heftiger zou zijn, maar ik heb dus echt nergens last van gehad. Ik was wel moe, maar verder niks. Ik dacht ook regelmatig tot de eerste afspraak bij de verloskundige: zou ik dan wel echt zwanger zijn?”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Ik wilde eigenlijk het geslacht niet weten, maar mijn man wilde dit wel, dus weten wij dat wij weer een dochter mogen verwachten! Het is stiekem wel onwijs makkelijk dat we het geslacht weten, maar toch lijkt het mij ook zo bijzonder om na de bevalling erachter te komen of je een zoon of dochter in je armen hebt.”

Hoe ben jij zwanger Manon
Foto: Eigen beeld

Naam delen of voor jezelf houden?

“Nee, absoluut niet de naam delen met anderen. Ik vind het ook wel bijzonder dat als de kleine is geboren, dat je dan de familie belt en vertelt dat jouw dochter is geboren en je dan haar naam hardop mag uitspreken. Ik kan nu ook echt niet wachten om het straks aan iedereen te vertellen.”

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Bij de eerste zwangerschap hebben wij een online cursus gedaan via de verloskundige. Ik vond deze cursus alleen echt flut en ik had niet echt het gevoel dat het een voorbereiding was, maar meer informatie over hoe een bevalling kan gaan.

Helaas is mijn eerste bevalling niet zo gelopen zoals ik zelf voor ogen had. Ik snap dat een bevalling nooit gaat zoals je zou willen, maar er werd echt totaal niet naar mij geluisterd of naar mijn wensen gekeken.

Wat is er dan gebeurd?

“Ik wilde graag in bad bevallen, maar dat gebeurde niet. Daarnaast wilde ik op een gegeven moment graag een ruggenprik, maar daar was het opeens te laat voor. En ook was mijn wens om niet ingeknipt te owrden, maar dat gebeurde uiteindelijk toch. We moesten ook steeds heel lang wachten, maar echt op alles, zelfs met naar de wc gaan, omdat het zo druk in het ziekenhuis was.

Dus besloot ik deze zwangerschap meer informatie op te zoeken en te kijken naar wat bij mij past. Ik werd benaderd door Doete van de online zwangerschapscursus Dubbel Zen. Ik begin nu langzaam steeds meer de app door te gaan en mijn bevalplan op te schrijven: wat wil ik en wat kan er anders dan bij mijn vorige bevalling?”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Oh, absoluut nesteldrang! Alle kasten ga ik langs, ik doe alles netjes gesorteerd in bakjes en daarnaast heb ik ook nog last van veranderdrang, dus pak ik alle slaapkamers nog even aan. Velen verklaren mij voor gek en Marco denkt: ‘Oh nee hé, heb je haar weer met haar ideeën.’ Maar ik kan gewoon niet goed stilzitten en ik vind het onwijs leuk om hier mee bezig te zijn.”

Hoe ben jij zwanger Manon
Foto: Eigen beeld

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik ben deze bevalling medisch, omdat ik bij mijn eerste bevalling ruim anderhalve liter bloed ben verloren. Het advies is dus om weer in het ziekenhuis te bevallen en hier sta ik ook helemaal achter. Het geeft mij ook een stuk meer rust. Als de bevalling begint, dan gaan we naar het ziekenhuis, en dat is een ander ziekenhuis dan waar ik de eerste keer ben bevallen, dus dat vind ik ook een fijn idee.”

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“Bevallen met alleen mijn partner erbij. Ik heb wel nog even gedacht aan een geboortefotograaf, maar ik weet het nog niet. Waarschijnlijk ben ik ook al veel te laat met het regelen daarvan. De vorige keer heeft de verloskundige foto’s gemaakt, maar ik kijk er niet onwijs vaak naar, dus ik weet ook niet of het een meerwaarde voor ons zou zijn.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Ik sta open voor pijnbestrijding. Mocht ik tijdens de bevalling aangeven dat ik dat wil, dan is dat prima. Ik wilde het bij de eerste bevalling ook, maar toen was het al te laat, haha. We gaan zien hoe het deze keer gaat lopen.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Ik heb er nu bewust voor gekozen om flesvoeding te gaan geven en niet de strijd met mezelf aan te gaan. Ik wil echt maximaal gaan genieten van de kraamtijd, het herstel, Marco, Nina en de baby.”

Aimée (27): ‘Helaas was zwanger worden, en blijven, niet vanzelfsprekend’

Hoe ben jij zwanger Manon
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen