Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kinderen 4 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

12x dingen van je kind om te bewaren voor later

Niet één filmpje bestaat er van mijzelf, en hoewel ik het nooit zo’n probleem vond dat mijn moeder niet het type ‘wie wat bewaart, heeft wat’ was, heb ik er nu steeds meer moeite mee dat er weinig foto’s, filmpjes en herinneringen zijn van vroeger. Daarom geef ik je twaalf tips met dingen van je kind om te bewaren voor later.

Bewaren voor later

Omdat mijn kinderen geboren zijn op het moment dat mijn eigen paps niet lang meer zou leven en ik daar extra emotioneel van werd, geef ik jullie graag een lief lijstje mee van dingen om te doen of bewaren voor later, als ze groot zijn.

1 Milestone kaarten

Fenomeen dat ik zelf gemist heb bij mijn kinderen en hoewel best mierzoet, eigenlijk is het gewoon superlief en mooi om op deze manier een document bij te houden van de ontwikkeling van je kindje. Voor elke milestone maak je een foto van je kindje met kaart.

2 Eerste outfitje

Vroeger werden de eerste outfits van je baby nog gehaakt of gebreid door een familielid. Echte investment pieces. Maar wat is er mis met het Hema rompertje en pakje waar in jouw babies’ tijd iedereen in kroop. Niks toch? Lekker bewaren.

3 Fotoboek van het eerste jaar, en 2e en 3e…

Een vriendin van mij heeft vanaf het begin elk jaar een fotoboek gemaakt van en voor haar zoon. Hij is nu zeven en ze gaat nog wel even door. Ook slim: in tweevoud of drievoud maken. Voor jezelf, opa&oma en later voor je kind.

4 Gebreide sokjes van Tante An

Die witte gebreide sokjes met een blauw of roze lintje er doorheen geweven. Wie kent ze niet? Zelfs als je van de roze wolk bent gestapt is het nog steeds leuk om ze te bewaren. Zeker meisjes zullen later genieten van het zien van die kleine sokjes en zeggen: ‘Heb ik die echt aangehad mama, zóóó klein.’

5 Fotoreportage dikke buik

Bij mijn eerste zoon ben ik naar mijn vriendin, de fotografe, gestapt en heb haar gevraagd of ze een mooie fotoreportage van mijn buik en mij wilde maken. De tot dan toe gefotografeerde exemplaren door manlief werden vakkundig en snel gedelete, want die onderkin, dat was verkeerde belichting, toch? Nee, een beetje soft focus en photoshop mag best. En het resultaat? Kijk zelf.

6 Opa en Oma boek

Of je nu weet dat het moment er aan zit te komen dat opa of oma er niet meer zal zijn of niet, een document of Vertel ‘es boek met verhalen is zo dierbaar. Mijn eigen vader is er helaas niet meer, maar zijn brieven aan mijn zoontjes houden zijn gevoelens over mijn jongens warm. En de herinnering aan hem.

7 Plukje haar

Woest was ik toen de kraamverzorgster het matje van mijn zoon vanachter bijna kaal knipte. ‘Leuk voor later’ riep ze er vrolijk bij. En daar heeft ze ook gewoon gelijk in gekregen. Voet- en handafdrukken vallen ook in deze categorie.

8 Professionele shoot familie

Vergelijkbaar met tip vijf is deze fotoshoot met het hele gezin. De opa’s en de oma’s zullen verguld zijn met zo veel mooie exemplaren voor in hun zilveren lijstjes en zelf is het van onschatbare waarde om de hele familie mooi bij elkaar te hebben staan.

9 Tekening, kunstwerk van de crèche

Na de dertigste A4 van je kind met zwarte krassen krijg je de neiging om ze in één keer linea recta de prullenbak in te gooien. Spijt valt je later ten deel. Als je niet te veel knutsel- en tekenwerk je huis in wilt halen bewaar dan de mooiste en scan de rest in of maak er een foto van.

10 Filmpjes, genoeg filmpjes

We leven in het digitale tijdperk, dus filmpjes genoeg van je kinderen, maar even zo veel filmpjes, even zo veel apparaten tegenwoordig. Via Ipad, -pod, -phone, SRL camera, HD camera, je ziet door de bomen het bos niet meer. Zorg ervoor dat je ze op één plek bewaart en maak een speciale back up schijf voor foto’s en filmpjes.

11 Geboortekaartje en felicitaties

Natuurlijk bewaar je een aantal geboortekaartjes voor later, maar net zo leuk is het om een doosje te maken met de felicitaties erbij en de kaartjes voor de eerste verjaardag. Over tien, vijftien jaar leven we vast nog digitaler, dus dan is het extra leuk om nog papieren felicitaties te hebben.

12 Iets bijzonders

Een moeder vertelde me dat een vriendin van haar bij de geboorte van haar dochtertje een emailaccount voor haar heeft geopend en haar sindsdien regelmatig mailtjes, foto’s en filmpjes toestuurt als een document om terug te lezen en bekijken. Als ze dan tiener is krijgt ze het mailadres en password en kan ze naar hartenlust teruglezen wat er vroeger allemaal gebeurde. Lief!

Lees ook:

10 originele manieren om de herinneringen aan je zwangerschap vast te leggen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme