Sophie Nortier
Sophie Nortier Kinderen 19 sep 2020
Leestijd: 5 minuten

10 originele manieren om de herinneringen aan je zwangerschap vast te leggen

Een buik die steeds groter wordt omdat je kind (Je Kind!) daarbinnen veilig uitgroeit tot een prachtige baby: zwanger zijn is onbeschrijfelijk mooi en bijzonder. Alle reden dus om je zwangerschap vastleggen absoluut niet over te slaan. En dat kan op allerlei leuke manieren.

Als je zwanger bent, denk je vast: dit gevoel ga ik nooooit vergeten. Maar voor je het weet, ben je zo druk met je nieuwe leven en baby dat je nauwelijks tijd hebt om er nog bij stil te staan. Je zwangerschap vastleggen is dus fijn om te doen. Niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor die kleine.

Je zwangerschap vastleggen: 10 originele manieren

1. Laat je buik beschilderen

Een van onze favorieten: je prachtige buik gebruiken als blank canvas voor een mooie afbeelding. Denk aan Finding Nemo, Bambi, Monsters Inc. of misschien wel Frozen. Wedden dat je kindje voor altijd een band heeft met de kinderfilm die jij op je buik laat schilderen?

2. Schrijf het op!

Lief dagboek… Houd alle ups & downs bij in een zwangerschapsdagboek. Je kunt ze in allerlei thema’s kopen of koop een mooi notitieboekje om alle je mijmeringen in bij te houden. Plak er eventueel (echo!)foto’s bij en je hebt een prachtig document voor later.

3. Zwangerschapsfotografie

Ben je apetrots op je mooie, zwangere lichaam en je rondingen? Gelijk heb je! Regel een fotoshoot om je zwangere lijf voor altijd vast te leggen bij een fotograaf die in zwangerschapsfotografie gespecialiseerd is en voel je voor een keer Doutzen Kroes (de zwangere versie uiteraard).

4. Schrijf een brief aan je baby

Ook heel leuk om te doen: schrijf een brief aan je nog ongeboren kindje. Daar kan van alles in staan: je wensen, je dromen, iets over z’n afkomst. Bewaar ‘m goed en laat het je kindje pas op zijn 16e of 18e verjaardag lezen. Op die manier heb je een ontzettend origineel en dierbaar cadeau.

Nog leuker: schrijf een brief aan je baby en mail ‘m door voor onze rubriek Lieve Baby… Dan zetten wij jouw brief misschien op de site en heb je ook nog eens een online document. Hoe cool is dat? Kijk hier voor een voorbeeld.

5. En als je dan toch aan het schrijven bent: een brief voor je partner

Schrijf een romantische liefdesbrief aan je partner in deze fase die voor jullie allebei heel bijzonder is. Jullie zijn straks mama en papa (of mama en mama) en dat gaat alles op z’n kop zetten. Jullie hebben een drukke tijd voor de boeg met poepluiers, slapeloze nachten en snottebellen. Dan kan een extra beetje romantiek geen kwaad. Schrijf bijvoorbeeld hoe veel je van hem (of haar) houdt, wat voor een fantastische vader (of moeder) je partner gaat worden en waar je je op verheugd als het gaat om samen ouders zijn. Je kan de brief meteen geven, of wachten tot de baby iets ouder is. Wedden dat ‘ie het niet droog houdt?

6. Laat een 3D ‘pretecho’ maken

Elke echo is bijzonder, maar een 3D echo heeft nog iets extra’s. Je ziet je kind met een beetje mazzel (hij of zij moet er wel goed voorliggen) beter dan ooit. Zo goed soms zelfs dat je zijn gezichtje al echt kunt zien. Kijk, hij heeft het wipneusje van mama! De beste tijd om zo’n echo te laten maken is tussen de 25 en 33 weken. Daarvoor heeft je baby nog geen vetlaagje en is z’n gezichtje daardoor nog niet zo gevormd als straks bij de geboorte en daarna is je baby waarschijnlijk te groot om goed in beeld te worden gebracht. Uiteraard krijgen de foto’s die je meekrijgt een mooi lijstje en een ereplaatsje.

7. Doos vol herinneringen

Koop een mooie doos (of bewaar een schoenendoos en versier ‘m) en bewaar alles wat met de zwangerschap te maken heeft. Van de positieve zwangerschapstest tot de echo’s en de lijstjes met mogelijke namen tot het eindelijke geboortekaartje. Ook leuk: nieuwsberichten uit de periode dat je zwanger bent. Over een aantal jaar haal je deze doos weer tevoorschijn om alle spullen aan je kindje te laten zien. Zo leuk!

8. Maak elke week foto’s

Ligt misschien voor de hand, maar veel vrouwen doen het niet. En hebben dan later vaak spijt. Want hoe bijzonder als je die buik ziet groeien in een prachtig collage. Kies een plek uit met goed licht en maak elke week een foto op dezelfde plek en liefst hetzelfde tijdstip. In het begin zie je misschien niet veel, maar als je alle foto’s naast elkaar zet zie je pas hoe veel dat kleintje in je buik eigenlijk groeit! Het geeft een extra cool effect als je op elke foto dezelfde kleding aanhebt.

9. Voor creatievelingen: maak een timelapse

Het idee is eigenlijk een beetje hetzelfde als ‘elke week een foto’ maken. Bij een timelapse maak je héél véél foto’s of korte filmpjes, die je uiteindelijk achter elkaar zet. Maar vergis je er niet in: het maken van zo’n timelapse is een hele onderneming. Ook is het handig als een van beide een beetje handig is met de computer. Desalniettemin is het fantastisch om na negen maanden zo’n filmpje te hebben.

10. Laat je buik gipsen

Die mooie buik, die wil je vast wel aan de muur hangen! Er zijn speciale workshops beschikbaar waar jij je zwangere buik voor altijd in het gips kan laten vastleggen. Prachtig! De gipsen afdruk kan daarna versierd worden op allerlei mogelijke manieren.

Na je zwangerschap vastleggen, is het natuurlijk tijd om je kleintje te fotograferen. Benieuwd naar ideeën? Je leest ze in onderstaand artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme