Dit zijn de echte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn

Persoonlijk Jitra Janssonius 27 feb 2018
Leestijd: 5 minuten

Onze vermoeidheid heeft geen klap te maken met de baby die nog niet door slaapt of die kleuters die niet naar bed willen en blijven spoken. Waarmee dan wel, vraag je je af? Voilá; hier de redenen waarom wij zo ontstellend moe zijn.

Ik werd vanmorgen door mijn badkamerspiegel geconfronteerd met mijn ingestorte gezicht. Ik heb inmiddels zoveel striae in mijn wallen dat de strepen op mijn buik er na vier zwangerschappen magertjes bij afsteken.

Als je net een nieuwe baby op de wereld hebt gezet dan zijn de mensen om je heen super begripvol. Je wallen worden weggepraat (‘welnee joh, je ziet er niks van’) en iedereen snapt jouw onuitgeslapen humeur. Je hebt immers nog zo veel gebroken nachten. Maar lieve lezer, het heeft dus geen klap met die gebroken nachten te maken! Nou ja, bijna niets. Die nachtbrakertjes doen je moederlook natuurlijk geen goed maar de echte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn lees je hier.

1. Baby slaapt ein-de-lijk door

Ja, de baby slaapt door, dus hoera moeder kan ook weer doorslapen. Nou, ik heb nieuws voor je; vanaf het moment dat de baby doorslaapt lig jij wakker. Want verdorie, de baby is nog niet wakker geworden dus moet je nodig even checken of hij nog wel ademt. Conclusie; na de ontdekking dat het kind heerlijk zoet ligt te slapen lig jij vol adrenaline naar het plafond te staren. Bovendien heb je maanden na het doorslapen nog altijd die galm van een huilende baby in je oor. Dat. Gaat. Nooit. Meer. Weg.

Concluderen dat alles goed gaat met de baby

2. We hebben geen time out meer

Als moeder ben je 25 uur per dag bezig met het kroost. Er is geen moment meer om even op adem te komen. Net als je even door je telefoon wilt scrollen op zoek naar leuke ontspanning huilt, valt of poept er een kind. Of wil er eentje even heel graag in je oor schreeuwen. Of gewoon heel hard knuffelen. Of bovenop je klimmen.

Allemaal zaken waar je als moeder direct gehoor aan geeft. Maar die time out is af en toe zo heel erg hard nodig! De plee is dan jouw heiligdom. Doe ‘m wel op slot anders weten ze je in no-time te vinden.

3. Dagje uitzieken is er niet bij

Iedereen is moe. Ook mensen die geen kinderen hebben. Dat weten we heus wel. Maar die kunnen soms een dagje ‘uit’ staan. Gewoon een dag bijtanken, uitzieken, opladen. Als moeder kom je daar dus niet aan toe. Want piep piep, de wasmachine moet geleegd. Of de boodschappen moeten gehaald of er moeten teennagels geknipt. Ook al barst je hoofd uit elkaar van ellende. En als je dan toch een keer je bed bereikt lig je in no-time niet meer alleen want wat is nou lekkerder dan tegen je warme moeder aan te kruipen?

4. We horen per dag gemiddeld 80 keer mama. PER KIND!

En naast dit absolute favoriete woord van je kinderen worden je oren en hoofd ook nog eens overspoeld met heel veel waarommetjes. Tel daar nog eens de nee-tjes bij op en je hebt heel veel getetter aan je hoofd. Heel veel. En daar word je dus heel erg moe van. Hoe gruwelijk veel je ook van ze houdt

5. Wij blijven heel laat op

Als de kids dan eindelijk in bed liggen en hun tettertjes zijn uitgeschakeld, dan is het fijn, even me-time. Hoe dat precies zit lees je in dit hilarische en kloppende artikel over waarom moeders zo ontzettend laat naar bed gaan. Maar ja, van laat naar bed gaan word je dus wel moe.

6. Ons lichaam wordt overbelast

Ik zal de zwangerschap en de bevalling voor het gemak maar even overslaan maar moeders hebben het fysiek niet makkelijk. Met op de ene heup 15 kilo peuter en op de andere heup 6 kilo baby is het pittig aanpoten. En als het nou alleen maar kilo’s waren. Nee, het zijn bewegende kilo’s. Je spieren en gewrichten krijgen het lekker te verduren in de eerste 18 jaar als moeder. Een wonder eigenlijk dat we er niet allemaal als sportbabes met strakke billen bij lopen.

7. Momsquats

Nee, hiermee bedoelen we niet die sportieve moeders die squatten met een baby op hun rug. (respect trouwens) Maar hiermee bedoelen we gewoon al die keren bukken om speelgoed op te ruimen, vloeren schoon te boenen, bedden te verschonen, wasmachines te vullen en zo voorts. Al die keren bukken en toch je moederglimlach opzetten kost heul veel energie. Wil je trouwens weten wat beter werkt dan squats, lees dan ons artikel over 8 oefeningen die effectiever zijn dan hardlopen, crunches en squats.

8. Do worry, still happy

En dan is er natuurlijk, last but not least, het onderwerp zorgen maken. ‘Doet de baby wel wat ‘ie zou moeten doen, is mijn peuter wel voldoende gestimuleerd, snapt mijn kleuter de lessen nog, wordt mijn kleine mini-me niet gepest, pest mijn kind eigenlijk zelf niet, hoe moet dat straks met de middelbare, komen ze wel veilig aan op school, is dit echt wel alleen een griepje, wat zullen we vanavond eten, oh jee, ik moet nog kadootjes kopen, en mijn hemel die kont wordt nu toch echt te dik.’ Kortom, je snapt wat ik bedoel, maar als je moeder bent snapte je dat al na zin één.

Ondanks al die zorgen en het feit dat we het liefst midden op de dag ons hoofd even op ons bureau zouden leggen blijven we intens genieten van onze glansrol. Je ziet het misschien niet altijd maar heus, achter die wallen schijnt de zon! Ergens.

Mijn zoontje: ‘sorry hoor, ik weet dat jij van slapen houdt, maar ik dus niet’ Deze uitspraak van de zoon van Sandra en veel meer geestige kinderuitspraken lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme