Alicia (31): ‘Pas na drie keer een abortus kreeg ik doorverwijzing voor sterilisatie’

Persoonlijk Vera Guldemeester 9 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Sommige vrouwen weten al van jongs af aan dat ze geen kinderen willen. Zo ook Alicia: “Pas na drie keer een abortus te hebben gehad werd ik door mijn huisarts serieus genomen en kreeg ik een doorverwijzing naar een specialist.” Je leest hier haar heftige verhaal.

“Niet iedereen is op de wereld gekomen om moeder te worden. Ik moet er niet aan denken.”

Allergisch voor veel dingen

“Als kind was ik allergisch voor veel dingen. Ik werd ziek van bepaald eten en van medicijnen kreeg ik uitslag, jeuk en gekke vlekken op m’n huid. Later merkte ik ook dat ik van sieraden die van nikkel waren en van haarverf uitslag kreeg. Zo waren er nog veel meer dingen waarop ik heftig reageerde. Het was heel vervelend. Toen ik mijn eerste vriendje kreeg kwam ik er al snel achter dat ik allergisch was voor condooms en glijmiddel. M’n vagina stond direct in brand. Ik belandde bij de dokterspost en de dokter bracht me het slechte nieuws dat ik een latexallergie had. Ik werd naar huis gestuurd met anti-allergie pillen en een verkoelende zalf.”

Nog een keer geprobeerd

“Hoe jong ik ook was, ik wist dat je zonder het gebruik van een condoom makkelijk zwanger zou kunnen worden. M’n ouders wisten niet dat ik seksueel actief was en dat wilde ik graag zo houden. Ik probeerde het, na een lange periode geen seks te hebben gehad, nog een keer met een condoom van een ander merk, maar ook toen kreeg ik een allergische reactie.”

Anticonceptiemiddelen

Omdat Alicia niet tegen condooms kon besloot ze aan de anticonceptiemiddelen te gaan. Ze wilde echt geen kind krijgen. “Ik wist al van jongs af aan dat kinderen niets voor mij waren. Er zijn al genoeg kinderen op de wereld. Om niet zwanger te worden ging ik aan de pil. Ik besprak met de huisarts welke pil het meest geschikt voor mij zou zijn en bij welk merk ik de minste kans had om een allergische reactie te krijgen. Ik kreeg een lichte pil mee.”

Geen soa

“Doordat ik geen seks met een condoom kon hebben wilde ik echt alleen maar seks hebben wanneer ik een vaste relatie had. Voordat ik met de anticonceptiepil begon vroeg ik mijn vriend om een soa test te doen. De test was negatief en ik begon aan de pil. Al een halfuur nadat ik de pil had ingenomen kreeg ik last van bijwerkingen. Ik kreeg jeuk, huiduitslag en buikpijn. Ik belde de dokterspost en de assistente zei dat dit in het begin wel vaker voorkwam en dat de klachten na een paar dagen vast wel over zouden zijn. Dat gold helaas niet voor mij. Ik werd zieker en zieker en ik besloot dan ook met de pil te stoppen.”

Zoektocht naar andere anticonceptiemiddelen

Alicia ging na een korte periode terug naar de dokter om andere opties te bespreken. “Hij stelde voor om een spiraaltje te gaan gebruiken. Ik zou voor het Mirena spiraaltje kunnen kiezen of voor een koper spiraaltje. Ik koos voor de laatste optie omdat daar geen hormonen inzitten. Een week later liet ik het spiraaltje plaatsen maar helaas kreeg ik na een paar uur erge last. Het spiraaltje brandde enorm en ik had vreselijke buikpijn. Ik heb proberen vol te houden, maar na een ruime week heb ik het eruit laten halen.”

Geen opties meer over

“Na de pil en het spiraaltje heb ik nog de Nuvaring geprobeerd, maar ook dit was geen succes, ik kreeg er schimmelinfecties van. Geen condoom, geen pil, geen spiraaltje en geen ring meer voor mij. Ik moest de zoektocht naar een betrouwbaar voorbehoedsmiddel opgeven. Ik was erg verdrietig.”

Op hoop van zegen

“Omdat alle anticonceptiemiddelen bij mij niet werkten besloot ik mezelf te gaan temperaturen. Helaas werkte deze methode niet goed. Ik ben in de afgelopen jaren al drie keer ongepland zwanger geraakt en ik heb inmiddels ook al drie keer een abortus gehad. Een paar keer ben ik naar m’n dokter gegaan en heb ik gevraagd om een doorverwijzing naar een specialist die een sterilisatie uit kon voeren. Hij wilde daar niet aan meewerken omdat hij mij nog te jong vond voor zo’n belangrijke beslissing. Misschien zou ik later als ik de juiste partner gevonden had alsnog kinderen willen. Ik wist zeker dat ik nooit kinderen wilde, maar mijn mening deed er niet toe. Pas na veel smeken en drie keer een abortus te hebben gehad ging hij overstag en kreeg ik eindelijk een doorverwijzing.”

Wachtlijst voor sterilisatie

“Ik sta nu eindelijk op de wachtlijst voor een sterilisatie. Als er geen dingen tussenkomen kan de ingreep over een aantal weken uitgevoerd worden. Ik kijk er enorm naar uit en kan niet wachten tot het achter de rug is. Ook kan ik niet wachten om deze nare periode met drie keer een abortus achter me te laten, want het heeft meer met me gedaan dan ik ooit had kunnen bedenken…”

Menstruatiecup in combinatie met spiraaltje? Dat is niet altijd veilig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme