Kan je verminderd vruchtbaar raken door een abortus?

Veel vrouwen die een abortus ondergaan, zijn bang dat ze door de abortus verminderd vruchtbaar worden. Maar tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zorgt een abortus niet voor verminderde vruchtbaarheid.

Abortus zonder complicaties geeft geen risico op verminderde vruchtbaarheid. De kans dat je zwanger wordt na een abortus is ongeveer even groot als de kans op een zwangerschap als wanneer je geen abortus hebt gehad. Als je een veilige abortus hebt gehad zonder complicaties, is er geen verband tussen een abortus en een verminderde vruchtbaarheid.

Complicaties hebben mogelijk wel invloed

Alleen abortussen die gepaard gaan met complicaties, kunnen mogelijk van invloed zijn op de toekomstige vruchtbaarheid. Medische complicaties zouden kunnen leiden tot problemen om zwanger te worden, zijn bijvoorbeeld complicaties als baarmoederletsel, infecties of ernstige bloedingen waarbij een operatie nodig is.

Heel klein risico op complicaties

Het risico op een ernstige complicatie waarbij een ziekenhuisopname nodig zou is, is erg klein. Minder van 0,2 procent. Mogelijke complicaties waarbij een ziekenhuisopname nodig is, kunnen overmatig bloedverlies of beschadiging van de baarmoeder zijn. Complicaties na een abortus zijn hoog in delen van de wereld waar vrouwen geen toegang hebben tot veilige, wettelijke abortussen. In Nederland is abortus legaal.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Kan je verminderd vruchtbaar raken door een abortus?
Sluiten