Jeanine (32) wil graag thuis bevallen: ‘Dat was zo veel relaxter dan het ziekenhuis’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 17 mei 2024
Leestijd: 4 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Jeanine (32), die 33 weken zwanger is.

Naam: Jeanine
Leeftijd: 32
Hoeveel weken zwanger: 33
Partner: Kevin
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Verpleegkundige op de spoedeisende hulp en verpleegkunde docent op een hbo en daarnaast heb ik een webshop in baby- en kinderproducten.

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Het zwanger worden was direct gelukt toen we er weer voor wilden gaan. We zijn heel erg blij dat het weer snel gelukt was. We realiseren ons ook met een miskraam tussen de geboorte van de eerste en de tweede in dat het heel anders kan.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger. Meestal dan, haha. Ik voel me eigenlijk elke keer als ik zwanger ben heel goed. Ik ben aan het begin twee á drie weken moe en wat weeïg geweest, maar verder heb ik weinig klachten gehad. Wel merk ik dat het met twee kleintjes om me heen en daarnaast ook nog mijn werk wat moeilijker is om af en toe mijn rust te pakken.”

Geslacht delen met anderen of pas bij de geboorte?

“We weten niet wat het geslacht is en wisten het ook niet bij de andere twee. Kevin en ik vinden het allebei superleuk om niet te weten wat het geslacht is. Ik vind het leuk om het hier samen met elkaar of andere bekenden over te hebben: wat zou het zijn? Wat worden de namen? Ons zoontje Niek heeft wel duidelijk een voorkeur, hij wil heel graag een broertje. We zijn wel benieuwd of hij gelijk heeft of dat het toch een zusje wordt. Het is ook leuk om te merken hoe nieuwsgierig iedereen om ons heen is.”

Hoe ben jij zwanger Jeanine
Foto: Renee Jasmijn Fotografie

Naam delen of voor jezelf houden?

“Voor jezelf houden, alleen wij twee weten de namen. Die heb ik ook echt met niemand gedeeld.”

Zwangerschapscursus volgen of alles op gevoel?

“Ik heb geen zwangerschapscursus gevolgd, bij geen van de zwangerschappen. Ik heb een zus die verloskundige is en ik heb mezelf goed verdiept in wat er wel en niet mogelijk is. Samen met haar en mijn eigen verloskundige zit ik goed op één lijn, weet ik wat ik wel en niet zou willen en welke mogelijkheden er in verschillende situaties zijn. Mede dankzij hen is het gelukt om bij de tweede thuis te bevallen.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Momenteel ben ik 33 weken zwanger en moeten we het babykamertje nog klaarmaken. Maar doordat dit de derde is, hebben we eigenlijk alles nog wel in huis, dus dat komt wel goed. De vorige keren dat ik verlof had, kreeg ik wel nesteldrang en moesten er ineens nog allerlei klussen gebeuren, zoals de muren verven en behangen. En daar is dan ineens superveel energie voor.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Thuis, heel graag! Ik heb een ziekenhuisbevalling meegemaakt met een preventieve inleiding vanwege een wat hoge bloeddruk. Dat is zeker niet tegengevallen en ik heb dat als prima ervaren, maar thuis was het zoveel relaxter. Fijn in mijn eigen omgeving en ik beviel in bad, waardoor ik schoon en fris gelijk met de baby mijn eigen bed in kon. Heerlijk om de ochtend als nieuw gezin van vier op te starten.”

Hoe ben jij zwanger Jeanine
Foto: Jeanine met haar dochter Floor

Bevallen met alleen je partner of ook anderen erbij?

“Het liefst alleen met mijn partner, hij is rustig en helpt me er super doorheen. De vorige keren wist niemand dat de bevalling begonnen was, dat vond ik ook wel een heel fijn idee, niemand die zat te wachten op de baby. Dit keer heb ik mijn zus erbij gevraagd, ook als back-up voor de andere twee kinderen.”

Wel of geen pijnbestrijding tijdens de bevalling?

“Ik heb bij de eerste bevalling tijdens de inleiding een ruggenprik gekregen en dat vond ik echt perfect. Wat een verademing, na die heftige weeën! Bij mijn dochter Floor beviel ik thuis, zonder pijnstilling, maar daar kijk ik nog veel beter op terug qua hele bevalling. Dus liever zonder pijnstilling thuis.”

Borstvoeding of flesvoeding?

“Ik heb de vorige twee keren met veel plezier borstvoeding gegeven, dat hoop ik nu weer te doen. Ik vond het de eerste weken echt letterlijk doorbijten en afzien, maar daarna zo ontzettend makkelijk en fijn. De borstvoeding is perfect afgestemd op de behoefte van het kind, dus er was geen onzekerheid of de baby wel voldoende binnenkreeg. We merken aan de oudste twee dat ze niet snel ziek zijn en een goede weerstand lijken te hebben, dus dat is ook een reden om het weer te doen.”

Renate (30) houdt de babynaam niet geheim: ‘Al gedeeld met onze ouders en zussen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen