Dreumes met liefde voor de trap? 4 tips voor veilig leren traplopen

Kinderen Laurien Bleeker 4 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Kinderen leren door vallen en opstaan. Letterlijk. Maar als dat op de trap gebeurt is dat toch iets minder prettig. Daarom is het goed om je kind te begeleiden tijdens het leren traplopen.

Voor de meeste dreumesen die het kruipen en misschien zelfs al lopen doorhebben, is de trap een aanlokkelijke plek in huis. Maar al te graag beklimmen ze de treden, soms zo snel dat ze al halverwege zijn tegen de tijd dat je het doorhebt.

Zo help jij je kind te leren traplopen

Natuurlijk alleen maar goed, die nieuwsgierigheid en het leren traplopen, zolang het maar op een veilige manier gebeurt. Zo’n mini mensje heeft namelijk nog geen idee van hoogte en een val is snel gebeurd. Met deze tips leer je een dreumes om veilig de trap op- en af te lopen.

1. Plaats een traphekje

Om bij jezelf de schrikmomenten te beperken is een traphekje een uitkomst. Zowel boven als onderaan de trap kan je een hekje plaatsen. Op die manier klimt je mini in ieder geval niet op een onbewaakt moment naar boven, of erger: naar beneden.

2. Zelf de trap oplopen

Wanneer de trap de interesse van je kind heeft gewekt, zal hij graag zelf de trap op willen lopen. Meestal in het begin klimmend op handen en knieën, maar later ook lopend op zijn voetjes.

Leer je kind dat hij altijd de brede kant van de traptrede pakt, als je een trap met bocht hebt. En dat hij zich altijd met een hand vast moet houden aan de leuning of aan de spijlen. Er zijn zelfs speciale lage kinderleuningen te koop die je gemakkelijk kan bevestigen en verwijderen.

Zorg er ook voor dat je trap niet te glad is, zodat je kindje houvast heeft en leg geen spullen op de traptreden neer. En ten slotte: loop altijd achter hem totdat hij een leeftijd bereikt dat hij gemakkelijk zelf naar boven kan lopen.

3. Zelf de trap aflopen

Dit is een ander verhaal, want naar beneden toe gaat je kind de diepte in en is een val sneller gemaakt. Loop ten eerste altijd voor je kindje (achteruit) de trap af, zodat je hem op kan vangen als het toch misgaat.

Leer je kleintje als het kan ook meteen om lopend de trap af te gaan, recht vooruit. Dus niet zittend of achteruit, want het vooruit leren lopen moet hij dan alsnog later leren.

Ondersteun je dreumes eventueel onder zijn arm, maar geef hem de ruimte en het zelfvertrouwen om zelf te lopen. Leer hem aan dat hij altijd de leuning of de spijlen van de trapleuning vasthoudt en dat hij zich alleen richt en concentreert op het traplopen.

Zorg er nu natuurlijk ook voor dat de trap niet glad is en dat er geen obstakels liggen.

4. Oefenen, oefenen

Oefening baart kunst, dus laat je kind zoveel mogelijk zelf de trap op- en aflopen, onder jouw begeleiding. Over een tijdje zal je zien dat hij steeds zelfverzekerder de trap op en af gaat en ten slotte kan je de traphekjes (eerst beneden, later ook die van boven) weghalen.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Opvoeden.nl

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme