Hoe ben jij zwanger? ‘Ik was bang dat het weer mis zou gaan’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 22 mrt 2024
Leestijd: 7 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Marlie (33), die 34 weken zwanger is.

Naam: Marlie
Leeftijd: 33
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Kenny
Hoeveelste kind: Tweede. Eerste samen met Kenny, Kenny heeft ook al een zoon
Beroep: Social media manager voor horecabedrijven

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Ik heb PCOS, dus het zwanger worden is sowieso niet vanzelfsprekend bij mij. Bij mijn eerste dochter raakte ik via ICSI zwanger, maar dat was nog met mijn vorige partner. Deze keer zouden we het proberen via ovulatie-inductie, dus door het slikken van hormonen die ervoor zorgen dat ik wel een eisprong krijg. Net voor de eerste afspraak plaats zou vinden, bleek ik opeens spontaan zwanger te zijn. We waren natuurlijk hartstikke blij, maar helaas kreeg ik met 10 weken een miskraam.

Daarna begonnen we wel echt met de ovulatie-inductie en kreeg ik één keer in de anderhalve maand á twee maanden een eisprong. Dit hebben we zeven maanden gedaan en toen besloten we om in plaats van hormonen te slikken over te gaan op hormonen spuiten. Nadat mijn eileiders voor de eerste keer waren doorgespoten, was ik zwanger!”

Hoe was het om na een miskraam weer zwanger te raken?

“Van de miskraam heb ik erg veel last gehad. Ik was heel onzeker, bang en verdrietig, en dat stond mijn kinderwens een beetje in de weg. Uiteindelijk heb ik een familieopstelling gedaan, waar dit ook allemaal naar voren kwam. De wens voor een tweede kindje was heel groot, maar het heeft lang geduurd voordat ik het vertrouwen in mezelf had teruggevonden, maar ook in een relatie om deze wens te vervullen. En toen waren we er uiteindelijk klaar voor, maar kreeg ik een miskraam. Dat hakte er wel erg in.

De eerste maanden van deze zwangerschap heb ik me dan ook wel erg druk gemaakt, ik was bang dat het weer mis zou gaan. Pas vanaf het moment dat ik het kindje begon te voelen, rond week 18, kon ik er wat meer van genieten. Toen begon het ook wat meer te leven en werd het wat concreter.”

Hoe ben jij zwanger Marlie
Foto: Marielle Verstappen Fotografie

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ook daarin is het gek gelopen. Ik had mijn eileiders midden in de zomervakantie laten doorspuiten, drie uur later zaten we in het vliegtuig op vakantie naar Ibiza. Na deze vakantie gingen we ook nog op vakantie met de kinderen en al die hormonen moest ik meenemen op vakantie. Mijn menstruatie bleef uit op vakantie, maar ik dacht eerst: niet te hard van stapel lopen, gewoon even afwachten. Tot het moment dat we alweer bijna richting huis gingen, ik nog steeds niet ongesteld was geworden en Kenny alsnog twee testen had gehaald. De eerste was negatief, ik dacht: hoe kan dit nou?

Pas thuis testte ik weer opnieuw, maar ook deze was nog steeds negatief, ondanks dat ik nog steeds geen menstruatie had. Ik had toen het ziekenhuis gebeld en we mochten langsgekomen. Er werd een echo gemaakt en de arts zei: ‘Ik denk dat de hormoonpillen zijn werk niet meer doen, dus waarschijnlijk is er deze cyclus niks gebeurd en moeten we alles afbreken.’

Ik was er helemaal klaar mee en wilde niet dat ze het zouden afbreken. Ik liet toen bloed prikken en daaruit bleek dat ik wel een eisprong had gehad. Dat betekende dat of de menstruatie of een zwangerschap eraan zat te komen, binnen twee weken moest ik ongesteld of zwanger zijn. Ik wachtte uiteindelijk één week en testte toen op mijn verjaardag, en die was positief! We waren zo enorm blij!”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger! Ik ben eigenlijk helemaal niet ziek geweest, ook geen last van misselijkheid gehad. Wel was ik de eerste 12 weken heel moe. Bij mijn dochter zat ik met 17 weken al thuis met bekkenklachten, maar nu gaat het heel goed. Je merkt natuurlijk wel dat je in het laatste trimester zit. Ik ben wat sneller moe, lang zitten vind ik niet meer fijn, ik word vaak wakker en ik moet veel plassen. Maar als dat het is… Het gaat uiteindelijk allemaal prima.”

Zoet of hartig?

“Mijn verslaving is een croissantje, ik neem er elke dag eentje. En sinds er weer meer aardbeien te koop zijn, doe ik die erop. Verder heb ik niet echt gekke cravings. Tijdens mijn eerste zwangerschap at ik veel chocola, maar die behoefte heb ik nu niet persé mag worden: tijdens mijn eerste zwangerschap at ik veel chocola, maar dat probeer ik nu te beperken.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Emotioneel. Maar dat zijn echt een paar momentopnames. Zo heb ik soms heftige dromen, ik ben al een paar keer huilend wakker geworden omdat ik zo’n levensechte droom had. Maar mijn partner vindt het heel erg meevallen met alle emoties. Ik voel me nu al maanden supergoed, ik voel me eigenlijk gewoon als mezelf, dus dat is fijn.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang, 100 procent! Ik wil alles op tijd afvinken en afhebben. Het huis is al helemaal babyklaar, het kindje zou in theorie nu al kunnen komen.”

Hoe ben jij zwanger Marlie
Foto: Laura Janssen Fotografie

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren. Ik wilde het heel graag weten, ik ben super nieuwsgierig. Kenny hoefde het niet per se te weten, maar hij vond het ook prima om er van tevoren achter te komen. We hebben een geslachtsecho gedaan en we krijgen een meisje! Mijn dochter wilde heel graag een zusje, voor het zoontje van Kenny maakte het niet uit, dus het is voor iedereen goed. Het is sowieso goed, alles was welkom geweest.”

Babyshower of gender reveal party?

“Babyshower! Of ik er deze keer eentje krijg weet ik niet, maar tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik er wel eentje. Dat was erg leuk. Ik hoef echt niet te veel poespas, maar ik vind het wel heel leuk als we samenkomen en ik vind het lief dat ze eraan denken.

Een gender reveal party vind ik echt vreselijk. Zo helemaal over de top, daar houd ik niet van. Ik had deze keer een blanco puzzel gekocht en toen we wisten dat het een meisje was, heb ik hem ingekleurd en opgeschreven: ‘It’s a girl’. Toen mochten de kinderen de puzzel maken en zagen zij dat het een meisje was. Dit hebben wij gefilmd en doorgestuurd naar onze dierbaren. Dat vond ik wel heel leuk om te doen.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Een beetje een combinatie van allebei. Ik wil graag mijn rust pakken, maar ik ben ondernemer. En hoewel ik heel graag volgende week al met verlof zou gaan, kan dat helaas nog niet. Ik probeer door te gaan tot 37 weken en dan verlof te nemen. Maar ik werk vanuit huis, dus ik kan mijn tijd zelf indelen en bepalen. Dus als ik een slechte dag heb of ik ben erg moe, dan ga ik gewoon op de bank liggen en maak ik het werk later af. Normaal doe ik ook allerlei leuke dingen in het weekend, maar nu probeer ik in het weekend ook echt mijn rust te pakken.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik zou heel graag thuis willen bevallen, maar dat mag niet. Bij de geboorte van mijn dochter kwam de nageboorte niet, waardoor ik veel bloed verloor, dus ik mag absoluut niet thuis bevallen. Als het begint, moet ik gelijk naar ziekenhuis, wordt er een infuus gezet en gaan ze iets inspuiten waardoor mijn nageboorte deze keer hopelijk wel komt. Maar dit is ook prima, ik heb me er al bij neergelegd. Alles om het zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Zwanger zijn van een tweeling doet een groot beroep op je lijf’

Hoe ben jij zwanger
Foto: Kristel Meulendijks Fotografie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen