Dit middel werd vroeger gebruikt om uitscheuren te voorkomen

Zwanger Valéry de Voijs 22 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Uitscheuren: waarschijnlijk één van de meest voorkomende angsten tijdens een bevalling. Daar had men vroeger iets op bedacht; er werd namelijk gebruik gemaakt van dit huis-tuin- en keukenmiddeltje.

Hoewel dit middeltje wellicht vroeger kon helpen bij het voorkomen van uitscheuren, zouden wij het anno 2023 toch niet meer aanraden. Wij leggen je uit waarom.

Uitscheuren

Een bevalling is voor de meeste vrouwen geen pretje. Weeën kunnen niet alleen heel pijnlijk zijn, maar tijdens het persen kunnen er complicaties ontstaan. Zo kunnen er scheurtjes ontstaan tussen de vagina en bilnaad. Op zich is dit nog niet heel erg. Sterker nog: van de meeste scheurtjes zul je waarschijnlijk helemaal niets merken.

Deze kleine scheurtjes noemt men ook wel eerstegraads ruptuur, en komt bij ongeveer veertig procent van vrouwen voor tijdens de bevalling. Daarnaast zijn er helaas ook scheurtjes die iets meer schade kunnen aanrichten: tweedegraads reptuur. In dit geval scheurt ook wat onderliggend bindweefsel, wat bij ongeveer tien procent van vrouwen voorkomt. Een derdegraads reptuur treft één op de vijftig vrouwen. Bij deze totale reptuur scheurt ook de kringspier van de anus in.

Olijfolie

Uitscheuren is in de meeste gevallen dus niet heel dramatisch, maar het blijft natuurlijk heel vervelend. Hier zullen de oude Romeinen het mee eens zijn geweest, want in deze tijd werd olijfolie gebruikt tijdens de bevalling. De olie werd bij de zwangere vrouw ingebracht om de doorgang te versoepelen, en uitscheuren te voorkomen.

Hoewel deze methode heel nuttig kon zijn tegen uitscheuren, bracht het helaas andere complicaties met zich mee. De olie kon namelijk terechtkomen in de bloedbaan van de moeder, of in de longen van de baby.

Nu zullen wij het niet aanraden om olijfolie te gebruiken, maar tegenwoordig zijn er andere opties beschikbaar. Zo kan perineum massageolie bijvoorbeeld veilig gebruikt kunnen worden. Wanneer jij je toch nog zorgen maakt om de bevalling, of het uitscheuren kun je deze angsten natuurlijk het beste met jouw verloskundige bespreken.

Bedgeheimen na de bevalling: ‘Sinds de bevalling kan ik mijn ontlasting niet ophouden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme