Er bestaan drie soorten honger en dít zijn ze

Gezondheid Rachelle Abbas 12 mei 2019
Leestijd: 2 minuten

Je maag begint te knorren en je krijgt steeds minder energie: het is tijd om wat te eten, je hebt trek. Dr. Allano Polo – een natuurgeneeskundige uit Canada – legt op Mindbodygreen uit dat er drie soorten ‘honger’ zijn. En daar valt wat aan te doen.

Je hart heeft honger

Emotie-eten, we kennen het allemaal. Soms is het niet je buik die verlangt naar eten, maar je hart. Emotie-eten doe je niet omdat je honger hebt, maar omdat je een poging doet om je weer goed te voelen door te eten. En dat kan twee kanten op gaan.

Je kunt bijvoorbeeld eten om hoogtepunten te vieren, maar ook om dieptepunten te verwerken. Als je een rotdag achter de rug hebt, kan een reep chocola je net iets beter doen voelen.

Een goede deal binnengehaald op je werk? Tijd voor champagne! Lekker natuurlijk, maar te vaak eten (en drinken) vanuit emotie kan ook uit de hand lopen.

Als je van jezelf weet dat je een emotie-eter bent, zou je op zoek kunnen gaan naar andere dingen die je een goed gevoel kunnen geven.

Is te veel fruit eten ongezond voor je? Wij zochten het voor je uit!

Je hoofd heeft honger

Ben jij iemand die houdt van structuur en daarom ook gezette tijden aanhoudt om te eten? Om acht uur ‘s ochtends even ontbijten, om elf uur een snackie en rond de klok van één is het tijd om te gaan lunchen.

Herken je jezelf hierin? Dan kan het zijn dat je al gaat eten nog voordat je daadwerkelijk trek hebt. De klok is eigenlijk de trigger waar je op afgaat.

Het is belangrijk om de focus te leggen op je lichaam. Volgens Allano Polo doe je er verstandig aan om de fysiologische symptomen van honger te ervaren.

Hoe je dat kunt doen? Het snackmoment uitstellen tot je écht de drang voelt om te eten. Laat je eigen opgelegde regels en de tijd los, en begin te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft.

Blij van eten? 4 voedingsstoffen voor een betere stemming

Je hebt last van gewoonte honger

Bij vrijdagavond hoort naast een chilloutfit, toch ook wel een zak chips en een bakje borrelnootjes. Een wijntje gaat er natuurlijk ook wel in.

Maar zeg nou eerlijk: is die zak chips echt nodig? En de wijn? Of is het eerder ‘omdat je het altijd doet’. Is het een gewoonte geworden waarbij je voedsel hebt gekoppeld aan een bepaalde activiteit en wil je het patroon doorbeken?

Het is dan van belang om eerst te erkennen dat je een ongezonde associatie hebt gemaakt. Vervolgens is het tijd om er wat aan te doen.

Je kunt natuurlijk proberen helemaal niet meer te snacken voor de tv, maar je zou ook kunnen zorgen voor een vervanging van chips en wijn.

Volgens een Harvard-arts is dít het beste ontbijt om iedere dag te eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme