Bang voor de liefde? Deze adviezen helpen je om over je angst heen te komen

Relatie Eva ten Wolde 4 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Het kan fantastisch zijn om verliefd te worden, maar het kan voor veel mensen ook doodeng zijn. Het is niet makkelijk om jezelf over te geven aan je diepste gevoelens en iemand volledig te vertrouwen. Ben jij liefdesbang?

Deze tips kunnen je helpen om je hart weer open te stellen voor de liefde. Het is de moeite méér dan waard.

Schuif de liefdesangst opzij met deze adviezen

Je verdient het om weer eens tot over je oren verliefd te zijn.

1. Wees eerlijk tegen jezelf: waarom ben je liefdesbang?

Het is belangrijk om na te gaan waar je angst vandaan komt. Dat is de eerste stap richting het openen van je hart. Ben je in het verleden gekwetst door de liefde? Ben je ooit écht verliefd geweest? Heeft de angst iets te maken met je jeugd? Get to the bottom of it.

Dit soort gebeurtenissen hebben onwijs veel invloed op de manier waarop je in de liefde staat. Meer dan je denkt!

2. Focus niet alleen op de negatieve dingen

Liefdesangst is een slechte raadgever. Het zorgt ervoor dat je de liefde met negatieve emoties gaat verbinden. Dit is niet bevordelijk voor het vertrouwen in de liefde, dus probeer dit te voorkomen.

De relaties die je hebt gehad liepen dan uiteindelijk stuk, maar was het alleen maar slecht? Vast niet. Denk daar eens aan terug! Weet je nog hoe het voelt om vlinders in je buik te hebben? Weet je nog hoe bijzonder het was om zo’n diepe band met iemand te hebben?

Dit kan je nog een keer meemaken, maar dan met de juiste persoon. Dat wil je toch niet missen?

3. Accepteer dat je niet over alles de controle hebt

Onthoud dat je niet over alles in het leven de controle kan hebben. Het leven komt zoals het is! Er is niets aan te veranderen, dus probeer het maar te omarmen. Het zou heel makkelijk zijn als je alles zelf in de hand hebt, maar eerlijk: hoe saai zou het leven dan worden?

Dit advies bestaat uit drie simpele woorden: laat het los. Laat de behoefte aan controle en al je verwachtingen van het leven los. Probeer af en toe een beetje spontaan te zijn.

4. Romantiseer de liefde niet te veel

Een gezonde relatie kan je absoluut gelukkiger maken, maar het is niet zo dat al je problemen en zorgen hierdoor verdwijnen. Dat laatste gebeurt alleen in romcoms waar Hugh Grant in speelt.

Als je liefdesbang bent, kan het zijn dat je te hoge verwachtingen hebt van de liefde. Je gaat er misschien vanuit dat alle puzzelstukjes in elkaar vallen zodra je de liefde vindt, maar dat gebeurt niet. En dat is teleurstellend…

Probeer realistisch te blijven. Liefde is mega fantastisch, maar je kan er niet vanuit gaan dat één persoon jouw complete leven betekenis geeft. Daar heb je uiteraard jezelf, maar ook familie en vrienden voor!

5. Zoek naar hulp

Liefdesangst is een serieus probleem, dus pak het ook serieus aan. Lukt dit niet in je eentje? Zoek naar hulp. En het is écht niet nodig om je hier voor te schamen, want je bent zeker niet de enige met deze struggle.

Praten over je problemen met mensen die je vertrouwt is al-tijd een goed idee. Probeer je gevoelens eens te delen met vrienden en/of familie. En als dat niet helpt, is het natuurlijk ook nog een optie om professionele hulp te zoeken. De drempel lijkt misschien hoog, maar je zal opgelucht zijn als je de stap hebt genomen. Het komt goed!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen