Progesteron: de functies en bijwerkingen van het hormoon

Zwanger Wilma Groothuis 8 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Progesteron: misschien heb je het woord weleens voorbij horen komen, maar heb je geen idee wat het precies inhoudt. Progesteron is een vrouwelijk geslachthormoon en tegelijkertijd ook een zwangerschapshormoon. Maar wat doet het hormoon precies en wanneer wordt het aangemaakt?

We vertellen je in dit artikel alles wat je erover moet weten.

Wat doet het hormoon progesteron?

Progesteron komt voor in de bijnieren en de eierstokken en het reguleert samen met het hormoon oestrogeen de menstruatiecyclus. Ook heeft het tijdens de zwangerschap een belangrijke functie, namelijk het laten groeien van je baby. Het hormoon is dus belangrijk bij het zwanger worden en tijdens de zwangerschap zelf.

Door progesteron bereidt het baarmoederslijmvlies zich voor op het innestelen van een bevruchte eicel. Wanneer er geen bevruchting plaatsvindt, dan neemt de aanmaak van het progesteron af en breekt het baarmoederslijmvlies weer af. Het gevolg is dan dat je ongesteld wordt. Het progesterongehalte neemt met name in de tweede helft van je cyclus toe, dat is na de eisprong.

Progesteron tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zorgt progesteron ervoor dat de baarmoederwand in goede staat blijft. Daarnaast voorkomt het ook dat je baarmoeder het embryo afstoot, omdat ze het lichaam niet herkent. Ook is het hormoon goed voor het ontwikkelen van de slijmprop, wat jouw baby tegen de buitenwereld beschermt en ervoor zorgt dat er geen tweede zwangerschap kan ontstaan.

Naast de al genoemde functies dat progesteron heeft tijdens de zwangerschap, zorgt het er ook nog eens voor dat de baarmoederwandklieren voor voeding voor je baby zorgen. En als jij van plan bent om borstvoeding te gaan geven, dan heeft het nog een functie waar jij gebruik van gaat maken, namelijk het groeien van de melkklieren en de melkkanalen in jouw borsten.

Bijwerkingen door progesteron

Progesteron heeft dus een heleboel positieve effecten tijdens de zwangerschap, maar helaas kan het hormoon ook voor bijwerkingen en kwaaltjes zorgen als je zwanger bent. De meest voorkomende zijn:

  • Lage bloeddruk
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid
  • Sneller prikkelbaar/geïrriteerd
  • Brandend maagzuur
  • Spataderen
  • Zwangerschapsdementie
  • Vaker plassen

Progesteron tijdens de bevalling

Op het moment dat de bevalling bijna begint, maakt je lichaam meer oxytocine en prostaglandine aan. Het hormoon oxytocine zorgt ervoor dat de weeën beginnen en het hormoon prostaglandine zorgt ervoor dat je baarmoedermond korter en zachter wordt. Deze hormonen zijn dus van belang als de bevalling begint.

Wanneer het nog te vroeg is om te bevallen, zorgt progesteron ervoor dat deze twee hormonen worden afgeremd, zodat een vroeggeboorte wordt tegengehouden. Maar zodra het wel tijd is voor de bevalling, neemt de hoeveelheid progesteron af, zodat de andere twee hormonen hun werk kunnen doen en de bevalling kan beginnen.

Dit zijn de zwangerschapshormonen waar je last van hebt én waarom ze nuttig zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen