Psycholoog deelt tips: zo kom je over liefdesverdriet heen

Relatie Eva ten Wolde 27 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Een gebroken hart… We’ve all been there. Er is niets anders dat je zo’n verscheurd gevoel kan geven. En er is helaas nog steeds geen kuur die het liefdesverdriet kan genezen. Deze tips van een psycholoog zullen je helpen om zo snel mogelijk af te rekenen met jouw liefdesverdriet.

Dag liefdesverdriet: 10 tips van een psycholoog

Het lijkt op dit moment misschien onmogelijk, maar de tijd – en deze tips – zullen al jouw wonden helen. You got this.

1. Laat het liefdesverdriet toe

Er komt een stortvloed aan emoties over je heen als je relatie stukloopt. Een break-up is een traumatische gebeurtenis, volgens psychotherapeut Hendrix. Het is in zo’n situatie belangrijk om al je gevoelens toe te laten. Wees niet te streng voor jezelf! Het is helemaal oké om een aantal dagen in tranen te zijn.

2. Maar: tot op zekere hoogte!

Pas op dat je niet verandert in een volledig hoopje verdriet. Er moet ook nog iets van jezelf overblijven. Voel je je even helemaal shit? Laat dit toe, maar geef jezelf een limiet. Ga een halfuurtje even helemaal los, maar raap jezelf daarna weer bij elkaar.

3. Zorg goed voor jezelf

Blijf als-je-blieft goed voor jezelf zorgen. Dit is zó belangrijk als je door liefdesverdriet heengaat. Blijf sporten, eet gezond en ga voor een goede nachtrust. Verwaarloos jezelf niet, want dan kan je in een hele negatieve spiraal terechtkomen.

4. Vergeet de slechte kanten van de relatie niet

Iemand met liefdesverdriet is verdomd goed in het idealiseren en romantiseren van hun stukgelopen relatie. ‘Oooh, mijn ex was zó lief voor me. En wij begrepen elkaar als geen ander.’ Oké, de relatie heeft zeker goede momenten gekend, maar fixeer jezelf daar niet te veel op.

Weet je wat kan helpen? Maak een lijstje van de negatieve dingen in jullie relatie. Dit is een goede oefening om minder obsessief na te denken over hoe ‘geweldig’ het allemaal was, volgens psycholoog Huerta.

5. Zorg voor een nieuwe routine

Een break-up laat leegtes achter in je leven. Dat is nu eenmaal een feit. Een voorbeeld: iedere zaterdagavond was date night met je ex. En nu is dit plotseling weggevallen.

Ga niet in je eentje op de bank zitten, maar onderneem actie! Pak die telefoon, bel je vrienden en maak plannen. Zorg voor een nieuwe routine en vul die leegtes weer op.

6. Ontdek oude en nieuwe passies

Was je altijd gek op boswandelingen, maar vond je ex dat drie keer niks? Nou, het wordt tijd om dit weer op te pakken! Er is niemand die je tegenhoudt, dus trek die wandelschoenen aan. Als je hier voorheen blij van werd, dan zal het je nu ook goed doen.

En er is naast het herontdekken van oude passies, natuurlijk ook ruimte voor nieuwe avonturen. Ga op zoek naar een nieuwe hobby, want dit zal je een hoop ontspanning geven.

7. Vertrouw erop dat het liefdesverdriet minder zal worden

Hoe diep je ook in de put zit, vertrouw erop dat het verdriet zal verdwijnen. Er komt een dag dat je de juiste persoon tegen het lijf loopt. Het is op dit moment misschien lastig om te bedenken dat je ooit weer 100% gelukkig zal zijn, but trust me.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Glamour.com

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen