Hoeveel mag je aankomen tijdens de zwangerschap? Verloskundige geeft antwoord

Zwanger Wilma Groothuis 5 jul 2024
Leestijd: 4 minuten

Dat je tijdens de zwangerschap aankomt, is logisch, er groeit natuurlijk een kindje in je buik. Maar vanaf wanneer ga je gemiddeld gezien aankomen, wat is een gezonde gewichtstoename en wat als je meer dan dat aankomt?

Famme vroeg dit aan verloskundige Marike van de Groep.

Aankomen tijdens de zwangerschap

Elke zwangere vrouw weet dat ze tijdens haar zwangerschap gaat aankomen. Wel verschilt het bij elke vrouw hoeveel ze aankomt, waardoor het soms lastig is om te weten of je op de goede weg bent. Wij vroegen daarom aan Marike, verloskundige bij verloskundigenpraktijk Amstermam en host van de podcast Het geboortekanaal, hoe het precies zit met aankomen tijdens de zwangerschap.

“Het gemiddelde om aan te komen tijdens de zwangerschap is tussen de 10 en 15 kilo, maar dat is heel erg afhankelijk van wat je eigen gewicht voor de zwangerschap was, dus wat je BMI is”, vertelt Marike. “Zo zien we bij vrouwen die al wat zwaarder van zichzelf zijn, dat ze beter wat minder kunnen aankomen en vrouwen die wat lichter zijn, juist wat meer.”

Vetreserves

Dit heeft volgens Marike alles te maken met de vetreserves die je moet gaan aanmaken. Het is namelijk niet zo dat je alleen het gewicht van het kind aankomt, daar komen ook het gewicht van de placenta, het vruchtwater, de baarmoeder en het extra vet dat je lijf gaat maken bij. “Dat vet is hartstikke belangrijk, want of je nou borstvoeding wilt geven of niet, je lijf bereidt zich daar wel op voor.”

Je lichaam slaat namelijk extra vet op, zodat je genoeg reserves hebt om straks uit te putten als je bevallen bent. Het is dus heel normaal dat als je een wat lager gewicht hebt, dat je dan wat meer vet gaat opslaan. Ook kan je op het eind veel vocht vasthouden, waardoor je dan nog extra kilo’s erbij krijgt.

Tabellen

Nu zijn er allemaal tabellen te vinden waarop staat wanneer je hoeveel moet aankomen, maar kloppen die wel? Marike: “Ik zie in de praktijk dat het vaak toch net een beetje anders is. Zo staat er vaak dat je aan het begin niet extra hoeft te eten en je ook niet of weinig aankomt en later juist wat meer. Bij sommige vrouwen is dit precies andersom, dan komen ze heel stabiel aan. En veel vrouwen komen juist in sprongetjes aan.”

Zo ziet Marike dat veel vrouwen juist in het eerste trimester veel honger hebben, ook al heeft de baby nog helemaal niet zoveel gewicht. “Maar je lijf is wel keihard aan het werk, dus veel vrouwen komen juist aan het begin redelijk veel aan, omdat ze misselijk zijn en eten dan helpt. Of gewoon omdat ze meer honger hebben.”

Afvallen tijdens de zwangerschap

Kom je in het begin van de zwangerschap niet veel aan of val je juist af? Dan is dat volgens Marike geen reden tot zorg, want je lijf heeft genoeg reserves. Dan zal dat zich later in de zwangerschap wel compenseren. “De meeste verloskundigen, in ieder geval bij ons in de praktijk, wegen de zwangere vrouwen niet. De reden daarvan is dat wij eigenlijk helemaal niks doen met die gewichtstoename.”

Of je nou 8 kilo of 20 kilo aankomt, dat maakt volgens de verloskundige eigenlijk niet zoveel uit en zegt ook heel erg weinig over het geschatte kindsgewicht. “Het zegt vaak meer over wat iemand eet. Ik heb vaak genoeg gehad dat vrouwen zeiden: ‘Ik kom heel veel aan, hoe kan dat nou?’ Dan ga je een beetje uitpluizen wat iemand eet en dan eten ze dus gewoon heel veel. Dan is het logisch dat je veel aankomt.”

Tips voor gezond aankomen

Maar hoe zorg je er dan voor dat je op een gezonde manier aankomt tijdens de zwangerschap? Marike geeft tips:

1. Ga niet diëten

Het is niet de bedoeling dat je gaat diëten om af te vallen. Zorg ervoor dat je normaal, gezond en gevarieerd eet. Eet niet te veel en niet te weinig, dan komt het allemaal wel goed.

2. Luister goed naar je lijf

Heb je wat meer honger, eet dan wat meer, maar probeer dat niet teveel te zoeken in chips, koek of snoep; de dingen waar je misschien wel heel erg zin in hebt. Veel van die dingen zorgen juist voor die extra kilo’s die je niet per se nodig hebt en die ook niet goed zijn voor de baby. Wisselende suikers door al dat gesnoep hebben we liever niet en dat vindt een baby ook niet erg fijn.

3. Accepteer het aankomen

Weet dat het echt heel normaal is om wat meer aan te komen. Het gaat er vanzelf weer af. Of niet, en dat is ook helemaal oké. Want je hebt een heel mens gebouwd en dat is een hele belangrijke en goede taak.

Afvallen na de zwangerschap, dit is hét geheim

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen