Deze 5 moeders hadden een doula bij de bevalling: ‘We wilden ons volledig focussen op de geboorte’

Bevallen Laura Saija 22 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Dat een bevalling een heftige, levensveranderende, maar ook mooie gebeurtenis is, weet iedereen. Sommige aanstaande moeders willen graag wat extra ondersteuning bij hun bevalling.

Een doula kan helpen bij deze ondersteuning, zowel fysiek als mentaal.

Doula

Een groot verschil tussen een doula en de versloskundige is dat een doula als aanvuling op de medische zorg, mentale coaching verleent. Ze staat voor je klaar tijdens de bevalling, maar ook daarvoor en daarna. Helaas hebben verloskundigen die luxe niet. Zij begeleiden je gedurende de zwangerschap tijdens reguliere consulten en staan direct voor je klaar zodra de bevalling begint.

Zodra je bevalling begint, komt je doula jou en je partner ondersteunen, of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt. De doula biedt emotionele steun en begeleidt je tijdens de bevalling. Ze kan je bijvoorbeeld masseren, samen met jou letten op je ademhaling en zelfs foto’s maken als je dat wil. Ze is een coach die je aanmoedigt.

Doula bij de bevalling

Deze vijf moeders kozen voor een doula bij hun bevalling.

Volledig focussen

Kirsten (34): “Ik wilde heel graag een doula, omdat ik extra emotionele en fysieke ondersteuning wilde tijdens de bevalling. Mijn vriend en ik wilden ons volledig kunnen focussen op de geboorte van ons kind, zonder dat hij de situatie ook nog moest managen. Mijn doula was er vanaf het begin en was constant aan mijn zijde. Ze hielp me bij ontspanningstechnieken, gaf me aanmoediging en stelde me gerust toen ik even in paniek raakte terwijl het hoofdje stond.”

Natuurlijke bevalling

Rosa (32): “Ik had van een vriendin gehoord dat een doula kan helpen om de bevalling meer ontspannen en comfortabel te maken. Ik wilde graag een natuurlijke bevalling en hoopte dat de doula me hierin kon begeleiden. Mijn doula was fantastisch! Ze had verschillende technieken om me te helpen ontspannen en om te gaan met de pijn of de ‘sensatie’ zoals zij dit noemde. Ze was mijn rots tijdens de bevalling en ik kon me volledig aan haar overgeven.”

Alleenstaand

Karlijn (27): “Ik ben alleenstaand en had dus geen partner tijdens de bevalling. Ik zocht naar iemand die me kon bijstaan en een vertrouwd gezicht kon zijn, maar ik had geen vriendin of moeder die ik dit wilde laten doen. De doula was een enorme steun voor mij. Ze was heel empathisch en begripvol. Ze zorgde ervoor dat ik me op mijn gemak voelde en stelde me gerust wanneer ik bang was. Het voelde als een vertrouwde vriendin die er alleen was om mij te ondersteunen.”

Zag op tegen bevalling

Sandya (31): “Ik had al eerder een bevalling meegemaakt en vond het heel overweldigend. Ik keek er helemaal niet positief op terug. Ik zag daarom ook erg op tegen mijn tweede bevalling. Deze keer wilde ik iemand erbij hebben die ervaren was en een positieve houding had. De doula gaf me de informatie die ik nodig had om weloverwogen keuzes te maken. Ze was erg geduldig en beantwoordde al mijn vragen. Ze ging niet weg, zoals de verloskundige, maar bleef er het hele proces bij.”

Eigen wereld

Annemarie (26): “Mijn zus had eerder een doula en vertelde me hoeveel ze heeft geholpen. Ik wilde ook graag die geruststelling die een doula kon bieden. Hoewel ze een rustige sfeer creëerde, had het verder niet zo veel toegevoegde waarde. Ik was namelijk helemaal in mijn eigen wereld en wilde absoluut dat niemand een woord tegen mij zei. Toen het persen echt begon riep ik iedereen de slaapkamer in. Het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt tijdens de bevalling.”

10 redenen om een doula bij je bevalling te overwegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme