Pijnlijke tepels tijdens zwangerschap? Hier komt het door

Zwanger Vera Guldemeester 18 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. Niet alleen de hormonen nemen toe, ook lichamelijke ongemakken kunnen ontstaan. Zo hebben tijdens een zwangerschap veel vrouwen pijnlijke tepels.

Hoewel het ongemakkelijk kan zijn, is het toch echt heel normaal. Hieronder bekijken we waarom dit gebeurt, wat je eraan kunt doen en welke producten kunnen helpen.

Waarom krijg je tijdens een zwangerschap last van pijnlijke tepels?

Een toename van het hormoon oestrogeen kan leiden tot een verhoogde doorbloeding en gevoeligheid in de borsten en tepels. Naast de toenemende hormonen in je lichaam, zullen de borsten zich ook gaan voorbereiden op de productie van moedermelk. Ook dit kan leiden tot een zwelling en gevoeligheid van de borsten en tepels. 

Wat te doen tegen pijnlijke tepels tijdens een zwangerschap?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen tegen pijnlijke tepels tijdens de zwangerschap. Hieronder vier fijne tips. 

 1. Draag comfortabele bh’s
  Kies beha’s die goed passen en genoeg ondersteuning bieden, maar niet te strak zitten. Zachte, naadloze bh’s zonder beugels kunnen het ongemak verminderen.
 2. Hydrateer de tepels
  Houd de tepels goed gehydrateerd. Dit kan helpen om uitdroging en kloofjes te voorkomen.
 3. Ga wrijving tegen
  Draag geen ruwe stoffen direct op de tepels en vermijd ook wrijving. Kies in plaats daarvan voor zachte, ademende materialen zonder katoen.
 4. Koud kompres
  Erge gevoelige tepels? Plaats dan een koud kompres op de tepels om zwelling en pijn te verminderen.

Welke producten kun je hiervoor gebruiken?

 1. Lanolinecrème
  Lanoline staat bekend om zijn verzachtende en beschermende eigenschappen voor de tepels. Veel (aanstaande) moeders gebruiken lanolinecrème om droogheid en kloofjes te behandelen.
 2. Zachte oliën
  Kokosolie, amandelolie en olijfolie zijn zachte oliën die kunnen helpen bij het hydrateren van de tepels en zullen ook helpen bij het verminderen van irritatie.
 3. Zalf met calendula-extract
  Calendula heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verzorgen en genezen van geïrriteerde tepels. Zoek naar crèmes of zalven met calendula-extract voor extra verlichting.

Pijnlijke tepels in verschillende fases van de zwangerschap 

Er is een verschil tussen pijnlijke tepels aan het begin en aan het einde van de zwangerschap.

Pijnlijke tepels aan het begin van de zwangerschap

Pijnlijke tepels zijn een van de eerste symptomen die vrouwen kunnen opmerken bij een zwangerschap. De toename van oestrogeen en progesteron kan de gevoeligheid van de borsten en tepels verhogen, waardoor zelfs de kleinste aanrakingen al pijnlijk kunnen zijn. Het is belangrijk om te erkennen dat gevoelige tepels een normaal onderdeel zijn van de zwangerschap.

Gebruik een zachte bh die voor voldoende comfort zorgt en gebruik daarnaast een goede hydraterende crème. Daarnaast is het ook goed om voldoende tijd voor jezelf te nemen. Deze verandering is niet niets. 

Pijnlijke tepels aan het einde van de zwangerschap

Op het einde van de zwangerschap zijn tepels nog gevoeliger dan normaal. De borsten worden groter en zwaarder, wat extra druk op de tepels kan veroorzaken. Als je van plan bent borstvoeding te geven, is het belangrijk om jezelf voor te bereiden op dit proces.

Wanneer je tepels erg pijnlijk zijn, dan kun je een koud kompres aanbrengen. Hiermee zorg je voor enige verlichting. Probeer ook ruwe aanrakingen of wrijving op de tepels te vermijden. Maak je je zorgen? Dan kun je ook hulp zoeken. Een lactatiedeskundige of verloskundige kunnen je advies geven.

5x de beste huidverzorgingsproducten voor tijdens de zwangerschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen