Loopkar, waarom kies je dit voor je baby?

Baby groei en ontwikkeling Laura Saija 9 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Een loopkar kan handig zijn en bijdragen aan de ontwikkeling van je kind. Het helpt bij het leren lopen, geeft stabiliteit en wat meer zelfstandigheid. Ook hebben ze vaak leuke speeltjes eraan hangen om mee te spelen.

Wat is een loopkar? Vanaf welke leeftijd koop je hem en is het veilig?

Wat is een loopkar?

Een loopkar, ook wel bekend als een loopwagen, wordt gebruikt om een baby te helpen met stapjes zetten. Het is een veelgebruikt hulpmiddel om de motorische vaardigheden van baby’s en dreumesen te stimuleren.

Het is meestal een lage vierwielige constructie met een handgreep waaraan het kind zich kan vasthouden terwijl het rondloopt. De loopkar heeft meestal een opbergvak waarin het kind speelgoed kan plaatsen en duwen terwijl het zich voortbeweegt.

Welke leeftijd voor een loopkar?

Wanneer je kindje zich aan meubels op begint te trekken, kan het tijd zijn voor een loopkar. De meeste kinderen beginnen interesse te tonen in een loopkar rond de leeftijd van 9 tot 12 maanden, wanneer ze zichzelf rechtop kunnen houden en enkele stappen kunnen zetten.

Het gebruik van een loopkar kan variëren afhankelijk van de individuele ontwikkeling van het kind, maar het wordt over het algemeen aanbevolen voor kinderen tussen de 9 en 18 maanden oud.

Is een loopwagen goed voor een baby?

Ja, een loopkar kan nuttig zijn voor de ontwikkeling van een baby. Het gebruik van een loopkar moedigt de motorische vaardigheden aan, zoals balans en coördinatie. Het helpt ook bij het versterken van de beenspieren van de baby en bevordert een gevoel van onafhankelijkheid terwijl ze de wereld om hen heen verkennen.

Is een loopkar veilig?

Het gebruik van een loopkar kan veilig zijn, maar het is belangrijk om altijd zelf op te letten. Hier zijn een aantal tips voor het veilig gebruiken.

Toezicht: Laat je baby nooit zonder toezicht met een loopkar spelen, vooral niet in de buurt van trappen, drempels of andere gevaarlijke gebieden.

De juiste ondergrond: Gebruik een loopkar op een vlakke en stabiele ondergrond. Vermijd tapijten en ruw terrein, want hierop kunnen kinderen gaan struikelen.

Controleer op scherpe randen: Zorg ervoor dat er geen scherpe randen of glazen vazen zijn waaraan je baby zich kan verwonden als hij loopt.

Waarom geen loopstoeltje?

Hoewel loopstoeltjes en loopkarren vergelijkbaar lijken, zijn er enkele belangrijke verschillen. Loopstoeltjes zijn ontworpen om baby’s in een zittende positie te houden en hen te laten bewegen door met hun voetjes op de grond te duwen. Hier zijn een paar redenen waarom veel experts het gebruik van loopstoeltjes afraden.

Beperking van de natuurlijke beweging: Loopstoeltjes beperken de natuurlijke beweging van de benen en voeten van de baby, wat kan leiden tot problemen met de ontwikkeling van de heupen en spieren.

Veiligheidsrisico’s: Loopstoeltjes kunnen snel en makkelijk toegang geven tot gevaarlijke gebieden, zoals trappen en hoogteverschillen, waardoor het risico op ongelukken toeneemt.

Vertraging in de ontwikkeling: Sommige studies suggereren dat het gebruik van loopstoeltjes de motorische ontwikkeling van een baby kan vertragen, omdat ze niet de kans krijgen om op een natuurlijke manier te leren lopen en balanceren.

Weg met die schattige babyschoentjes! Leer je kind lopen op blote voeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme