Loopt jouw peuter ook elke avond zijn bed uit? Probeer de 100 Walks-methode

Peuter Laura Saija 24 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Het bedritueel van een peuter kan eindeloos lijken en kan zowel de slaap van je kind als die van jou verstoren. Gelukkig is er een creatieve aanpak die snel aan populariteit wint onder ouders: de 100 Walks-methode.

Wat is de 100 Walks-methode?

De 100 Walks-methode richt zich op het consistent terugbrengen van je peuter naar zijn eigen bed wanneer hij eruit komt. Het klinkt misschien eenvoudig, maar de kracht van deze methode ligt in de herhaling en het geduld. Het idee is dat je elke keer als je kind opstaat, je hem rustig en zonder veel woorden weer naar bed begeleidt. Soms dus wel honderd keer op dezelfde avond.

Het kan in het begin voelen alsof je een eindeloze wandelmarathon aan het lopen bent, maar na verloop van tijd zal je peuter begrijpen dat uit bed komen niet leidt tot het gewenste resultaat, maar altijd eindigt met een rustige terugkeer naar bed.

Hoe werkt de 100 Walks-methode?

Bij de 100 Walks-methode ga je op de volgende manier te werk:

1. Rustig beginnen

Begin het bedritueel zoals je dat normaal zou doen. Lees een verhaaltje, zing een liedje en zorg dat je peuter zich veilig en geliefd voelt. Als je peuter eenmaal in bed ligt, zeg je nog even ‘slaap lekker’ en dan ga je er vandoor.

2. Consistentie is key

Zodra je peuter zijn bed verlaat, begeleid je hem zonder te praten of oogcontact te maken rustig terug naar bed. Een simpele zin zoals ‘het is tijd om te slapen’ is voldoende.

3. Blijf kalm

Het kan frustrerend zijn om steeds weer je peuter naar bed te moeten brengen, maar het is essentieel om kalm te blijven. Kinderen zijn meesters in het aanvoelen van frustratie en kunnen hierop reageren door nog meer te protesteren.

4. Herhaling, herhaling, herhaling

De eerste nachten kunnen zwaar zijn, vooral als je peuter veel uit bed komt. Maar de herhaling is wat deze methode effectief maakt. Elke keer dat je peuter terug in bed wordt gelegd zonder extra aandacht, leert hij dat opstaan niet loont.

Waarom werkt deze methode wel?

Peuters zoeken vaak naar grenzen en consistentie helpt ze om deze grenzen te begrijpen. De 100 Walks-methode geeft een duidelijke, consequente boodschap: het is tijd om te slapen. Door je peuter steeds weer rustig terug naar bed te brengen, zonder extra aandacht te geven, neem je de motivatie weg om steeds uit bed te komen.

De peuter van Hannah wil niet slapen: ‘Ik zie er steeds meer tegenop om hem naar bed te brengen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen