Eefje (35) vond de weeën juist lekker: ‘Alles zit tussen je oren’

Bevallen Valéry de Voijs 27 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Pijnloze weeën; dat klinkt bijna te goed om waar te zijn. We leren namelijk altijd hoe we met de pijn tijdens een wee kunnen omgaan, maar we horen niet vaak dat weeën juist lekker kunnen voelen. Toch is het Eefje gelukt. En wel op de volgende manier.

Pijnloze weeēn

“Ik geloof dat een bevalling je kan maken of breken. Helaas verloopt niet iedere bevalling heel soepel en kunnen sommige bevallingen zelfs traumatisch zijn. Ik ken persoonlijk bijvoorbeeld al drie vrouwen die therapie hebben gehad om de traumatische bevalling te verwerken.

Hoe vreselijk sommige ervaringen kunnen zijn; zo positief kunnen andere bevallingen zijn. Het kan bijvoorbeeld heel empowering zijn om de intense oerkracht tijdens het persen te voelen. Daarbij kunnen weeën ook heel lekker aanvoelen. Het klinkt misschien gek, maar ik heb oprecht genoten van iedere wee. Wellicht kunnen deze tips daarbij helpen. 

Let op je ademhaling 

Het zal je niet verbazen maar ademhaling is dé manier om in de meditatieve staat te komen. Ik heb daarbij gebruik gemaakt van de app Freya. Daarbij ademde ik vier seconden in door mijn neus en tien seconden uit door mijn mond. Met iedere ademhaling ging ik dieper in een staat van meditatie. 

Gebruik een mantra 

Welke mantra je voor jezelf bedenkt maakt denk ik niet zoveel uit. Het moet vooral een mantra zijn waar je zelf in gelooft en die een positieve lading heeft. Sommige vrouwen gebruiken bijvoorbeeld de mantra: ‘Iedere wee brengt mijn baby dichter naar mij toe’ of ‘Mijn baby en ik werken samen tijdens deze weeën’.

Heb voldoende kennis

Wat mij enorm heeft geholpen, is feitelijk te weten wat er in mijn lichaam gebeurt tijdens een wee. Zo leerde ik dat weeën ontstaan door het hormoon oxytocine. Dit hormoon is ook wel het knuffelhormoon en wordt ook aangemaakt wanneer we knuffelen en iemand liefhebben. Technisch gezien wordt het hormoon aangemaakt om jou lichaam een fijn gevoel te geven tijdens de wee.

Zorg voor een fijne setting

Of je nu kiest voor een thuisbevalling of in het ziekenhuis bevalt; je wil een fijne omgeving creëren. Ik ben in het ziekenhuis bevallen, maar heb het licht gedimd en heb tussendoor een warme douche genomen. Op die manier kun jij jezelf compleet overgeven aan het moment en genieten van iedere wee die als een golf voorbij komt.

Mindset

Een bevalling is hét bewijs dat alles tussen je oren zit. Jouw gedachten zijn daarom zó powerful. Je kunt jezelf letterlijk laten geloven dat er (tijdens de eerste weeën) nog niets aan de hand is. Zo kun je tijdens de eerste paar centimeter ontsluiting nergens last van hebben. Daarna zul je de weeën niet meer kunnen negeren. Maar ook nu kun je jezelf eventuele pijn of ongemakkelijkheid omzetten naar een lekker gevoel.”

De beste meditatie apps om je hoofd even helemaal leeg te krijgen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme