Jamie (34): ‘Mijn ouders willen niet doorstromen naar een kleinere woning’

Kinderen Laura Saija 25 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Jamie en haar vriend Luuk wonen samen met hun twee kinderen in een appartementje. Ze zou graag een woningruil doen met haar ouders die een paar straten verderop in een eengezinswoning wonen, maar haar ouders willen niet doorstromen naar een kleinere woning.

“Mijn vader vindt dat hij zijn hele leven hard had gewerkt om in dat huis eindelijk van zijn pensioen te kunnen genieten”, vertelt Jamie aan Famme.

Doorstromen naar kleinere woning

“Luuk en ik wonen al jaren samen in een appartement in ons geboortedorp. Een heerlijk appartement op de begane grond van een complex, met een klein tuintje erachter. Voor ons tweeën was dit prima, maar met onze twee kinderen erbij wordt het wel redelijk krap.

We hebben namelijk maar twee kleine slaapkamers. Onze kinderen Mae (6) en Fos (2) slapen nu op één kamer. Op zich vinden ze dit heerlijk, alleen maken ze elkaar wel heel vaak wakker. Vooral Fos kan nog wel eens om half 6 wakker worden en dan maakt hij zijn zus ook meteen wakker. Ook wordt het vaak een enorme bende met speelgoed dat door elkaar ligt.

Overbieden

Al jaren bieden we mee op de woningmarkt, maar we worden steeds overboden. We hebben niet een enorm hoog inkomen samen dus eigenlijk kunnen we alleen bieden op eengezinswoningen waar heel veel aan verbouwd moet worden. Helaas kunnen we dan geen hypotheek meer rondkrijgen voor de verbouwing.

Mijn ouders wonen in een nette, goed onderhouden eengezinswoning een aantal straten verderop. Luuk en ik zijn al een tijdje aan het fantaseren om hun huis te kopen. Het zou het perfecte scenario zijn.

Woningruil

Zij kunnen dan namelijk in ons appartement komen wonen. Het appartement is groot genoeg voor mijn ouders en het tuintje is ook prima. Beide huizen zullen dan voor een eerlijke prijs verkocht kunnen worden en we kunnen bij elkaar in de buurt blijven wonen.

Vorige maand hadden Luuk en ik alle moed verzameld. We gooiden het balletje op en bespraken onze ideeën over deze ‘woningruil’. Mijn ouders zetten meteen de hakken in het zand. Ze waren helemaal niet te spreken over dit belachelijke idee.

Eindelijk van pensioen genieten

Ze wonen al bijna veertig jaar in dat huis en vinden het absurd om op het eind van hun leven te moeten verhuizen. Mijn vader vindt dat hij zijn hele leven hard had gewerkt om in dat huis eindelijk van zijn pensioen te kunnen genieten.

Ik vertelde dat Luuk en ik geen schijn van kans maken op de woningmarkt, maar dat probleem wilde hij niet inzien. Hij denkt dat onze tijd nog wel komt. Aan de ene kant snap ik mijn ouders wel, maar aan de andere kant moeten ze ook inzien dat de tijden veranderd zijn en dat ze moeten doorstromen naar een kleinere woning. In principe houden ze gewoon een huis bezet waar een heel gezin kan wonen.”

Anneloes (28): ‘Mijn ouders wonen in het buitenland, ik mis ze enorm nu ik kinderen heb’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme