Je baby vernoemen naar een familielid ouderwets? ‘Mooie traditie om door te geven’
De naam van je baby verzinnen: voor de één een makkie, voor de ander een eindeloze twijfel. En kies je wel of niet voor het vernoemen van je baby naar een familielid? Dit is echt een onderwerp waar discussies, of zelfs ruzies, door kunnen ontstaan. En nee, niet alleen tussen de partners.
Wij waren benieuwd hoe onze lezers denken over het vernoemen van hun baby naar een familielid. Is dat ouderwets of een mooi gebaar?
Kind vernoemen naar familielid
Vroeger was het best normaal dat je je kind vernoemde naar een familielid, denk aan één van je ouders of je grootouders. Kinderen kregen toen ook al sneller drie doopnamen, waardoor je er gelijk een paar kon afstrepen. Omdat je het natuurlijk niet in de hand hebt hoeveel kinderen je mag krijgen, werd er in een familie nog weleens een opmerking gemaakt als iemand niet was vernoemd.
De laatste jaren is het vernoemen van je baby naar een familielid niet meer vanzelfsprekend. Er zijn tegenwoordig zoveel mooie en unieke kindernamen, dat mensen sneller kiezen voor een naam die hen aanspreekt, dan dat ze een naam kiezen als eerbetoon aan een familielid. Is het vernoemen van je baby dan eigenlijk al ouderwets? Wij vroegen het aan onze lezers.
Mooie traditie
Zo waren meerdere lezers het erover eens dat ze hun kind vernoemen nog steeds een mooi gebaar vinden. Jacqueline: “Onze drie jongens zijn vernoemd naar hun opa’s en overgrootopa’s en daar mogen ze trots op zijn. Dan zijn we maar ouderwets.” Gerdien is het daarmee eens: “Ik vind het een mooie traditie om door te geven. Wat zij er later mee doen, is aan hen.”
Ina zet ook graag de traditie voort: “Hier bij ons is het nog steeds heel gebruikelijk. Ik vind het een erg mooie traditie en op deze manier toon je respect voor het voorgeslacht. Onze kinderen en kleinkinderen zijn allemaal met de doopnamen vernoemd.”
Doopnamen vernoemen
Zo zijn er meer ouders die ervoor kozen de doopnamen te vernoemen, maar wel een andere roepnaam uit te kiezen. “Wij vonden het mooi en leuk om onze zoons een tweede naam te geven en te vernoemen”, vertelt Bianca. “De oudste is vernoemd naar mijn vader, de middelste naar mijn schoonvader en de jongste naar zijn vader.”
Linda koos er juist voor om de roepnaam van haar zoon te vernoemen. “Wij hebben onze zoon vernoemd naar mijn vader en opa, zij hebben nu alle drie dezelfde naam. Hij heeft wel een ‘eigen’ tweede naam. Zo kan hij altijd nog kiezen welke naam hij later wil gebruiken, maar voor nu is zijn roepnaam zijn vernoemde naam.”
Kind niet vernoemen
Weer andere ouders kozen er juist niet voor om hun kind te vernoemen. Sanne: “Ik zou het zelf nooit doen, maar dat is mijn persoonlijke mening. En dat is ook oké. Gelukkig mogen we dat allemaal zelf bepalen.” Denice is het hiermee eens: “Ik heb het bij beide kinderen niet gedaan, maar ik vind het zeker niet ouderwets.”
Het kan ook zijn dat een vernoemde naam uiteindelijk niet zo’n goed idee was. “Ik werd een jaar na de dood van mijn 4-jarige zusje geboren en naar haar vernoemd”, vertelt Catharina. “Mijn ouders hadden nog zoveel verdriet, dat ze mij de eerste jaren niet bij mijn naam konden noemen en ik ‘de baby’ genoemd werd. Ook kwam ons zusje veel ter sprake, wat ik als kind heel verwarrend vond. Het was alsof ik uit twee personen bestond.”
Niet eens met de naam
Wil jij je kind graag vernoemen naar een familielid, maar is je partner het er niet mee eens? Dat is een lastige situatie. Hopelijk helpen de volgende tips bij het maken van een keuze:
- De vernoemde naam hoeft niet gelijk de roepnaam te zijn. Vind je partner het wel goed als de naam als doopnaam wordt gebruikt?
- Probeer een compromis te sluiten. Spreek bijvoorbeeld af dat je allebei een doopnaam mag bedenken en dat jullie de roepnaam samen bedenken.
- Kijk nog eens goed naar de naam die jij graag wil vernoemen. Zijn er nog andere mogelijkheden of associaties met die naam die je partner wel mooi vindt?
- Zoek de betekenis van de naam eens op. Misschien vind je partner de betekenis wel heel mooi, dan kan hij of zij er toch anders over gaat denken. Of je verzint samen een andere naam die wel dezelfde betekenis heeft, zo sluit je ook een compromis.
- Respecteer de mening van je partner. Het is jullie kind en hij of zij moet er net zo tevreden mee zijn als jij. Het is ook niet leuk als je partner de naam echt niet mooi vindt en dat altijd met zich mee moet dragen.
Molly en haar vriend ruziën wat af over de babynaam: ‘Ik wil mijn zin’