Wat te doen met je kinderen als het slecht weer is? Dit zijn jullie tips

Kinderen Wilma Groothuis 4 aug 2023
Leestijd: 4 minuten

Het is zomer! Nou ja, officieel dan, het weer lijkt het daar niet mee eens te zijn. Veel regen en wind: dat is niet wat de meesten hadden gehoopt deze zomer. Wat moet je nou toch allemaal doen als je door het slechte weer niet naar buiten kan met de kids? Geen zorgen, wij geven tips.

Na al die dagen binnen zitten met dit slechte weer weet je het soms gewoon even niet meer.

Regen, regen en nog eens regen

Dan ben je na de wintermaanden helemaal toe aan zonnig weer, krijg je bijna alleen maar regen. Dat is niet hoe veel van ons de vakantieperiode hadden voorgesteld. Als jij net deze weken vrij hebt en je kinderen ook vakantie hebben, weet je op een gegeven moment misschien niet meer wat je binnen nog samen met je kind moet doen of hoe je kinderen zich kunnen vermaken.

Of je deze weken nu thuis bent of op vakantie bent in Nederland, de kans is groot dat je baalt van het slechte weer. Misschien lopen jullie vakantieplannen wel in het water (letterlijk en figuurlijk) en zie je de heerlijke dagen aan het strand of het campingzwembad langzaam aan je voorbij gaan. Maar wees niet getreurd: er zijn echt nog leuke dingen die je thuis of binnen kan doen met je kids, wat (bijna) net zo leuk is als het buitenzijn.

Wat te doen met slecht weer?

Wij vroegen aan onze lezers wat zij doen met slecht weer. Dit zijn hun tips:

1. Naar de bioscoop

Deze activiteit kun je natuurlijk niet elke dag doen, maar als je toch even je huis uit wilt, is de bioscoop een goed idee. Kinderen vinden dit ook een leuk uitje en zo krijg je toch even het gevoel dat het vakantie is. Kies samen een leuke film uit, neem wat lekkers erbij en geniet van wat quality time met het gezin.

2. Bioscoop thuis

Als een tripje naar de bioscoop niet handig, of misschien te duur is, kun je ook thuis een minibioscoop maken. Maak de woonkamer gezellig met dekens en kussens, steek wat kaarsjes aan, trek jullie chillpak aan, neem wat lekkers erbij en ga samen een nieuwe of jullie favoriete film kijken. Gezelligheid gegarandeerd en je hebt ook weer wat geld bespaard.

3. Naar een museum

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel musea in Nederland, dat er zeker iets leuks tussen zit voor jou en je kind(eren). Zo heb je het Nijntje museum, het Spoorwegmuseum, het Bakkerijmuseum, het Kinderboekenmuseum, het Speelgoedmuseum, het NEMO museum, het Videogame museum en nog veel meer. Zo ben je weer een middagje zoet en leren je kinderen wat nieuws.

4. Bakken

Niks is leuker om te doen als het buiten regent dan iets lekkers bakken. Maak gezellig samen met je kind(eren) een lekkere cake, taart of heerlijke koekjes. Supergezellig om dit samen te doen en het leukste is natuurlijk om daarna samen het lekkers op te eten.

5. Zwemmen

Als je het buitenzwembad op de camping niet in kan (of wil), dan moet je het binnenzwembad maar opzoeken. Er zijn heel veel toffe binnenzwembaden met allerlei glijbanen en verschillende baden. Superleuk voor je kinderen, die hebben gegarandeerd veel plezier en jij kunt als ouder natuurlijk zelf kiezen of je wel of niet het water ingaat.

6. Kleuren en knutselen

Oké, grote kans dat je dit zelf al wel hebt bedacht en misschien al heel veel hebt gedaan, maar het blijft toch wel erg leuk. Als je kind alle kleurboeken al uit heeft en alle potloden er doorheen zijn, kun je altijd weer wat nieuws kopen. Er blijven leuke en creatieve kleur- en knutselboeken komen en ze hoeven echt niet heel duur te zijn.

7. Duplo en LEGO

Het is nu de perfecte tijd om alle ongeopende lego- en duplodozen tevoorschijn te halen en je kind ermee te verrassen. Je kind kan laten zien hoe creatief hij of zij is en als je het leuk vindt, kun je gezellig meehelpen met bouwen. Goed voor jullie band en je wordt zelf ook weer even getest op je creativiteit.

8. Puzzels en boekjes

Dit is misschien niet iets waar je je kind de hele dag mee zoet houdt, maar voor even is dit altijd een goed idee. Zorg dat je een paar leuke en/of spannende boeken in huis hebt, welk genre ligt natuurlijk aan de leeftijd van je kind en een aantal puzzels om je kind mee uit te dagen. Wie weet wat voor boekenwurm jouw kind na de vakantie is.

9. Speelgoed opruimen en uitzoeken

Dit vindt waarschijnlijk niet elk kind even leuk, maar je hebt er nu wel de tijd voor. Grote kans dat je huis vol ligt met allerlei speelgoed dat je kind allang niet meer gebruikt of überhaupt nooit heeft gebruikt. Kijk samen naar wat er weg kan en wat er nog moet blijven. Maak er desnoods een spelletje van om het leuker voor je kind te maken.

10. Door de plassen stampen

Hoewel de meeste mensen niet van regen houden, zijn veel jonge kinderen juist wel dol op het door de plassen stampen. En ach, als het zoveel regent, is dat toch ook best een keertje leuk? Ga samen naar het bos en laat je kind even lekker zijn gang gaan. Daarna kunnen jullie thuis weer opwarmen met een warm drankje of een lekker warm bad. Heerlijk!

Slecht weer? Naar het museum! 5x leuke musea voor kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme