Tessa Ham
Tessa Ham Lifestyle 20 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

7x dingen waarmee succesvolle werkende moeders zijn gestopt

We gooien er maar meteen een cliché tegenaan: je kunt niet alles hebben. Tussen de meetings, e-mails, lastige collega’s, woedeaanvallen van je kind en het stappen op lego steentjes door, heb je geen tijd meer voor de zaken die er écht toedoen. Kortom: je zal met bepaalde dingen moeten stoppen.

Hieronder 7 dingen waarmee succesvolle werkende moeders zijn gestopt.

1. Het streven naar een perfecte balans tussen werk en privé

Succesvolle werkende moeders weten dat de perfecte balans tussen werk en privé niet bestaat. De ene week zal er meer aandacht naar je familie gaan en de andere moet je een stapje harder lopen op werk.

Communicatie is key hier. Vertel het je baas als je thuis een ziek kind hebt, je hebt het recht om naar je kind te gaan! En als er op werk een harde deadline aankomt, moet je met je partner in gesprek: hoe kunnen jullie elkaar deze periode helpen?

2. Bij elke les of training aanwezig zijn

Natuurlijk ben je er bij elke grote voorstelling of kampioenswedstrijd bij, maar er is niets mis mee met een les of training overslaan. Jij bent er voor je kind als het nodig is, maar af en toe heb je die metime gewoon even nodig.

3. ‘Ja’ zeggen op elke uitnodiging van een vriend(in)

Twee verjaardagen, een bezoekje aan je moeder, een voetbaltraining en gitaarles in één weekend? Nope… Het is oké om af en toe ‘nee’ te zeggen op een uitnodiging. Vaak is het stiekem nog leuker ook om 1-op-1 met een vriendin te gaan ontbijten voor werk, in plaats van naar een druk verjaardagsfeest te gaan waar iedereen haar wil spreken.

4. Alles in huis zelf doen

Dit hangt er natuurlijk af hoe klein jouw kleintjes precies zijn, maar kinderen kunnen meer dan we vaak denken! Van kleine klusjes als de planten water geven of de handdoeken opvouwen, worden ze ook nog eens zelfstandig.

5. Je huis overgeven aan het speelgoed van je kinderen

Het opruimen van het speelgoed van je kinderen kan een hele dagtaak worden als je niet oplet. En dat bovenop je baan… De oplossing: hun speelgoed beperken tot één kamer, waar het lekker een troep kan worden. Als dat niet lukt, zorg dan voor speelgoedvrije zones als de slaapkamer.

6. Vergelijken met andere ouders

Jezelf vergelijken met andere ouders is zonde van je kostbare tijd. Zéker als jij je er rot door voelt. Wat voor een andere familie werkt, hoeft niet per se voor de jouwe te werken. Daarnaast hoor je nooit het hele verhaal: je weet niet wat er achter gesloten deuren gebeurt.

7. Werktaken na werk uitvoeren

Bij succesvolle werkende moeders is het voor hun collega’s duidelijk: na 5 uur geen meetings meer en ‘s avonds en in het weekend worden je mailtjes niet beantwoord. Het stellen van grenzen voelt misschien een beetje eng – zeker als je collega’s allemaal geen kinderen hebben, maar het helpt écht voor de rust in je hoofd.

Sofie van den Enk deelt haar dagritme: ‘Een verkeerde beweging en je roept een tantrum over je af van heb ik jou daar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme