Waarom loopt je dreumes nog niet? En is dat normaal?

Kinderen Maartje Scheffer 10 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Er wordt vaak aangenomen dat een kind van één jaar al op het punt zou moeten staan om te leren lopen. Toch lopen veel dreumesen na hun eerste verjaardag nog lang niet. Waarom loopt je dreumes nog niet? En is dat normaal?

De meeste kinderen leren immers lopen tussen de twaalf en achttien maanden, toch?

Dreumes leren lopen

De meeste kinderen leren inderdaad tussen de tien en de achttien maanden zelfstandig te lopen. Een kind kan zich vanaf negen maanden vaak prima zelf optrekken en staan, en bij sommigen gaat het daarna wat sneller dan bij anderen. Sommige dreumesen kunnen dan met twaalf maanden al lopen langs de meubels, en niet veel later geheel zelfstandig. Maar er zijn ook dreumesen die rond de achttien maanden pas het lopen doorkrijgen.

Iedere dreumes leert op zijn eigen tempo te staan en te lopen. Maar wat als je dreumes na anderhalf jaar nog niet zelf loopt?

Helpt, mijn dreumes loopt nog niet

Geen zorgen als je kind met achttien maanden nog niet kan lopen. Pas na twee jaar is het iets om op het consultatiebureau te bespreken. Laat je kind dus lekker in zijn eigen tempo ontwikkelen en probeer hem niet te pushen.

Waarom je dreumes er iets langer dan gemiddeld over doet om te leren lopen? Het kan te maken hebben met de genen: als het laat leren lopen in de familie zit, is de kans groot dat het bij jouw kind ook het geval is. Kinderen met korte benen hebben ook een grotere kans om eerder te lopen dan kinderen met lange benen. Soms vinden kinderen het kruipen gewoon veel leuker, of ontbreekt het ze aan het zelfvertrouwen om snel zelf te gaan lopen.

 Dreumes stimuleren om te lopen

Het kan natuurlijk geen kwaad om je dreumes vanaf zijn eerste verjaardag extra te stimuleren om te leren staan en te leren lopen. Veel kinderen waarderen je hulp en krijgen er een zelfverzekerd gevoel door om door hun ouders begeleid te worden. Maar overdrijf het niet: overstimuleren en je kind pushen te lopen voordat hij er klaar voor is, kan averechts werken.

Je kunt je kind helpen door hem extra op blote voeten te laten lopen of op antislipsokjes. En probeer het uitdagend te maken met een spelletje, of je baby te stimuleren naar jou te lopen met gespreide armen. Je kunt je dreumes ook helpen de handjes vast te pakken om zo meer in balans te komen. Reageer positief en met complimenten als je kind vooruitgang boekt, maar geef ook zeker de ruimte om (letterlijk) te vallen en opstaan: dat is nodig om het lopen goed te leren.

Een loopstoeltje kan juist averechts werken! Hier lees je precies waarom een loopstoel slecht is voor je kind.

Loopschema: wanneer begint je kind met leren lopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme