8 tips voor de perfecte capsule wardrobe voor je kind

Kinderen Lisa van den Akker 18 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Een capsule wardrobe is helemaal van deze tijd, je shopt een aantal (duurzame) items die je eindeloos kunt combineren. Het klinkt misschien als een droom, maar lang niet alle dromen zijn bedrog. Want jij kan zelf ook een capsule wardrobe voor je kind creëren in een handomdraai. Deze tips helpen je.

Als je er nog niet zo in thuis bent, geeft niks. Een capsule wardrobe is een kledingkast die alleen kledingstukken bevat die je echt draagt en waarmee je zoveel combinaties kan maken, dat je ook daadwerkelijk optimaal kan genieten van al je kleding.

Een capsule wardrobe scheelt niet alleen in stress tijdens de ochtendspits in huis, je overvolle wasmand is er ook nog eens ontzettend blij mee. En dat zijn niet de enige twee grote voordelen. Kinderen groeien namelijk nog sneller uit hun kleren dan ze het woord T-shirt kunnen spellen. Dus met zo’n goed georganiseerde kledingkast voor je kind koop je ook niet onnodig veel kinderkleren, die na drie keer dragen weer weg kunnen. Dus een dikke duim voor duurzaamheid én je portemonnee.

Tips: capsule wardrobe voor je kind

Met deze tien handige tips stel jij snel de perfecte capsule wardrobe van je kind samen.

1. Aantal items

Idealiter bevat een capsule wardrobe voor kinderen in de basis 12 tot en met 14 items per seizoen die ze elke dag kunnen dragen. Dus dat komt neer op bijvoorbeeld 6 tops of 5 broeken en misschien nog wat jurkjes.

2. Maak een lijstje

Maak voor jezelf een lijst met kledingstukken die je kind nodig heeft en hou je daaraan. Hieronder een voorbeeld voor een capsule wardrobe voor de winter, maar wees vrij om hier mee te schuiven en experimenteren.

 • 2 dikke truien
 • 2 vesten
 • 4 shirts met lange mouwen
 • 2 spijkerbroeken
 • 1 nette lange broek
 • 1 comfy lange broek
 • 2 jurkjes / blouse voor jongens
 • 1 paar sneakers
 • 1 paar ‘nette’ schoenen
 • 1 paar warme regenlaarzen
 • 1 winterjas

3. Maak een kleurenpalet

Het is handig om van te voren een kleurenpalet samen te stellen en vervolgens kleding in die kleuren te kopen. Zo weet je zeker dat alles met elkaar matcht en goed te combineren is.

4. Koop kwaliteit

Shop vooral producten van goede kwaliteit die lang mooi blijven. Je kind zal de items (als het goed is) namelijk veel aanhebben en de kleding zal daardoor sneller slijten.

5. Onderzoek je kledingkast

Voordat je de winkel in rent om allemaal nieuwe kledingstukken te kopen is het goed als je eerst even een kritische blik werpt op de huidige inhoudt van de kast van je kind. Welke items draagt hij graag en wat totaal niet. Hou daar vervolgens rekening mee bij het shoppen van nieuwe kleding.

6. Maak combinaties

Koop een kledingstuk alleen als je er minimaal vier combinaties mee kunt maken. Probeer dit uit en maak desnoods foto’s van de gecombineerde setjes. Zo kun je daar ‘s ochtends, als je nog niet zo creatief bent, altijd makkelijk op terug grijpen.

7. Voeg opvallende items toe

Zorg voor één of twee opvallende items in je capsule wardrobe. Let op dat die dan wel weer goed te combineren zijn met alle basis items. Zo maak je van een hele neutrale outfit in een klap een showstopper. Scheid je basisstukken in de kast van opvallende items zodat je een mooi overzicht houdt.

8. Shop bij één merk

Als je het moeilijk vindt om dingen te shoppen die lekker matchen. Kies er dan voor om (vrijwel) alle kleding van één merk te kopen. Een collectie van een merk is namelijk vaak zo gemaakt dat alles goed bij elkaar past. Scheelt jou weer een hoop denk en zoekwerk.

Lees ook:

Waarom je je niet met de kledingkeuze van je puber moet bemoeien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme