Eén kind is geen kind? Waarom het juist uitdagender is om 1 kind te hebben

Ouderschap Laura Saija 3 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Vaak wordt gedacht dat ouders van één kind het maar makkelijk hebben. ‘Wacht maar tot je er nog één hebt!’, krijgen ze ook vaak te horen. Natuurlijk is het zo dat je als ouders van meerdere kinderen ook meer taken erbij krijgt, maar dat betekent niet meteen dat je het makkelijk hebt als je ‘maar’ één kind hebt.

Eén kind is geen kind

Is het zelfs op sommige momenten juist moeilijker om één kind te hebben? Hier zijn een aantal redenen waarom het helemaal niet makkelijker is om één kind te hebben.

1. Geen speelmaatjes

Als er één kind is, moeten ouders vaak actiever bezig zijn met het entertainen en bezighouden van hun kind, omdat er geen broers of zussen zijn om mee te spelen.

2. Volledige aandacht op één kind

Met één kind hoef je je aandacht niet te verdelen. Alle zorg, tijd en energie gaan naar dat ene kind. Ouders kunnen zich continu verantwoordelijk gaan voelen voor hun kind.

3. Sociale ontwikkeling

Met meerdere kinderen hebben ze van nature meer interactie en leren ze belangrijke sociale vaardigheden zoals delen, samenwerken en een compromis sluiten. Met één kind moeten ouders vaak extra inspanningen leveren om deze sociale ontwikkeling aan te leren.

4. Druk op ouders en kind

Heb je hoge verwachtingen van je kind? Ouders van slechts één kind kunnen soms het gevoel hebben dat al hun hoop en verwachtingen op dat ene kind rusten. Ouders hebben maar één kans om het goed te doen, maar het kind ook.

5. Beschermend

Omdat er één kind is, kunnen ouders de neiging hebben om te beschermend te zijn. Zo mogen alle leeftijdgenootjes bijvoorbeeld alleen naar de speeltuin, maar jouw kind niet. Het kan voor ouders van één kind moeilijker zijn om los te laten.

6. Gebrek aan gezelschap

‘Speel jij even met je broertje als ik ga douchen?’ Met meerdere kinderen kunnen broers en zussen elkaar ondersteunen en gezelschap houden. Eén kind is in dit soort situaties alleen.

7. Oppassen voor verwend gedrag

Sommige ouders maken zich zorgen dat enige kinderen verwend of egocentrisch kunnen worden. Dit omdat ze alle aandacht van hun ouders voor zichzelf hebben, maar ook al het speelgoed, snoepgoed en kleding.

8. Toekomst

Ouders van één kind kunnen zich meer zorgen maken over de toekomst van hun kind, omdat er geen andere kinderen zijn om eventuele lasten te delen of om op terug te vallen in geval van nood.

‘Een derde kind kun je er nog wel bij hebben’ zeggen ze, maar klopt dat wel?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme