Sherita Jager
Sherita Jager Kinderen 30 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Door dit trucje heeft jouw baby geen oorpijn tijdens het vliegen

Ga je binnenkort op reis met je baby? Borstvoeding, de fles, of een speen, tijdens de vlucht kan de oorpijn die bij het vliegen komt kijken verminderen.

Als je bij het opstijgen en landen je kind de borst, een fles of een speen geeft, zorgt het slikken ervoor dat de oorpijn minder is tijdens de vlucht. Dat scheelt een hoop stress voor zowel de baby, als voor de mama!

Druk op de Buis van Eustachiusbuis

Voor de meeste volwassenen is het een irritant gevoel: dat plopje in je oren, dat je hoort en voelt als je in het vliegtuig zit en je opstijgt of landt. Maar voor baby’s kan dit onschuldige plopje eng en pijnlijk zijn. Het plopje komt door het drukverschil in de buis van Eustachius, dat je middenoor verbindt met de nasofarynx. De Buis van Eustachius zorgt ervoor dat de luchtdruk aan beide kanten van jouw oor gelijk blijft. Als het vliegtuig opstijgt of landt, verandert de druk in de cabine, en dus ook in jouw oren. Omdat het drukverschil zo snel gaat, kan het even duren voordat jouw oren dit drukverschil hebben gereguleerd. Terwijl de druk nog niet gereguleerd is, voel je een zware en soms pijnlijke druk op je oren.

Slikken of gapen

Volwassenen kunnen het drukverschil makkelijk reguleren door bijvoorbeeld te slikken of te gapen. Dit heet de oren ‘klaren’. Door te slikken gaat de Buis van Eustachius open, zodat onze oren zich makkelijker aanpassen aan de druk. Maar voor kinderen kan dit slikken of gapen niet genoeg zijn, aangezien hun oren veel kleiner zijn. Bovendien kun je aan een baby niet uitleggen dat hij of zijn moet slikken of gapen. Het drukverschil blijft daarom langer aan en dit kan erg pijnlijk zijn. Dat is dan ook vaak de reden dat baby’s huilen bij het opstijgen en landen van het vliegtuig. Erg vervelend voor de baby, die niet snapt wat er aan de hand is.

Zuigen, slikken of drinken

Gelukkig is er een tip waarmee je ervoor zorgt dat de druk direct gereguleerd wordt. Bij het borstvoeden slikt de baby continu, waardoor de druk sneller gereguleerd wordt en er dus geen pijn is. Hetzelfde kun je doen door bijvoorbeeld een speen of een fles aan je baby te geven. Doe dit voordat het drukverschil ontstaat, dus vóór en tijdens het landen of opstijgen. Want als je pas begint als de baby al oorpijn heeft, ben je al te laat.

Neusdruppels als de baby verkouden is

Als je baby verkouden is tijdens de vlucht, is het daarnaast verstandig om hem of haar zoute  neusdruppels te geven voordat je de lucht in gaat. Hiermee zorg je dat de neus vrijkomt en er geen extra druk is op de oren.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme