Sanne Verweij
Sanne Verweij Nieuws 11 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Eerste Britse baby’s met het DNA van drie ouders geboren

In Groot-Brittannië zijn meerdere baby’s geboren met het DNA van drie mensen. De baby’s hebben dus drie ouders. Dit is mogelijk door een nieuwe experimentele ivf-behandeling, die wordt ingezet om te voorkomen dat erfelijke aandoeningen doorgegeven kunnen worden.

Als vrouwen mitochondriale afwijkingen in hun DNA hebben, kan de experimentele ivf-behandeling toegepast worden. Die afwijkingen kunnen namelijk leiden tot ernstige aandoeningen aan het hart, de lever of de hersenen. Dit is niet de eerste keer dat dit voorkwam: in Amerika is er in 2016 ook een kind geboren met ‘drie ouders.’

De afwijking

Mitochondriën zitten in bijna elke cel van je lichaam. Ze geven je energie zodat je de dag door kunt komen. Bij de zwangerschap wordt deze eicel vanuit de moeder doorgegeven. Eén op de tweehonderd kinderen wordt in Groot-Brittanië geboren met een mitochondriale afwijking.

Het voorkomen van ongeneeslijke ziektes

De techniek mitochondriale donatie, ook wel MDT genoemd, voorkomt dat ongeneeslijke ziektes aan je kind worden doorgegeven. Groot-Brittanië is het eerste land ter wereld waar de wetgeving voor deze behandeling was toegestaan. Vanaf 2015 was dit dus mogelijk.

Hoe de techniek werkt? Bij mitochondriale donatie wordt uit de eicel met mitochondriale afwijkingen in het DNA genetisch materiaal gehaald. Dit wordt daarna in een eicel van een donor gestopt. Het kern-DNA is eruit gehaald en de donor heeft geen afwijkingen, waardoor de erfelijke aandoening niet kan worden doorgegeven. Via ivf wordt de bevruchte eicel geplaatst in de baarmoeder. Daardoor krijgt het kindje dus eigenlijk drie ouders.

Drie ouders

Sommigen vinden twee ouders al veel, laat staan drie. Toch is dat wat er gebeurt door deze techniek. Het embryo heeft uiteindelijk het DNA van de moeder en vader en ook een klein deel, 0,2 procent, van de donor. Volgens De Human Fertilisation and Embryology Authority kunnen minder dan vijf baby’s later vertellen dat ze op deze manier zijn geboren. Ook in Amerika is er zo’n kindje geboren in 2016, dat was het eerste drieouderkind ter wereld.

Eerste Amerikaanse baby geboren uit getransplanteerde baarmoeder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme