Dit is de leeftijd waarop mensen het meest ongelukkig zijn

Gezondheid Lizette van Loenen 27 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Het welbekende ‘Don’t grow up, it’s a trap!’ gaat wel degelijk als het gaat om de leeftijd waarop we met zijn allen het meest ongelukkig zijn. Tenminste, als we de resultaten van het onderzoek van The Office of National Statistics (ONS) in Engeland mogen geloven.

Voor het onderzoek werden driehonderdduizend mensen onderzocht, over een tijdsspanne van drie jaar. Wat blijft? Dat je geluksniveau vanaf je 35e aanzienlijk keldert. Het ongelukkigst zijn we tussen ons veertigste en 59e levensjaar.

Alles bij elkaar

De reden is niet dat we op die leeftijd vaak een zooitje opstandige pubers of jonge kinderen door het huis hebben lopen, maar vooral de verantwoordelijkheid voor zowel jezelf, als je gezin en de financiën spelen een grote rol volgens de onderzoekers. Dit zorgt voor veel stress, wat weer een negatieve uitwerking heeft op ons geluksniveau.

LEES OOK: 30 dingen waardoor zelfs dertigers zich stokoud voelen

U-vorm

Als je kijkt naar de leeftijden waarop we dan wel heel gelukkig zijn, en je dit in een grafiek zou plaatsen, vormt zich een U. Mensen tussen de zestien en negentien jaar zijn het allergelukkigst, net als de ouderen van 65 tot 74 jaar. Zelfs iemand van negentig is gelukkiger dan iemand van tussen de veertig en 59 jaar. Opvallend is ook dat vrouwen over het algemeen de meeste stress ervaren, maar toch een stuk gelukkiger zijn dan mannen.

Teveel verantwoordelijkheden

Volgens de onderzoekers zouden we (te)veel verantwoordelijkheden hebben tussen ons veertigste en 59e. ‘Als je jong of juist oud bent, word je vaak beschermd. Je financiën staan er dan beter voor, omdat je veel minder zelf hoeft te regelen.

Work-life balans

Ook hebben mensen van middelbare leeftijd moeite met de juiste balans te vinden tussen gezin en werk. Amerikaans onderzoeker Rachel Boyd: ‘We zorgen op die leeftijd vaak voor kinderen én onze ouders. Dat levert een druk schema op, waarin we weinig aan onszelf toekomen.’

Een schrale troost voor als je tussen de veertig en 59 jaar oud bent, het wordt uiteindelijk weer beter.

Onderzoek wijst uit: je partner gelukkig? Jij gezond!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Guardian

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen