Een druilerige dag: 27 dingen om thuis te doen met je kinderen als het regent!

Kinderen Muriel Oonincx 19 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Heb je een vrije dag? Is het weekend en regent het pijpenstelen? Met andere woorden: zit jij met je handen in het haar en kinderen die het wel een verzetje kunnen gebruiken? Dit zijn de leukste dingen om binnen te doen als het regent.

Blegh, niet altijd fijn hoor die regen. Er zijn dagen dat je de kinderen in de plassen laat stampen maar er zijn ook dagen dat je ze liever lekker binnen houdt. Met deze activiteiten vermaken ze zich prima als het regent.

Dingen om binnen te doen als het buiten regent

Zo kom je de dag wel door!

1. Houd een video-marathon

Een hele middag oude (jouw favoriete) kinderfilms kijken is leuk. Op Netflix en Videoland staan veel leuke films en series en op Disney+ staan alle Disney-klassiekers die jou doen denken aan je jeugd.

2. Lees elkaar een boekje voor

Maak een fijn plekje in huis met veel kussen en dekens waar jullie uren boeken kunnen (voor)lezen. Leuk voor de kids en natuurlijk ook nog eens educatief.

3. Ga binnen picknicken

Zet alle stoelen en tafels aan de kant, leg een kleed op de grond, zet er een zomers muziekje bij op, maak lekkere hapjes en je bent klaar. Picknicken hoeft helemaal niet buiten te zijn want je binnen is dat nét zo leuk.

4. Herinner de vakantiepret

Neemt jouw kind ook ladingen aan glinsterstenen, kaartjes, schelpjes en brochures mee van vakantie? Laat ze alle herinneringen inplakken in een album met hun favoriete vakantiefoto’s erbij. Heerlijk.

5. Maak een enorm kunstwerk

Plak wat rollen oud behang aan elkaar en ga aan de slag met verf. Alles is toegestaan: handen, voeten, spetteren, rollen… Ook erg leuk: de XXL-kleurplaten zoals deze.

6. Leer de hond trucjes

Zoek op internet een handleiding en leg je kind uit hoe het moet. Je zult zien: ze hebben uren plezier met de hond een poot leren geven. Geen hond? Wie weet heb je wel een slimme kat in huis die zin heeft om trucjes te leren. Succes haha.

7. Maak een showtje ‘het regent, het regent’

Wie zegt dat stukjes opvoeren of liedjes zingen alleen voor op school is? Laat ze zelf een theater- zangvoorstelling of dansje maken. Kun jij in de tussentijd even wat me-time besteden aan jezelf.

8. Ga schatzoeken

Het vraagt wat voorbereiding, maar hoe leuk is het voor de kinderen om een schat te zoeken in huis (een kleinigheidje of ‘vanavond pannenkoeken’). Tussenin moeten ze opdrachtjes en spelletjes doen. Om de boel nog gezelliger te maken laat je hun vriendjes of vriendinnetjes langskomen om gezellig mee te doen. Volgende keer kunnen jouw kids op een regenachtige dag bij hen vertoeven.

9. Ga worstelen

Vriendelijk, dat wel. Hoe leuk is spelen op papa en mama’s bed? Maak er een heel gebeuren van en speel zelf de scheidsrechter. Of daag je eigen partner uit voor een potje, pret gegarandeerd bij de kids.

10. Ga samen koken

Laat oudere kinderen hun eigen pizza maken of maak samen een lekker toetje om ‘s avonds van te smullen. Appeltaart bakken blijft natuurlijk ook favoriet.

11. Houd een Nintendo switch-toernooi

Mario karten, tennissen, hardlopen, bowlen, wie zegt dat je hiervoor naar buiten moet? Heb je ergens nog een kleinigheidje in huis? Dan wordt dat de prijs als je het extra competitief wil maken.

12. Speel karaoke

Voor wie geen karaoke-set heeft… Youtube barst van de karaoke liedjes. Tegenwoordig kun je zelfs een karaoke apparaat kopen en dat vind je stiekem zelf ook hartstikke leuk.

13. Speel in de garage

Hebben jullie een garage? Dan heb je een fijne ruimte om lekker los te gaan. Ga er rolschaatsen, met een bal spelen of stoepkrijten. Heb je ook geen last van rommel in huis.

14. Speel verstoppertje

Dit spel doet het altijd goed en als het buiten regent kan dit ook prima binnen worden gedaan.

15. Maak een sokpop

Papa’s oude sokken versieren met textielstiften, garen en plakoogjes. Wedden dat de kids daar uren mee kunnen spelen?

16. Ga je verkleden

Haal de verkleedkist van zolder, of nog leuker: duik in mama’s kast.

17. Maak een mega-LEGO-project

Maak samen plan voor een enorm LEGO-dorp. Ruim hiervoor een tafel leeg, zodat ze dagenlang aan het dorp kunnen bouwen.

18. Pak een paraplu en ga naar buiten

Even lekker een frisse neus halen en stampen in de plassen. Je kunt je erop kleden en daarna natuurlijk lekker warm in bad.

19. Maak een fort in de woonkamer

Laat ze creatief zijn en een fort bouwen van kussens, dozen en al het andere dat ze kunnen vinden. Bij winkels als Media Markt kun je gratis enorme dozen ophalen die ze dan kunnen beschilderen en beplakken.

20. Speelgoed opruimen

Laat ze hun eigen spulletjes uitzoeken waar ze niks mee doen en doneer ze aan een goed doel. De rest van de spullen is nu opnieuw gesorteerd in grote opbergdozen. Geeft een heerlijk gevoel!

21. Organiseer een high-tea

Hapjes maken, de tafel mooi dekken, opa en oma uitnodigen en daarna weer alles opruimen. Daar zijn ze wel een middagje mee zoet en opa en oma over de vloer krijgen is altijd leuk.

22. Geef de kinderkamer een make-over

Voor wie durft: verf samen een muur. Of beter: ga met muurstickers aan de slag.

23. Maak een disco

Gordijnen dicht, lampen en disco-outfit aan en samen dansen op jullie favoriete liedjes. Sla K3 vandaag even over, het mag soms ook leuk voor jou zijn. Dat het buiten regent hebben jullie helemaal niet door op deze manier.

24. Samen koekjes bakken

Had je vast al aan gedacht, maar nu krijgen ze van jou zelfs de opdracht om ze in de vorm van een vies beest of hun favoriete actieheld te maken. Dubbel zoveel plezier.

25. Ga knutselen

Heb je binnenkort een etentje? Maak samen placemats, de menukaart of strikjes voor aan de wijnglazen.

26. Houd een kussengevecht

Verzamel alle kussens uit het hele huis voor een enorm kussengevecht. Even wat regels afspreken en een kwartiertje later is iedereen zijn energie kwijt!

27. Maak een stormbaan

Pak die tuinkussens uit de schuur, leg een matras op de grond, maak een tunnel van oude dozen en hoppa, klaar is je stormbaan. En op de bank springen mag vandaag.

Lees voor nog meer tips en ideeën ook eens: 10 goede alternatieven voor schermtijd om je kinderen bezig te houden en Recept voor unicorn scones om samen met je kinderen te bakken

Nog meer tips? Hier vind je nog meer leuke ideeën om te doen als het regent. 

Slecht weer buiten? Ga er deze herfst juist op uit met je kinderen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen