Hoe ben jij zwanger? ‘Liever zwanger met antidepressiva dan zwanger en depressief’

Hoe ben jij zwanger? Sofie Obbens 28 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap. Deze week Steffie (28), die 15 weken zwanger is.

Naam: Steffie
Leeftijd: 28
Hoeveel weken zwanger: 15
Samen met: Melvin
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Zzp’er, heeft een bedrijf in kinderkleding en een bedrijf in fatbikes

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Wij hebben het geluk gehad dat het ons snel gegeven is. Deze zwangerschap was een extra kado, omdat we niet bezig waren met een derde. We hebben een heftig jaar gehad, maar dit was ons grootste kado na een zware tijd. Na de eerste zwangerschap ben ik nooit meer aan de anticonceptie gegaan, ik had last van die hormonen in mijn lijf. Vanaf toen heb ik netjes mijn cyclus in de gaten gehouden. Maar let even niet exact op de dagen en dan ben je zo zwanger.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik was twee dagen overtijd en toen haalde ik al een test. We waren er niet mee bezig, maar het gaf mij toch wat onrust. De test was knalpositief. Ik was totaal in shock, maar ook heel blij natuurlijk.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“De eerste weken ben ik zo misselijk geweest dat ik zelfs twee keer per dag medicatie moest slikken. Ik lag het liefst alleen maar op bed, maar dat kan niet met twee kindjes. Tot een week of veertien heb ik me beroerd gevoeld, maar nu voel ik me een stuk beter. Ik ben nog wel erg moe, maar dat komt ook doordat ik er nog twee heb rondlopen.”

Zoet of hartig?

“Geen van beide. De zoetigheid valt mee en ik heb niet echt cravings.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik was wel chagrijnig, maar dat kwam omdat ik me zo lang lichamelijk slecht heb gevoeld. Dat had invloed op mijn stemming. Emotioneel ben ik niet. Dat kan ook komen doordat ik al jaren antidepressiva slik, daardoor is mijn stemming stabiel.

Er heerst nog steeds een taboe op antidepressiva en zwangerschap. Ik ben niet ziek, mijn hersenen missen een stofje dat wordt aangevuld door de medicijnen. Sommige mensen hebben vitamine D-tekort, ik mis een geluksstofje. Door de antidepressiva moet ik wel in het ziekenhuis bevallen, want daardoor is er meer kans dat het kindje opstartproblemen heeft. Een depressie in een zwangerschap is een groter risico.”

Steffie zwanger
Eigen beeld

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Bij de eerste had ik nesteldrang, bij die tweede en derde wordt dat al veel minder. Dan weet je wat je te wachten staat.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren, ik ben veel te nieuwsgierig om tot de geboorte te wachten.”

Babyshower of gender reveal party?

“Een gender reveal party vind ik leuk, maar het hoeft niet over de top. Zondag ga ik met een select gezelschap het geslacht bekend maken met confetti poppers. Het is leuk aangekleed en er staan hapjes en drankjes, maar het hoeft niet groots.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Allebei, als ondernemer heb ik niet echt verlof. Ik ben altijd wel bezig, ook vanwege de kinderen. Maar ik heb bij de vorige zwangerschappen gemerkt dat ik op tijd mijn rust moet pakken. Mijn lijf geeft aan wanneer ik rust nodig heb en daar probeer ik naar te luisteren.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Omdat ik medicatie slik, moet ik in het ziekenhuis bevallen. Maar ook omdat mijn eerste en tweede kindjes een slechte start hadden, de eerste zonder dat ik medicatie slikte. De eerste uren van de bevalling kunnen thuis, maar zodra de ontsluiting vordert of wanneer ik pijnstilling wil, gaan we naar het ziekenhuis. We wonen een stuk van het ziekenhuis af, ik vind het een veiliger idee om daar te bevallen omdat daar alles binnen handbereik is.”

Heleen (33) raakte in een jaar tijd drie keer zwanger: ‘Uitgerekend op dag van miskraam’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen