10 x originele én kindvriendelijke vrijmarkt kraampjes voor Koningsdag

Kinderen Chiara Izelaar 29 mrt 2019
Leestijd: 4 minuten

Over een aantal weken kleuren de straten rood, wit blauw en loopt iedereen er oranje en vrolijk bij. Hét landelijke feest van het jaar staat om de hoek en een goede voorbereiding is ‘t halve werk. Vooral als jullie van plan zijn om het spaarpotje te vullen op Koningsdag zijn alle gouden tips meer dan welkom. Met deze leuke, originele ideetjes kunnen je kids een leuk zakcentje verdienen!

 

1. (Silent) disco

Verzamel al je oude discmans, walkmans, Ipods en andere portable apparaten waar je muziek op kunt luisteren. Voorzie alle discogangers van een tool, zodat iedereen z’n beste danspasjes kan showen. Als je geen apparaten hebt kun je natuurlijk ook een ‘normale disco’ organiseren. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een portable muziekbox en je telefoon. Enne, als je stopdans speelt met de kids is het feestje natuurlijk al helemaal een succes!

2. Voetbalwedstrijd

Kleine voetballiefhebbers kunnen hun hart ophalen bij jullie stand. En wedden dat de rij héél lang wordt? Daarom is het slim om wedstrijdjes van maximaal 15 minuten te organiseren. Het enige wat jullie nodig hebben is een timer, een scheidsrechter, twee doeltjes, een voetbal en eventueel lintjes of shirtjes om de teams te onderscheiden. Jullie kunnen bijvoorbeeld €1,- per potje vragen. Om de spaarpot nog meer te vullen kunnen jullie eventueel flesjes water verkopen aan de spelertjes en/of koffie aan de ouders die ze staan toe te juichen. Een schot in de roos, of eh, het doel!

3. Blinde proeverij

Als kinderen ergens dol op zijn is het wel slecht eten. Van snoepjes en koekjes tot chips; haal dé favorieten van je kleintjes in huis. Maar… Keep the balance met groenten, fruit en andere gezonde lekkernijen. Snijd en bereid alles thuis, doe alle hapjes in bakjes en neem een paar theedoeken mee. Verspreid alle bakjes over een tafel en dek ze – eventueel – af. Alle kindjes die willen proeven krijgen een blinddoek om. Wie goed raadt krijgt lekkers wie fout is – nee niet de roe – iets groens!

4. Photobooth

Hoe leuk is het om een bijzonder aandenken te hebben van deze feestelijke dag? Héél leuk natuurlijk! Koop allerlei koninklijke en/of typisch Hollandse accessoires, zoals kroontjes en oranje boa’s. Of knutsel een fotobord – van karton – , waarop je de koning en koningin – en misschien wel meer royals – tekent. Knip een gat op de plek waar je normaal gesproken het gezicht zou tekenen. Alle mensen die op de foto willen kunnen zich verkleden en/of als het koninklijke echtpaar op de foto voor een kleine vergoeding.

5. Poloraid

Hebben jullie geen zin om de hele dag op één plek te staan? Dan kun je natuurlijk ook over de vrijmarkt rondlopen om foto’s van mensen te maken. Neem je poloraid én voldoende fotopapier mee. Misschien kunnen jullie van tevoren leuke fotolijstjes maken/kopen, zodat jullie klanten hun foto meteen kunnen opbergen. Herinneringen zijn altijd een succes!

LEES OOK: DIY: Shaker Card fotolijstje voor je leukste Polaroid foto

6. Kijkdoos

Samen knutselen is altijd een goed idee, nietwaar? Vooral als jullie er ook nog iets mee kunnen verdienen, HA! Verzin een leuke koninklijke setting voor in jullie kijkdoos. Voor een prikkie mogen alle voorbijgangers een kijkje nemen. Zo’n mysterieuze doos zal veel aandacht trekken, let maar op! Zijn jullie niet zo creatief. De goede, oude grabbelton verricht ook altijd wonderen.

7. Knutselhoek

Over knutselen gesproken; welk kind houd hier niet van? Kies samen drie simpele knutselwerkjes uit en haal alle benodigdheden keer hoeveel knutselwerkjes jullie denken te verkopen in huis. Print eventueel nog een aantal kleurplaten uit voor de allerkleinsten die ook graag hun handjes vuil willen maken. Jullie knutseltafel is the place to be! 

8. Schminken

Oké, dit is misschien een tikkie cliché. Maar je ziet niet voor niets jaarlijks een schminkhoekje op iedere vrijmarkt. Wees origineel, met glitters. nagellak, tijdelijke haarverf en haaraccessoires. Of haak in op de trends, met bijvoorbeeld unicorns of Ninjago figuren. Grote kinderen vinden rood, wit en blauw vlaggetjes helemaal het einde.

9. Zoete inval

Cupcakes zijn niet alleen hartstikke lekker, maar zien er ook nog ‘s supermooi uit. Alle kindjes die langs jullie kraampje zullen lopen zullen gegarandeerd bij hun ouders smeken om een cupcake. Je kunt natuurlijk ook hele taarten – en dan punten verkopen – cakepops of andere zoete lekkernijen verkopen. Het is in ieder geval hartstikke gezellig om samen een middagje in de keuken te spenderen! T’is alleen de vraag of jullie van al dat lekkers af kunnen blijven…

10. Mocktails

Van al dat rennen, springen en spelen krijgen alle kindjes dorst. Dat komt goed uit, want bij jullie kraampje kunnen ze een lekkere oranje, witte, rode of blauw mocktail – cocktail zonder alcohol – nuttigen. Proost op de koning!

Meer tips voor een geslaagdeKoningsdag:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme